Pod streho > Gradimo & obnavljamo
1453 ogledov

Brez skrbi, ta okna so odporna na točo in sneg

Strešna okna arhiv Velux
Izjemno pomembno vlogo pri urejanju mansarde imata svetloba in svež zrak, ki vanjo največkrat prideta skozi strešna okna. Kako pomembni so ti elementi, smo se prepričali tudi v dobro obiskani javni tribuni o strešnih oknih, ki je na portalu Med.Over.net potekala v petek, 11. oktobra 2019.

Na vprašanja tistih, ki si mansardo šele urejajo, in tudi tistih, ki strešna okna že imajo, je odgovarjal strokovnjak Tomaž Pust iz podjetja Velux. Prve zanima predvsem, kako pravilno načrtovati velikost in lego strešnih oken, ter koliko jih lahko povežejo skupaj v stekleno celoto, druge pa zanimajo različni dodatki za že vgrajena okna, predvsem senčila in komarniki. Kar nekaj vprašanj se je nanašalo tudi na menjavo starih oken z novimi in s tem povezanimi posegi v obstoječo strešno kritino in strešno konstrukcijo. 

V nadaljevanju povzemamo nekaj vprašanj in odgovorov, vse pa lahko preberete tukaj.

Vgradnja skupaj z izvedbo strehe ali kasneje?

Pričakovano je bilo največ vprašanj o vgradnji strešnih oken. Predvsem tisti, ki mansardo šele urejajo, niso čisti prepričani, ali jih je bolj smiselno vgraditi takrat, ko se na novo prekriva streha, ali pa lahko to naredijo tudi kasneje. 

Strešna okna lahko vgradimo kadar koli, smo izvedeli, vendar se zdi logično, da to naredimo takrat, ko obnavljamo streho. Pa ni čisto tako. Vgradnja med menjavo strehe in tudi vgradnja kasneje imata svoje prednosti in slabosti. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Prednost vgradnje med menjavo strehe je v tem, da je mojster že pri hiši, kar pomeni, da nam bo strešno okno vgradil krovec, ki smo ga najeli za pokrivanje strehe, tako bo tudi on zagotovil jamstvo na vgradnjo. Prednost je tudi, da porabimo nekaj manj strešnikov. 

„Seveda pa morate točno vedeti, kaj potrebujete, kaj želite. Predvsem bodite pozorni na višino vgradnje okna saj je mojstrom običajno vseeno, kam jih vgradijo, vi pa boste tam precejšen del svojega življenja,“ opozori Pust, da ima sočasna vgradnja lahko tudi slabosti in doda: „Če že zelo dobro veste, kje bo notranja oprema, kje potrebujete svetlobo, potem vgradite okna skupaj s streho. Če pa še ne veste, kdaj boste potrebovali zgornje prostore, in kako bodo urejeni, potem vgradite okna naknadno.“ 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
V praksi je običajno tako, da večina lastnikov mansard strešna okna vgradi naknadno. „Prednost je ta, da jih lahko umestimo točno tja, kjer potrebujemo največ svetlobe, nad kuhinjskim pultom, otroško mizo, tam, kjer imamo dober razgled.“

Kot smo še izvedeli v tem primeru, v podjetju poskrbijo prav za vse. „Vgradnja strešnega okna zajema vse, od odkrivanja strehe do priprave odprtine in lahko tudi izdelavo notranje špalete.“ Okna ponavadi vgradi za točno določeno strešno kritino specializiran krovec, ki ga priporočijo v podjetju. 

Cena vgradnje strešnega okna 

Seveda je udeleženca javne tribune zanimalo tudi, kolikšna je cena takšnega posega, vendar kot pravi strokovnjak, jo je nemogoče oceniti čez palec. „Dober izvajalec ne bo hotel dati cene kar tako na daljavo, ker ne ve, kaj ga čaka. Cena montaže je odvisna od dostopnosti, količine, vrste strešne kritine, priprave odprtine... Cena okna pa od izbrane zasteklitve, dimenzije in predvsem izbranega tipa strešnega okna.“ Zato vedno priporočajo, da pred kakršnim koli posegom ali izbiro okna naročimo ogled, ki je brezplačen.

Bolje več manjših kot eno veliko okno

Tudi udeležencu, ki sprašuje, kam in koliko oken naj vgradi v streho, da bo v 30 kvadratnih metrov velikem dnevnem prostoru z jedilnico imel ves dan dnevno svetlobo, svetujejo, naj izkoristi brezplačni ogled.

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

A izvemo tudi, „da je svetloba v prostoru zelo odvisna od pozicioniranja strešnih oken. Enaka skupna steklena površina po prostoru, razdeljena enakomerno, bolje razporedi svetlobo, različne smeri vpada svetlobe pa zagotovijo naravno osvetlitev čez cel dan. Vendar pa je dobro upoštevati tudi okolico, razgled, mogoče sosedovo višjo hišo, notranjo opremo. Okna, vgrajena višje, osvetljujejo sredino prostora, okna, vgrajena nižje, pa zagotavljajo razgled na okolico. Neprijetno je bivati v prostoru, kjer ne vidimo ven.“ 

Ne gre pa niti pozabiti na predpise, po katerih morajo okenske odprtine predstavljati najmanj 20 odstotkov tlorisne površine, v konkretnem primeru to pomeni šest kvadratnih metrov oken. 

