Pod streho > Varčna hiša
4724 ogledov

Brez vlage: Takšno mora biti razmerje vlage in temperature v prostoru

plesen Profimedia
Plesen se v stanovanjih pojavi iz več razlogov, eden od njih je napačno razmerje med relativno vlago in temperaturo zunanjih sten. Kakšno je ustrezno in kako ga nadzorujemo?

Pozimi, ko zračimo manj, se v veliko stanovanjih prebivalci srečujejo s povečano relativno vlago, ki se pogosto pokaže kot plesen v kotih, na in tik pod stropom, ob oknih in še kje. To je na mestih, ki jim rečemo toplotni most, saj je tu temperatura stene prenizka, zato vlaga iz zraka ob stiku s hladno površino na njih kondenzira. Posledica pa je razvoj plesni, ki za to potrebuje stalno vlažnost.

Plesen Vlaga in plesen Pod streho To so vzroki za vlago in plesen v slovenskih domovih

Temperatura obodnih sten vsaj 13 stopinj Celzija

Na razvoj plesni torej vplivata relativna vlažnost zraka in temperatura zunanjih sten, pomembna pa je tudi temperatura ogrevanja. O tem, koliko naj bi bila primerna relativna vlažnost zraka v prostoru vemo precej, idealno je, če je v intervalu od 40 do 60 odstotkov. Manj pa vemo o tem, kolikšna je še sprejemljiva temperatura zunanjih sten in kako je oboje odvisno od temperature zraka v prostoru. 

vlaga | Avtor: Profimedia Profimedia
Ta naj bi bil pozimi ogret na 19 do 21 stopinj Celzija. To je priporočilo za ogrevanje in zdrav bivalni prostor. Če torej spoštujemo priporočila o relativni vlažnosti zraka in temperaturi ogrevanja, vlaga na zunanjih stenah ne bo kondenzirala, če njihova temperatura nad 13 stopinj Celzija. Temperaturi, pri kateri vlaga kondenzira rečemo temperatura rosišča.

Odpiranje oken Koristni nasveti Pod streho To so dejstva o kakovosti zraka, odpiranju oken in prezračevanju

Višja temperatura zraka, višja temperatura rosišča

Pogoji, ki preprečujejo kondenzacijo in nastanek plesni, pa se spremenijo, če spremenimo temperaturo zraka v prostoru. Če na primer stanovanje ogrevamo na 24 stopinj Celzija, je treba relativno vlažnost vzdrževati na največ 50 odstotkih. Če je ta denimo 60-odstotna, ni dovolj, da je temperatura zunanjih sten nad 13, temveč mora biti nad 16 stopinj Celzija. Če pa bi se povišala na 70 odstotkov, kar je pogosto, ker premalo zračimo, pa bodo zunanje stene začele rositi že pri temperaturi nižji od 18 stopinj Celzija.

Hkrati je treba vedeti še nekaj. Pri višji temperaturi zraka v prostoru ta lahko sprejme več vlage. Pri 20 stopinjah Celzija lahko sprejme 17,3 g/m³, pri 24 pa 21,8 g/m³, zato je težje vzdrževati ustrezno relativno vlažnost v zraku. 

termometer | Avtor: Profimedia Profimedia
Najbolje bi bilo izolirati in odpraviti toplotne mostove

Zato je tako pomembno, da imamo v stanovanju ves čas primerno temperaturo zraka in glede na to tudi relativno vlažnost. Oboje bi morali ves čas nadzorovati oziroma meriti in glede na to tudi zračiti. Seveda bi bilo še bolje, če zunanje stene toplotno izoliramo s čimer dvignemo temperaturo na njihovi površini, izjemno pomembno pa je tudi, da saniramo toplotne mostove, na katerih so temperature še nižje kot na drugih delih zunanjih sten in potem zadostno zračiti.

covid Zaprti doma Pod streho Ta navodila NIJZ je zdaj res treba upoštevati

higrometer | Avtor: Profimedia Profimedia
Nujno je meriti vlago in temperaturo

A če te možnosti nimamo oziroma si je ne moremo privoščiti, je dobro vsaj spremljati vrednosti. Relativno vlažnost lahko merimo s klasičnimi analognimi ali elektronskimi higrometri, prav tako temperaturo zraka ali pa uporabimo higro-termo meter. Temperaturo zunanjih sten pa z IR-termometri. Morda najbolj preprosta rešitev pa so IR-merilniki temperature rosišča. Ti sočasno merijo temperaturo zraka, relativno vlažnost in temperaturo obodnih sten. 

Suh zrak v stanovanju Suh zrak Pod streho Ukrepi proti suhem zraku lahko povzročijo plesen

Delujejo tako, da najprej izmerijo prva dva parametra, potem pa preračunajo, kolikšna naj bi bila temperatura obodnih sten, da ne pride do kondenzacije. Potem izmerimo še temperaturo obodnih sten in preverimo, ali ustreza izračunanemu ali je morda prenizka. Glede na to lahko takoj ukrepamo. 

IR-multimeter | Avtor: Dezzen Dezzen
Zadostno zračenje in znižanje temperature v prostoru

Kot priporoča neodvisni energetski strokovnjak Matjaž Valenčič iz Zavoda za energetsko svetovanje, bi oba parametra morali meriti večkrat na dan. Če na stenah, predvsem pa na mestih toplotnih mostov in tam, kjer zrak ne more krožiti, denimo za pohištvom, zavesami, izmerimo prenizko temperaturo, v zraku pa previsoko relativno vlažnost, moramo takoj ukrepati. Kaj lahko naredimo? Treba je pravilno in zadostno zračiti, večkrat na dan po 10 minut, tako da ustvarimo prepih, s tem bomo znižali relativno vlago, hkrati pa je treba znižati temperaturo v prostoru. 

naravna čistila Čiščenje Pod streho Nikar ne počnite tega, ogrozite lahko zdravje svojih otrok Okna, kondenzacija Svež zrak Pod streho Prezračevalni sistem je škodljiv in nepotreben strošek. Mit ali dejstvo?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.