Pod streho > Nepremičnine
4999 ogledov

Kdo si lahko privošči nakup hiše v Ljubljani?

Ljubljana Anže Petkovšek Mesto Ljubljana iz Ljubljanskega gradu.
Cene hiš, tako GURS, so se v prvi polovici letos najbolj povišale v Ljubljani, kar za 15 odstotkov. Večina hiš se prodaja od 300.000 evrov naprej. Izračunali smo, koliko morate imeti denarja in koliko plače, da bi takšno hišo lahko kupili.

Najprej smo na enem od največjih nepremičninskih portalov pregledali ponudbo hiš, ki se trenutno oglašujejo. Kupec lahko izbira med 500 hišami, med katerimi je največ (269) samostojnih, sledijo pa vrstne hiše, oglasov za te je trenutno 110. 

Največ hiš se prodaja na območju Vič-Rudnik (152), povprečna cena kvadratnega metra pa je tu najvišja v Ljubljani, saj jo dvigujejo hiše, ki se prodajajo v Rožni dolini in Trnovem. Cene presega 4000 evrov za kvadratni meter. Za najdražje vile v Rožni dolini pa je treba globoko seči v žep, saj so cene zanje dva milijona in več evrov. 

stanovanja Slovenija Pod streho Nepremičnine: Cene stanovanj podirajo rekorde

Potrebnih je najmanj 300.000 evrov

Po ponudbi sledi Šiška, kjer se prodaja 128 hiš, povprečna cena kvadratnega metra pa je skoraj 2300 evrov. Za večino hiš v tem delu Ljubljane je treba odšteti od 300.000 evrov naprej, odvisno od velikosti, lokacije, predvsem pa stanja hiše. Večina jih je bila namreč zgrajenih v 70 in 80 letih prejšnjega stoletja in veliko od njih jih je potrebne korenite obnove. 

Tudi sicer se večina hiš v Ljubljani trži po ceni od tristo do šesto tisoč evrov. Med njimi pa jih ni malo, ki so potrebne korenite prenove. 

Najvišje cene hiš so pričakovano v središču prestolnice, ponudba pa je pičla, saj se prodaja le 17 hiš, po povprečni ceni nekaj čez 3000 evrov za kvadratni meter. Najcenejšo hišo, ki jo prodajajo celo, lahko trenutno kupimo v Tomačevem. Za 94 kvadratnih metrov bivalne površine in 83 kvadratnih metrov dvorišča ob njej je cena 199.000 evrov. Hiša je letnik 1993 in je potrebna osvežitve, piše v oglasu. 

Dnevno-bivalni prostori hiše Underwood Realnost Pod streho Med več tisoč hišami na trgu, je te najtežje prodati

Cenejše so hiše, oddaljene od središča

Med oglasi je tudi nekaj cenejših hiš, vendar se ne prodajajo kot celota, temveč le stanovanja v njih, ali pa so od Ljubljane oddaljene 20 in več kilometrov. Spadajo sicer še pod MOL, vendar glede na njihovo lokacijo težko rečemo, da so v Ljubljani. Večina teh hiš je cenejših od 200.000 evrov, med njimi pa je kar nekaj takšnih, ki se prodajajo v 3. gradbeni fazi.

Zaslužiti je treba več kot dvakratnik povprečne plače

Iz ponudbe potencialni kupec lahko ugotovi, da za nakup hiše v Ljubljani potrebuje najmanj 300.000 evrov. Najverjetneje pa celo več, saj bo moral v hišo še vlagati. 

Če želi toliko vredno hišo financirati s stanovanjskim kreditom, potrebuje vsaj 70.000 evrov svojega kapitala. To namreč kažejo informativni spletni izračuni kredita. Razliko kupnine pa lahko poplača s stanovanjskim kreditom, a mora imeti za to visoke mesečne prihodke. Informativni spletni kalkulator stanovanjskega kredita z odplačilno dobo 20 let in fiksno obrestno mero 2,6 odstotka, upoštevaje tudi dva mladoletna otroka, izračuna, da bi posameznik moral za takšno višino kredita imeti mesečni dohodek, torej plačo približno 2460 evrov. To je več kot dvakratnik povprečne neto plače. Če bi se za najem kredita odločila dva, bi vsak od njiju moral imeti približno 1450 evrov neto plače. 

V prvem primeru bi mesečni obrok kredita znašal 1230 evrov, v drugem pa dvakrat po 615 evrov. Če bi se odločila za kredit s spremenljivo obrestno mero, bi bile začetne obveznosti nekoliko nižje, vendar je ob tem treba sprejeti tveganje, da v 20 letih odplačevanja lahko precej tudi narastejo. 

Ključi za hišo Novogradnje 2020 Pod streho Toliko plač bo potrebnih za nakup povprečnega stanovanja

Za hišo več kot polovico mesečnega proračuna gospodinjstva

Družina, v kateri ima par nekaj več kot povprečno slovensko plačo in ki želi kupiti zelo povprečno hišo v Ljubljani na povprečni lokaciji, mora za to nameniti polovico svojih mesečnih dohodkov v naslednjih 20 letih, ali pa mora imeti bistveno več kapitala kot 70.000 evrov, ki jih pri nakupu 300.000 evrov vredne nepremičnine zahteva banka. Lahko pa si proračun nekoliko razbremeni s kreditom, ki ga bo namesto 20 odplačevala 30 let, vendar je v tem primeru na koncu kredit v skupnem seštevku glavnice in obresti še dražji.

Nikakor pa ne gre spregledati dejstva, da 300.000 evrov komaj zadostuje le za nakup hiše, za njeno obnovo ali vsaj posodobitev pa je potrebnega še precej dodatnega kapitala. Torej se je treba zadolžiti še bolj, ali pa iz proračuna gospodinjstva, ki ostane po plačilu mesečnih obveznosti kredita, vsak mesec nameniti še del za postopne posege v hišo. 

stanovanja Stanovanja Pod streho Kje so stanovanja najcenejša in kaj dobimo za 100 tisoč evrov?

Več o trgu nepremičnin najdete tukaj.

Komentarjev 8
  • distdronim 10:33 15.december 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • nahipca 06:58 15.december 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • anton55 16:38 14.december 2020.

    V ta betonski zapor nikoli.

Sorodne novice