Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2857 ogledov

Te mojstre boste najdlje čakali, povpraševanje po njih je največje

mojstri Profimedia
Gradbena sezona je v polnem razmahu, dodatni zagon pa ji daje sprostitev ukrepov, ki zdaj dovoljujejo vsa gradbena in obrtniška dela tudi v naseljenih objektih. Po nekaterih mojstrih je povpraševanje izredno veliko.

Na spletnem portalu primerjam.si, so naredili analizo povpraševanj po različnih mojstrih v času drugega zaprtja zaradi pandemije med oktobrom lani in marcem letos. Ugotovili so, da je kljub omejitvam, ki so v tem času prepovedovala izvedbo del v naseljenih objektih in tudi na prostem, povpraševanje v povprečju padlo bistveno manj kot v času prvega zaprtja države spomladi. Po nekoliko slabšem vstopu v oktober in november 2020 so decembra beležili celo 3-odstotno rast vseh povpraševanj, pravi Boris Upelj. 

Po nekaterih mojstrih povpraševanje večje po drugih precej manjše

Med njimi pa so izstopala povpraševanja po izvajalcih izkopov in drugih zemeljskih del, ki se je v omenjenem obdobju povečalo kar za 50 odstotkov. Sledilo je povpraševanje po fasaderjih (47 odstotkov) in mojstrih za prenove stanovanj, ki so beležili 45-odstotno rast povpraševanja. To med drugim pripisujejo tudi večjemu povpraševanju po družinskih hišah. 

Prenova kopalnice | Avtor: Profimedia Profimedia

Na drugi strani pa je najbolj upadlo povpraševanje po monterjih suhomontažnih sistemov, zmanjšalo se je kar za 44 odstotkov, za tretjino je bilo manjše tudi povpraševanje po mojstrih za prenovo kopalnic. 

prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana Krediti Pod streho Načrtujete večjo prenovo? Tu dobite najcenejši kredit

Pričakujejo rast povpraševanja

Za prihodnje mesece pa na portalu napovedujejo, da zaradi velikega števila odloženih opravil lahko v naslednjih mesecih pričakujemo manjši “boom” iskanj najrazličnejših obrtnikov in storitev. In dodajajo, da se je povpraševanje po mojstrih in poslovnih storitvah že zdaj v vseh slovenskih regijah vrnilo na ravni pred krizo in še naprej narašča. 

„Med obema krogoma koronakrize, če ju lahko tako imenujemo, smo vsekakor imeli več časa za obnove na domu. A smo se zaradi strahu pred virusom in obstoječih prepovedi odločali za tiste, ki so se lahko izvajale na prostem, na svežem zraku ter na varni socialni distanci. Nelagodje zaradi izolacije v stanovanjih pa je vzpodbudilo željo po selitvah v hiše. Ta trend lahko pričakujemo tudi po koncu epidemije. Torej gradnjo in prenovo starejših hiš in s tem povezane izkope, zemeljska dela ter urejanje dvorišč in okolice.“

prodaja hiše Nepremičninski trg Pod streho Hiše so prodajni hit, a le za pravo ceno. Tako jo določimo.

Obseg gradbenih del se povečuje, cene materiala nižje

Da gradbeništvo okreva potrjujejo tudi zadnji podatki SURS. Vrednost januarja letos opravljenih gradbenih del je bila na letni ravni višja za 4,2 odstotka. Vrednost teh del na stavbah je bila tokrat višja za 18,2 odstotka, pri čemer je bila vrednost opravljenih gradbenih del na stanovanjskih stavbah višja za 39,4 odstotka.  

Podatki SURS kažejo še, da so se lani stroški gradbenega materiala v primerjavi z letom 2019 nekoliko znižali, za 1,8 odstotka, hkrati pa so bili v zadnjem lanskem četrtletju za 1,4 odstotka višji od četrtletja pred tem. 

Načrti Pod streho Tipski načrt za hišo. Se splača ali ne?

Več o gradnji pi prenovi najdete tukaj.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.