Popotnik
14237 ogledov

Čudoviti skriti kotički prepogosto pozabljene slovenske pokrajine

Žužemberk, kopališče Žurnal24
Dolenjska je (pre)pogosto pozabljena med turističnimi destinacijami Slovenije, a pogosto neupravičeno. V sebi namreč skriva precej čudovitih naravnih lokacij, če k temu dodamo še prijaznost domačinov, nizke cene ter precej "turističnih ugodnosti" dobimo nadvse primerno lokacijo za družinske izlete.

Skriti kotički Dolenjske od Ljubljane niso tako zelo oddaljeni, da jih ne bi mogli izkoristiti za dnevne izlete, sam pa bi jih priporočil tudi za večdnevno potovanje. Idealno za tiste z avtodomom ali prikolico (zakaj? Berite dalje). Ob zdaj že skoraj triletnemu prebivanju na delčku dolenjskega grunta lahko zapišem, da sem že dodobra spoznal številne lepote Dolenjske. Lahko zapišem kar skrite, pa čeprav te danes turistom niti niso več tako zelo skrite, k čemur je močno pripomogel internet in družbena omrežja. Saj veste, ko nekdo objavi fotografijo čudovite destinacije, ga vsi zasujejo s komentarji v stilu: "Joj, kako zelo lepo. Kje pa je to?" 

In ena teh destinacij, kjer se običajno zgodi prav to, je zagotovo Klevevž, naravna toplica na Dolenjskem (o njej smo že pisali), ki očara v vseh letnih časih. Pozimi, ko se iz nje kadi para, poleti zaradi skorajda smaragdnega videza vode ter izjemne ohladitve ob vročinskih valih. Seveda so ob obisku Klevevža obvezna oprema kopalke, za ljubitelje družbenih omrežij pa tudi mobilni telefon za novo sliko na Instagramu. No, razen če se tja odpravite v poznih večernih oz. nočnih urah. Potem jih najbrž lahko "pozabite" doma. 

40 minut vožnje stran od Klevevža pa boste našli še eno "vodno destinacijo", in sicer kopališče ob (sicer hladni) reki Krki v Žužemberku. Čeprav voda samega kopališča ni ravno med toplejšimi v Sloveniji, pa številnih domačih in tujih turistov to ne zaustavlja pri skoku v vodo. V poletnih mesecih ob vročinskih valovih je voda res lahko zelo osvežujoča. In priznam, da tja rad zahajam tudi sam, v juliju pa sem na zares velikem brezplačnem parkirišču (tako kot je to praksa pri številnih naravnih znamenitostih na Dolenjskem) opazil že precejšnje število turistov – avstrijskih, nemških, španskih, belgijskih, nizozemskih in drugih. Številni med njimi se tam z avtodomi (pa tudi s prikolicami) ustavijo za dan, dva ali tri. In to z razlogom. Kampiranje je v želji po spodbujanju turizma namreč tu dovoljeno in brezplačno. In kaj lepšega, kot se v poletnih mesecih zjutraj prebuditi s čudovitim razgledom na žužemberški grad in modrozeleno reko Krko. Rajsko, ni kaj.

1/5
Žurnal24

In ko smo ravno pri brezplačnem kampiranju, je tu še ena destinacija, ki na ta način želi privabiti čim več turistov. Morda še ni tako zelo prepoznavna, a v zadnjem času vse bolj pridobiva na prepoznavnosti – Mirna. Zares majhno mestece slabih 10 kilometrov iz Trebnjega (na poti iz Trebnjega na Mirno se skriva tudi krasen ZOO park Aladin, o katerem smo se že razpisali tukaj), približno 40 minut vožnje iz Ljubljane, ki pa predvsem družinam ponuja zares veliko mero sprostitve v pravem pomenu. Čudovita (ravninska) sprehajalna pot ponuja številna igrala za otroke (tudi lepo opremljena otroška igrišča), vmesna (lahko pa tudi začetna) točka pa je mirnski "bazenček" oz. ribnik Mirna. Gre za čudovito vodno oazo, v kateri so se včasih, tako znajo povedati domačini, celo kopali. Trenutno voda ni primerna za kopalne užitke, je pa dovolj osvežilen že sprehod okoli sicer majhnega ribnika. V zadnjih letih je občina oživila to točko, ki ima predvsem med domačini zares velik potencial, ob vzpostavitvi bara Bazenček in otroškimi igrali je tam moč opaziti precej ljudi, predvsem vikendi so zares dobro obiskani.

Na vseh omenjenih lokacijah (sem bi lahko vključil tudi grad Otočec, toda v tem primeru bi težko upravičil besedno zvezo "skriti kotiček") vas bo, v kolikor ne boste imeli gromozanske smole, očarala tudi prijaznost domačinov, ki s toplimi pogledi in prijaznimi besedami znajo seči v srce in to je nekaj, česar, denimo, v Ljubljani pogosto primanjkuje. Pa ne le prijaznost turističnega/gostinskega osebja, precej bolj prijazne za vas žep kot v prestolnici so tudi cene gostinskih storitev. Še ena izmed stvari, ki bi vas morala ob potovanjih med omenjenimi lokacijami prevzeti, je zagotovo razgibana pokrajina, sestavljena s številnimi čudovitimi pokrajinami. Res je, malce manj vas bodo navdušile ozke in za marsikoga nenavadne ceste, na katerih bi lahko na Dolenjskem še malce delali …

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • munja 11:00 15.avgust 2023.

    Naj skriti kotički ostanejo skriti in naravni še naprej. Ni nobene potrebe, da vse preplavijo turisti.