Pod streho > Nepremičnine
4539 ogledov

Tako boste najbolj učinkovito očistili sedežno garnituro

Kavč, sedežna garnitura, čiščenje Profimedia
Čeprav sedežno garnituro uporabljamo skoraj vsak dan, pa čiščenju le-te pogosto posvečamo premalo pozornosti. Drobtinice, kapljice pijače in znoj ter dlake hišnih ljubljenčkov so namreč zalogaj, ki zahteva temeljito čiščenje.

Po besedah strokovnjakinje za čiščenje Carolyn Forte bi morali sedežno garnituro očistiti vsakih šest mesecev, ne glede na material, iz katerega je narejena. 

Najprej preverite oznako

Ne glede na to, ali se poskušate spopasti z določenim madežem na blazini ali želite osvežiti celoten kavč, morate najprej preveriti oznako, ki določa primerno nego kavča in ugotoviti, kateri način čiščenja in izdelki so varni za uporabo na tkanini.

Kode, ki jih uporablja industrija oblazinjenega pohištva:

  • W pomeni, da lahko uporabljate čistila na vodni osnovi.
  • W/S pomeni, da lahko uporabljate čistila na osnovi vode ali topil.
  • S pomeni, da je treba uporabljati samo čistilne kemikalije na osnovi topil.
  • X pomeni, da čistil sploh ne smete uporabljati, tkanino lahko le posesate ali skrtačite. 

Kako očistiti kavče iz blaga in mikrovlaken

Najprej uporabite parni sesalec, posesajte celotno površino. Nato pride na vrsto navadni sesalec. Če so blazine odstranljive, jih snemite in posesajte tkanino pod njimi. Zatem pride na vrsto čistilo. Najprej ga nanesite le na manjšo, po možnosti skrito površino, da se prepričate, ali je varno za uporabo na tkanini. Sicer pa lahko za čiščenje zmešate četrtino čajne žličke blagega detergenta za pomivanje posode z eno skodelico tople vode. Če imajo vaše blazine odstranljive prevleke, jih odpnite in med blago in polnilo položite papirnato brisačo, da vpije odvečno vlago. Nanesite čistilo na krpo in madeže previdno popivnajte. Ko so madeži odstranjeni, obrišite površino z vlažno krpo, jo temeljito izperite in posušite. Če ima tkanina oznako "S", pa lahko odstranite madeže v skladu z navodili na embalaži z izdelkom na osnovi topil. Zatem sedežno garnituro razkužite. Ko je vaš kavč čist in suh, uničite dolgotrajne bakterije in odstranite vonjave na blazinah s pršilom za razkuževanje tkanin.

Kako očistiti usnjene kavče

Čiščenje usnjenega kavča se morda sprva zdi bolj zahtevno, a to ne drži nujno, zlasti če na njem ni kakšnih posebnih madežev.

Usnje najprej obrišite s krpo iz mikrovlaken, da se znebite drobtin ali umazanije. Nato posesajte kavč s sesalcem z manjšim nastavkom, ne pozabite na šive, gumbe in druge obrobe. Zatem pride na vrsto čistilo za usnje. Nanesite ga z mehko vlažno krpo. Če posebnega čistila nimate, lahko uporabite tudi prej omenjeno milno raztopino. 

Čistilo oziroma milo nato izperite z drugo vlažno krpo in površino obrišite s suho krpo. Za konec lahko na sedežno garnituro nanesete še zaščitno sredstvo za nego usnja.

Kako pa se znebiti neprijetnih vonjav na tkanini?

Odlično sredstvo za odstranjevanje neprijetnih vonjav iz vseh vrst tkanin je soda bikarbona, ki jo lahko na sedežno garnituro potresemo še pred čiščenjem in jo nato posesamo. Vonjav ne bo le prikrila, temveč jih bo dejansko odpravila. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice