Pod streho > Varčna hiša
11411 ogledov

Povejte s čim se ogrevate in povemo vam, kaj ste po horoskopu

horoskop Profimedia
Horoskop energentov na preprost način predstavlja značilnosti energentov in njihov vpliv na kakovost našega bivanja. Je drugačen od ostalih horoskopov. Svoje znamenja horoskopa ugotovite glede na energent, ki ga ali želite uporabljati. Spoznajte svoje energijsko znamenje!

Drva - tradicionalist

Drva | Avtor: Profimedia Profimedia
V naših krajih so drva tradicionalni vir energije. Zgorevajo na odprtih ognjiščih, v krušnih pečeh in lončenih kaminih, pa tudi v kombiniranih kotlih centralnega ogrevanja. V preprostih zgorevalnih napravah s pregorevanjem poteka nepopolno zgorevanje, toplotni izkoristek je slab, emisije prašnih delcev in nezgorelih produktov so velike. Taka kurišča niso primerna, čim prej zamenjajte ta način ogrevanja.

Lesna biomasa - praktik, preudarnež ali sodobnik

Drva: Praktični kotli na drva (katalitični, biomasni, z dvojnim zgorevanjem) v povezavi s hranilniki toplote omogočajo popolno in kakovostno zgorevanje. Kombinacija: suha drva in katalitični kotel je praktična izbira za gospodinjstva z lastnim gozdom.

Peleti | Avtor: Profimedia Profimedia

Peleti: kurilne naprave na pelete predstavljajo sodobno izbiro, saj združujejo prednosti biomasnih kotlov na drva in na sekance. Pelete je možno avtomatsko transportirati v kurilne naprave, zgorevanje je popolno in kakovostno. Peleti so energent za sodobne primestne stavbe ali stanovanja.

premog | Avtor: Profimedia Profimedia
Premog – starodavnik

Premog je energent preteklosti, ki se v gospodinjstvih ne uporablja več, predvsem zaradi obremenjevanja okolja. Uporablja se le še v termoelektrarnah, kjer dimne pline očistijo prašnih delcev in žveplovih oksidov, toplota iz soproizvodnje pa se koristno prenaša prek toplovodov do porabnikov.

Kurilno olje | Avtor: Profimedia Profimedia
Kurilno olje – starokopitnež

Kurilno olje je, zlasti v starejših stavbah, najbolj razširjen fosilni energent, priljubljen predvsem zaradi preproste rabe. Slabosti so v obremenjevanju okolja, zlasti pri uporabi neustreznih kurilnih naprav. Država omejuje rabo kurilnega olja z raznimi ukrepi, z omejitvami ogrevanja v novogradnjah in s cenovno politiko, hkrati pa spodbuja prehod na prijaznejše načine ogrevanja. Svetujemo, da čim prej preidete na primernejši način ogrevanja.

Ogrevanje zemeljski plin | Avtor: Profimedia Profimedia

Zemeljski plin - udobnež 

Zemeljski plin, metan, je med vsemi fosilnimi energenti okolju najprijaznejši. Omogoča udobno ogrevanje in pripravo sanitarne vode. Do stavbe prihaja v podzemnih ceveh, plinovodu. Vsak mesec plačate položnico, enkrat letno pa naročite serviserja in dimnikarja. Še dobra novica, pričakujte, da bo čez nekaj let v plinovodu del plina iz domačih obnovljivih virov.

Utekočinjeni naftni plin – zapravljivec

Utekočinjeni naftni plin (UNP), mešanica propana in butana, je prehoden energent za potrošnike, ki bodo v nekaj letih priklopljeni na plinovod zemeljskega plina. Zaradi cenovne politike ponudnikov je primeren le za energijsko učinkovite stavbe. Če vas izdatek za UNP pretirano obremenjuje in ste naveličani zapravljanja, preidite na prijaznejši energent ali pa prenovite stavbo tako, da boste zmanjšali letno rabo energije na desetino sedanje rabe.

Elektrika – modernist

Elektrika je moderen energent, žlahten in dragocen. Zato je treba z njo ravnati še posebej preudarno. Primerna je za pogon toplotnih črpalk za ogrevanje in pripravo sanitarne vode ter za učinkovite električne aparate. Neposredno ogrevanje z elektriko pa je prepovedano. Tudi osnovno ogrevanje z IR-paneli, ne glede na to, kaj piše v reklamnih sporočilih, je prepovedano, drago in potratno. Moderno je imeti lastno sončno elektrarno in porabiti največ toliko energije za stavbo in e-mobilnost, kolikor jo sami proizvedete.

Toplotna črpalka Adapt | Avtor: arhiv kronoterm arhiv kronoterm

Toplota okolice (zrak, voda, zemlja) – okoljevarstvenik

Toplota okolja, ki nas obdaja, je vsem na razpolago, vendar ni na pravem temperaturnem nivoju. Brez kvarnih vplivov na okolje jo lahko uporabimo, dvignemo na višji temperaturni nivo in segrejemo svoje bivalne prostore. Toplotna črpalka, s katero dvignemo temperaturo, rabi veliko manj energije, kot ogreje. Zato so ogrevalne in sanitarne toplotne črpalke, ki črpajo energijo iz zraka, zemlje ali vode, primerne za vse, ne le za varuhe okolja.

