Pod streho
4779 ogledov

Kaj se je in se še bo zgodilo s cenami nepremičnin?

denar in nepremičnine Profimedia
Nepremičninski trg čaka na konec epidemije. Na trgu je opaziti, da so v ponudbi za daljši najem stanovanja, ki so se pred tem oddajala za kratekm najem, predvsem turistom.

Agencije, ki se ukvarjajo s prodajo ali pa najemom oziroma oddajanjem nepremicnin so dejavne tudi v času, ko fizični ogledi staovanj zaradi ukrepov v boju proti zajezitvi epidemije niso mogoči. Sklepajo se le posli za nazaj, potekajo pa virtualni ogledi, nekatere pa so, tudi iz previdnosti, povsem zaustavile poslovanje. Stranke niso opustile namer za nakup ali najem, pravijo nepremičninski posredniki in ocenjujejo, da bo vpliv krize na panogo odvisen od trajanja epidemije in finančne moči.

ljubljana 23.03.2010 BS3, stanovanja, stanovanjski bloki za Bezigradom v Ljublja Slovenija Vlada sprejela, kako bo ovrednotila nepremičnine

Direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Boštjan Udovič pravi, da ukrepi sicer na poslovanje med gospodarskimi subjekti načeloma ne vplivajo, zato se ti posli lahko nemoteno izvajajo.

"Kljub vsemu navedenemu ali ob upoštevanju tega pa bo seveda promet nepremičninskim družbam v tem času bistveno upadel. Nekoliko ga bo seveda mogoče nadomestiti po koncu epidemije, kar pa bo odvisno od splošne gospodarske situacije in kupne moči prebivalstva," meni Udovič.

Nepremičnine | Avtor: Profimedia Profimedia

Ljubljana Naložba v kvadrate Pod streho Lokacije, kjer se nakup stanovanja najbolj splača

Potekajo virtualni ogledi nepremičnin

V družbi Stoja Trade trenutno za nazaj sklepajo pogodbe za vse odprte posle, ki so jih imeli še pred uvedbo ukrepov, hkrati pa novim strankam namesto ogledov pošiljajo interaktivne videe nepremičnin in tako z njimi lahko opravijo virtualni ogled. Tudi v družbi Mreža nepremičnin po 16. marcu niso izvajali ogledov, dokončali so nekaj poslov iz prejšnjih mesecev, novih poslov pa, dokler velja omejitev gibanja, ne pričakujejo. Zato pa pravijo, da je kar nekaj virtualnih ogledov prek video klicev in drugih vizualnih platform. Vendar to ni enako kot ogled objekta v živo na lokaciji. 

nakup nepremičnine Promo Uporabno Vse, kar morate vedeti pred nakupom nepremičnine

Nepremičninarji pravijo, da cene ob odsotnosti poslov ostajajo nespremenjene, opažajo pa upad kratkoročnega najema; nekatere nepremičnine so se namreč znašle na trgu, saj se je zgodil popolni mrk turističnega obiska, nekatere pa se na trgu niso znašle. Ocenjujejo, da, če ne bo hitrih ukrepov države, se iz tega naslova ne bo povečal dolgoročni najem, saj se najemodajalci iz različnih razlogov še vedno skoraj izključno odločajo za najeme, krajše od 12 mesecev.

Do korekcij cen bo prišlo

direktor družbe Stoja Trade Zoran Đukić pričakuje, da bo do manjše korekcije cen najema prišlo. "Najemni trg bi se znal sprostiti zaradi stanovanj, ki so se prej oddajala prek Airbnb in bodo sedaj ponujena trgu za dolgoročno oddajo. Velikih sprememb v najemnih cenah pa ne bo, bo pa najemni krč popustil in izboljšala se bo ponudba lepih stanovanj na dobrih lokacijah," meni.

Najem stanovanja | Avtor: Profimedia Profimedia

denar stanovanje nepremičnina Promo Uporabno Zakaj Slovenci in Slovenke gradimo in kupujemo nepremičnine?

Za nepremičninski trg bo po Udovičevem mnenju ključno dogajanje v mesecih po koncu epidemije, saj je promet z nepremičninami odvisen predvsem od gospodarske in finančne kondicije države oz. od kupne moči in razpoloženja državljanov. "Če bodo ti iz previdnosti zmanjšali svojo potrošnjo, bo namreč nepremičninski trg utrpel velik udarec. V tem smislu smo seveda zadovoljni, da je država relativno hitro sprejela ukrepe, ki naj bi te negativne gospodarske in finančne posledice preprečili, in lahko le upamo, da bo pri tem uspešna," pravi Udovič.

V Stoja Trade po pogovorih s strankami ugotavljajo, da jih večina ni odpovedala niti nakupa niti najema, ampak so samo prestavili predvidene transakcije. "Večina strank čaka na odpravo 'karantene' in če ta ne bo trajala predolgo, bistvenih sprememb zaradi majhnosti in specifičnosti trga ne pričakujemo. Če pa bo trajala dlje časa, pričakujemo manjše popravke na slabših lokacijah in slabših nepremičnin ter manjšo korekcijo trga rabljenih nepremičnin," pravi Đukić.

Komentarjev 1
  • Decko 10:08 07.april 2020.

    K bo konec korone bo itak naval in bo turistov 10x vec