Popotnik
364 ogledov

Več kot 400 prostovojcev posadilo 10.000 sadik dreves

pogozdovanje SiDG
Kočevje, Ravnik pri Logatcu, Lovrenc na Pohorju, Ribnica na Pohorju, Trnovo v novogoriški občini in Podkraj nad Ajdovščino.

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) danes skupaj s partnerji pripravlja akcijo Pomladimo gozdove, v okviru katere so posadili okoli 10.000 sadik dreves. V akciji je skupaj sodelovalo več kot 400 prostovoljcev. Največ, okoli 170, jih je sadilo v Kočevju, kjer se jim je pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor. "Gozdovi zaradi naravnih ujm potrebujejo našo pomoč, čeprav si na dolgi rok pomagajo sami. Danes bomo poskušali dati svoj prispevek k obnovi gozdov  in ohranitvi narave," je zbrane udeležence nagovoril Pahor.  

Sadike različnih dreves so sadili še na petih lokacijah - Ravnik pri Logatcu, Lovrenc na Pohorju, Ribnica na Pohorju, Trnovo v novogoriški občini in Podkraj nad Ajdovščino. Na Pohorju je na obeh lokacijah pogozdovalo skupaj okoli 90 prostovoljcev, v Logatcu preko 80, na lokacijah Trnovo in Podkraj pa skupaj okoli 80 ljudi.  

pogozdovanje | Avtor: SiDG SiDG

Organizirano so se obnovi poškodovanih gozdov pridružili predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije ter člani Zveze tabornikov Slovenije in Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Na Pohorju so pomagali dijaki Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor ter Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, na Ravniku pri Logatcu pa skupina študentov gozdarstva Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Na Trnovem in pri Logatcu so pogozdovali člani Slovenskega Geocaching kluba. 

Samostan Olimje Popotnik Med 100 top destinacijami 5 slovenskih občin

Na površini okoli pet hektarjev gozdov so posadili skupno 10.000 sadik gozdnega drevja - smreke, macesna, bukve, gorskega javorja, češnje in jerebike. Najbolj obsežna akcija je potekala na Kočevskem, kjer je bilo posajenih okoli 3.100 mladih dreves, in na obeh lokacijah na Pohorju, kjer so posadili 3.200 sadik. Na Ravniku pri Logatcu so posadili 1.500 sadik, na Trnovem in v Podkraju pa skupaj 2.100. 

V družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG) načrtujejo, da bo akcija pogozdovanja postala tradicionalna, saj so slovenske gozdove v zadnjih letih prizadele tri velike naravne ujme – žledolom, napad podlubnikov in vetrolom. Obnova državnih gozdov bo trajala več let, saj je treba obnoviti skoraj več kot 150 hektarjev gozdov in posaditi okoli pol milijona sadik. Skupna površina za obnovo (naravna obnova in obnova s sadnjo) sicer v državnih gozdovih znaša več kot 2.200 hektarjev. 

Komentarjev 1
  • ode 12:50 14.oktober 2018.

    Se pravi, da jih je vsak posadil le 25, kar je za eno uro dela. Nazadnje je vse skupaj stalo več, kot bi najeli neko firmo. Kot včasih MDB, ko so 1 teden na roke kopali za vodovod, kar bi ...prikaži več s strojem izkopali v nekaj urah.

Sorodne novice