Energija sonca in gibanja – vizionar

Sonce je trajen vir energije, vsem na voljo. Poleg neposrednega sevanja omogoča tudi gibanje zraka in vode, vse to pa lahko pretvorimo v koristno energijo. Ohranjeni so Sokratovi zapisi o pasivni stavbi, torej lahko trdimo, da so osnove pasivnih stavb stare vsaj 2.500 let. Novejša dognanja omogočajo tudi aktivno individualno rabo sončne energije, z malimi sončnimi, vetrnimi in vodnimi elektrarnami. Mikro sončna elektrarna na strehi lahko proizvede več energije, kolikor jo gospodinjstvo potrebuje, vključena v pametno skupnost, v povezavi z modernimi pametnimi omrežji, pa pripomore k stabilnemu delovanju električnega omrežja.

sončna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia
Daljinsko ogrevanje – zagovornik

Daljinsko ogrevanje je oskrba naselja, kjer v eni kurilni napravi proizvajajo toploto z visokim izkoristkom in majhnimi emisijami, ter jo po toplovodnem omrežju dobavljajo k potrošnikom. Primarni energent je fosilno gorivo v soproizvodnji, biomasa ali toplota okolice. Skupni učinek daljinskega ogrevanja je ugodnejši kot množica posameznih kurilnih naprav. Dobro deluje, če so uporabniki tudi zagovorniki skupnih družbenih interesov. Zato je v področjih z urejenim daljinskim ogrevanjem pomemben dialog in visoka stopnja sožitja.

Geotermalna energija – srečnež

Geotermalna energija je obnovljiv vir energije, toplote iz središča Zemlje, ki ga je možno izkoriščati z uporabo termalne vode ali z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. Le redki srečneži imajo na voljo izvir tople vode z dovolj visoko temperaturo za oskrbo stavb. Pogostejša je uporaba geotermalne energije z geotermalnimi toplotnimi črpalkami.

geovrtina | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
Odpadki – nemarnež

Odpadke je treba neškodljivo odstraniti iz okolja. Gorljivi odpadki niso primerni za sežiganje, med njihovim gorenjem nastajajo škodljivi produkti, ki se sproščajo v okolje in so glavni vir slabe kakovosti zraka. Žal je še vedno preveč nemarnih, neosveščenih ljudi, ki zakurijo vse, kar jim pride pod roke: moker les, lesne odpadke, stare čevlje, plastiko, odpadna olja, polomljeno pohištvo … Prepovedano je kuriti embalažo, obdelan les (barvan ali lakiran), iverne plošče, plastiko in druge gospodinjske odpadke; stara oblačila in obutev, vlažen les … Kdor kuri odpadke, je nemarnež. Namesto da tvega kazen zaradi svojega početja, naj raje kuri suh les.

Posebno energijsko znamenje, sebičnež, imajo zagovorniki jedrske energije. Elektrika iz jedrske energije je zgolj videti čista, brezogljična in okolju prijazna, če se obravnava le redno obratovanje jedrske elektrarne. Takoj, ko pa pogledamo širše, na rudarjenje, proizvodnjo jedrskega goriva, razgradnjo radioaktivne jedrske elektrarne in trajno hranjenje jedrskih odpadkov ter izrabljenega jedrskega goriva, spoznamo, da jedrska energija ni varna, ni trajnostna, ni brezogljična in zlasti ni poceni. Le sebičnež, ki gleda izključno na svoje trenutne koristi in ga ne zanima onesnaženje okolja zanamcev, lahko zagovarja jedrsko energijo. Zapomnite si, brez jedrske energije bo energetska preskrba Slovenije zanesljivejša, varnejša in cenejša. Ne bodite sebični, dajte svoj glas za čim hitrejšo opustitev jedrske energije.

Povzetek

Raba energije bremeni okolje. Zato zmanjšajte njeno rabo. Začnite postopoma. Znižajte svojo letno rabo energije za 5 %, vsako leto, vrsto let. Tako boste tudi vi prispevali do cilja leta 2050, zmanjšanje rabe energije za deset krat in za zmanjšanje ogljičnega odtisa.


Matjaž Valenčič je neodvisni energetski svetovalec.

Komentarjev 4
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:12 15.november 2020.

    Vam jaz povem brez horoskopa....Na plinsko olje, ki je najdražji način ogrevanja se ogrevajo najrevnejši, ki nimajo denarja za zamenjavo kurilnega sistema...lažje plačajo vsako leto 1000 evrov več kot 8000 naenkrat...Nehajte s takimi butastimi članki, folk vas ima že poln ku....fer!

  • Zikollino 07:50 15.november 2020.

    Glede na to, da izbire nimam, in glede na to, kam ste me uvrstili, vas obveščam, da vas bom tožil ...

  • krnekina2 15:49 14.november 2020.

    S smejanjem pri prebiranju idiotskih clankov.