Svetlobe naj ne bi bilo nikoli preveč, pa vendar je bolje, da vgradimo več manjših oken, ki jih lahko tudi povežemo med seboj, kot da vgradimo eno veliko okno. Zato uporabniku, ki ima zdaj vgrajeni dve okni na razdalji nekaj več kot en meter, želi pa ju zamenjati, in razmišlja o vgradnji enega večjega okna, svetujejo, naj se raje odloči za več oken drug poleg drugega. Tako mu ne bo treba posegati v konstrukcijo ostrešja, za kar bi potreboval gradbeno dovoljenje. Vgradnja več oken med obstoječe špirovce je manj zahtevna, hkrati pa za to ni potrebno gradbeno dovoljenje. 

Sestavimo lahko več oken skupaj

Koliko oken lahko vgradimo skupaj enega poleg drugega in enega nad drugega, da tvorijo zaključeno stekleno celoto, je vprašanje, ki se je pojavilo večkrat. Izvedeli smo, da strešna okna lahko sestavljamo v poljubne kombinacije, ki morajo biti simetrične. Okni, ki sta eno nad drugim, morata biti enake širine, okni, ki sta eno ob drugem, pa morata biti enake višine. 

„Pri manjših kombinacijah, kot sta dvojček in trojček, lahko špirovec med okni odstranimo, tako da naredimo menjalnik v strešni konstrukciji. S tem zagotovimo, da so okna bolj skupaj, razmak med njimi pa manj moteč. V tem primeru med okni vgradimo zgolj ozek lepljenec, na katerega se pritrdijo okna. Pri večjih kombinacijah pa špirovci ostanejo, ne zgolj zaradi nosilnosti oziroma konstrukcije strehe, ampak tudi zaradi zagotavljanja odvodnjavanja v primeru močnega dežja.“

Vodotesnost strešnih oken zagotovijo z obrobami, ki so namenjene prav takšni gradnji. Obrobe so že tovarniško narejene prav za vsako kombinacijo po meri, tako da rezanje ali upogibanje na  objektu ni potrebno. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Okna so energijsko pozitivni element

Pri večjih steklenih površinah v strehi je treba biti pozoren na preprečevanje vdora toplote v poletnem času, zato je dobro vgraditi zunanja mrežasta senčila ali še bolje rolete, ki so zelo učinkovite pri preprečevanju pregrevanja mansarde. Poleg tega so elektrificirane in preproste za upravljanje, ki je lahko tudi samodejno, kar pomeni, da se bodo ob napovedanem vročem dnevu spustile same. Učinkovito pa dušijo tudi zvok dežja, smo še izvedeli.

Pozimi so velike steklene površine dokazano edini energijsko pozitiven gradbeni element – v kurilni sezoni skozi stekla pridobimo več sončne energije, kot je izgubimo ponoči, ali ko je oblačno. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Strešni balkon 

Če imamo primeren naklon strehe in višino parapetnega zidu, se namesto za strešno okno lahko odločimo za tako imenovani strešni balkon. Parapetni zid mora imeti minimalno višino, še bolje pa je, če ga sploh ni, naklon strehe pa mora biti od 35 do 53 stopinj. Nekoga je pri tem zanimalo, kako je poskrbljeno za varnost, da ne bi kdo po nesreči padel prek strešnega balkona. „Na vseh je ograja, visoka enako, kot so visoke ograje na klasičnih balkonih.“ 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Sneg, toča in strešna okna

Kako se obnesejo strešna okna pozimi, ko zapade sneg, in ali so odporna na točo? Da sneg za strešna okna ne predstavlja nobenega problema, potrjujejo podatki, da je pri nas največ strešnih oken na prebivalca vgrajenih v Kranjski gori, vgrajena so na primer tudi na Kredarici. 

Res pa je, ko sneg prekrije strešno okno, je njegova funkcija nekoliko omejena. „Svetlobe je nekoliko manj, odvisno od debeline snežne odeje. Ponavadi sneg s stekla zelo hitro zdrsne oziroma  skopni, sploh če nanj posije kak sončni žarek. Kako hitro zdrsne, je seveda odvisno od naklona, smeri neba, notranje temperature. Zdrs snega lahko nekoliko pospešimo tako, da okno na hitro malo odpremo in zaloputnemo, vendar nekaj snežink pri tem lahko pade v prostor.“ 

Po navedbah strokovnjaka so strešna okna odporna tudi na točo, saj imajo vsa kaljeno zunanje steklo, ob tem pa svetujejo, da izberemo takšna okna, ki imajo notranje steklo lepljeno, kar zagotavlja, da to ob morebitnem razbitju ostane skupaj in vodotesno. A kot poudarja Pust, je večja verjetnost, da se bo steklo razbilo zaradi kakršnega koli drugega mehanskega udarca, kot zaradi toče. 

Vsa vprašanja in odgovore najdete tukaj.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice