Pod streho > Varčna hiša
1485 ogledov

Opozoril še vedno ne jemljemo resno, zato spet hude posledice

ogrevanje Profimedia
Z ogljikovim monoksidom se je nedavno zastrupilo kar 11 ljudi. Vzrok je bil tudi tokrat neprimerno ogrevanje. Navodila in opozorila, kako varno ogrevati so znana, a jih še enkrat povzemamo.

Povečana koncentracija smrtonosnega ogljikovega monoksida v bivalnih prostorih je posledica nepravilnega zgorevanja v kurilnih napravah in njihovega slabega vzdrževanja, kar pristojni opozarjajo že leta. Pa vendar se nesreče oziroma zastrupitve z ogljikovim monoksidom dogajajo vedno znova. 

Slabo izgorevanje zaradi notranjega zajema zraka

Vir slabega izgorevanja so ogrevalne naprave, ki stojijo v bivalnih prostorih in nimajo urejenega zunanjega, nadzorovanega zajema zraka, ki je potreben za dobro izgorevanje. Običajno so te kurilne naprave tudi stare, zrak za zgorevanje pa zajemajo iz prostora. To so stari plinski kotli, ki so običajno nameščeni v kopalnicah ali hodnikih, kaminske peči na drva in pelete v dnevnih sobah in kuhinjah, ki prav tako zrak zajemajo v prostoru, to so lahko tudi krušne peči. 

Kamin Lokalno ogrevanje Pod streho Kamini in kaminske peči: Brez dovoda zunanjega zraka so lahko nevarni

Slabo ali pomanjkljivo vzdrževanje takšnih kurilnih naprav in slabo očiščen ali neprimeren dimnik, s slabim vlekom, pa le še poslabša razmere. Možnosti za tvorbo večjih koncentracij ogljikovega dioksida in njegovo uhajanje v prostor je tako še več. 

ogrevanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Nujni redni pregledi in vzdrževanje

Pristojni zato vsako leto lastnike teh naprav pozivajo, naj opravijo redni pregled in kontrolo delovanja ogrevalnih naprav, če tega pred ogrevalno sezono še niso storili. Pri ogrevalnih napravah na utekočinjeni in zemeljski plin je zelo pomembno, da čiščenje, kontrolo, nastavitve in meritve opravi strokovnjak - serviser, poudarjajo.

Najboljša rešite je zamenjava stare ogrevalne naprave z novo, ki ima urejen zunanji, nadzorovan zajem zraka. Hkrati pa napravi prilagojen in vzdrževan dimnik.  

Če se kljub temu ne odločimo za zamenjavo starega plinskega kotla, pa je nujno redno vzdrževanje. To pomeni, da mora pregled in servis vsaj enkrat na leto, najbolje pred začetkom nove kurilne sezone, opraviti za to usposobljen serviser. Pregledal bo tesnost napeljave, pri plinskih kotlih očistil in nastavil gorilnik, pregledal elektromagnetne ventile, pregledal filtre in elektrode. 

Kurjenje na drva Ogrevanje Pod streho Nas čaka še ena zadušljiva zima?

Dimne vode pa mora pregledati dimnikar, ki opravi tudi vse obvezne meritve, ter lastniku naprave naložiti odpravo vseh morebitnih napak ali pomanjkljivosti. 

Namestitev javljalnika CO lahko reši življenje

Lastniki ogrevalnih naprav z notranjim zajemom zraka pa bi morali nujno namestiti tudi javljalnik ogljikovega monoksida. Ta je že od leta 2017 obvezen v vseh prostorih, v katerih stojijo ogrevalne naprave, ki zrak za zgorevanje zajemajo iz prostora. Pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav, ki ureja to področje, določa tudi, da mora javljalnik izpolnjevati zahteve standarda EN 50291-1. 

zemeljski plin Smrtno nevarne Pod streho Pozor! Treba jih je redno vzdrževati, še bolje pa čim prej zamenjati

Javljalniki CO so zelo koristne naprave, ki z zvočnim signalom opozorijo na povečanje koncentracije ogljikovega monoksida v prostoru. Izbrati je treba kakovosten javljalnik, ki ima vse ustrezne cerifikate, pomembno pa je tudi, da je nameščen pravilno. 

CO javljalnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Priporočila za pravilno namestitev javljalnika so naslednja:

  • Namestite ga na strop, en do tri metre od kurilne naprave v smeri proti spalnim prostorom in minimalno 30 centimetrov od stene ali stropne luči.
  • Če to ni možno, je lahko nameščen na steni, več kot 15 centimetrov oddaljen od stropa in nad nivojem podboja vrat ali preklade oken. 
  • Če nameščamo javljalnik CO v prostorih brez kurilne naprave, na primer v spalnicah, se ga pritrdi na steno, ob kateri spimo, v višini glave med posteljo in vrati, ki vodijo h kurilni napravi. 
  • V primeru, da niste prepričani o ustreznem mestu namestitve javljalnika CO, se posvetujte s strokovnjakom. 
  • Neustrezno nameščen javljalnik lahko aktivira zvočni alarm prepozno!
  • V bivalni prostor namestite javljalnik CO povsod tam, kjer so možni viri uhajanja CO v prostor. 
  • Redno preverjajte delovanje javljalnika oziroma stanje baterij.
  • Namestite javljalnik tako, da boste slišali zvočni alarm tudi iz svoje spalnice. Če to ni mogoče, poskrbite za prenos signala alarma do spalnih prostorov.
  • Priporočamo izbiro javljalnika z zaslonom, ki vam v primeru sprožitve signala alarma prikaže tudi koncentracijo CO. 
  • Ne pozabite, da ima vsak javljalnik CO določeno življenjsko dobo, po kateri ga je treba zamenjati z novim.
Slovenija 10.11.2013 stanovanje, stanovanja, stanovanjski bloki, zgradba, stanov Nevarno ogrevanje Pod streho Lastnik smrtno ogrožal vse stanovalce v bloku, tako se je končalo kaminska peč Pred sezono Pod streho Razmišljate o kaminski peči? To morate vedeti in tako jo izberete
Komentarjev 2
  • Adam_Jefferson 15:56 16.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • rd2dmk2 09:29 16.oktober 2021.

    le čevlje sodi naj kopitar.. najbolj zfrešen stavek na svetu... le čevlje sodi naj - noga.. sedaj pa na realna tla. danes servisiraš peč, serviser na koncu naredi vse teste, zato da je lastnik uporabnik prepričan, da je naredil svoje ...prikaži več delo prav. ampak.. to za dimnikarje ni zadost.. oni hočje pristavt piskr in samo njihova meritev je verodostojna. in kar je najbolj hecno , ko nabaviš novo peč jo lahko servisira samo pooblaščen serviser. ko dimnikar pregleduje pline ali je pooblaščen za vse ? NI!