Popotnik
24553 ogledov

Hrvati z veliko novostjo, ki bo razveselila marsikoga

Letališče Zagreb Josip Škof/vlada RH
Na voljo je že od poletja.

Čeprav se letalska povezanost Slovenije s svetom po propadu našega edina letalskega prevoznika Adrie Airways in epidemiji covid-19, tudi na račun novih rednih linij in državnih subvencij letalskih destinacij, počasi izboljšuje, je žal še vedno na zelo nizkem nivoju. Slovenski potniki se zato še vedno številčno odpravljajo na okoliška letališča, kjer je na voljo cenejša in pestrejša ponudba destinacij, kamor lahko letijo. 

Ministrstvo za infrastrukturo je v sredini januarja objavilo še četrti javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije, za kar je do leta 2025 skupno na voljo 16,8 milijona evrov subvencij. Izplen prvih treh razpisov so oziroma bodo povezave z Luksemburgom, Rigo, Madridom in Koebenhavnom.

Brniku prejcejšnjo konukurenco predstavlja zagrebško letališče, ki je zaradi bližine med Slovenci zelo priljubljeno. Hrvati so naš slab položaj na področju letalske povezanosti uspeli dobro izkoristiti, saj je od 8. avgusta 2023 na voljo nova avtobusna povezava z Zagrebom, ki omogoča tudi brezplačen prevoz iz avtobusne postaje v Zagrebu do letališča v Zagrebu. Veljavnost vozovnice, ki v eno smer znaša 15 evrov, je 24 ur.

Split Rekordi Popotnik Hrvati dosegajo številke, o katerih lahko mi zgolj sanjamo

Omenjen prevoz izvaja podjetje Pleso prijevoz, zagrebško letališče pa je bil zgolj pobudnik projekta, s katerim želijo še povečati število slovenskih potnikov. Ti so sicer že sedaj redni gosti zagrebškega letališča. Čeprav podatkov o narodnosti njihovih potnikov na letališču ne zbirajo, glede na statistiko registrskih tablic na bližnjem parkirišču in podatke o prodajnih mestih letalskih vozovnic ocenjujejo, da je bilo slovenskih potnikov v letu 2022 približno 150.000. To je 5 % vseh njihovih potnikov. "Povečanje prometa opažamo tudi po vstopu Hrvaške v schengensko območje od začetka letošnjega leta. Pričakujemo, da bo ta številka leta 2023 presegla 200.000," so optimistične napovedi lani za naš medij razkrili na letališču v Zagrebu.

letališče Zagreb | Avtor: Profimedia Profimedia
Vozni red iz avtobusne postaje v središču Zagreba do Letališče Zagreb najdete TU. Linije so zelo redne, saj avtobusi peljejo na vsake pol ure. Linija iz Zagreba ima od tam odhod ob 00.30 s prihodom v Ljubljano ob 2.45, linija iz Ljubljane pa ima odhod ob 6.15 in prihod v Zagreb ob 8.30, pišejo na spletni strani Avtobusne postaje Ljubljana.

Facebook stran Ljubljana Jože Pučnik Airport neverjetno Popotnik Tej goljufiji nasedli številni Slovenci

Nakup vozovnic je mogoč preko spletne strani prevoznika. Dodatne informacije so za potnike na voljo s klicem v Info center na številko 1991.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • jakec1575 12:24 27.januar 2024.

    slovencinimsmo vizijo za 10let. ustvari in prodaj

  • Plavi-mil 10:04 27.januar 2024.

    V Sloveniji je pa financar, kateri je potopil Adrio, razumi kdor lahko, ti komunisti nas peljejo v bankrot, Venezuele in Severne Koreja tukaj smo, ja Hrvatje nas prehitevajo po levi in desni, ker imajo vlado, katera ZNA VLADATI.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:06 27.januar 2024.

    Hrvati bodo kmalu večinski lastniki slovenije,tako dobro se znamo razprodajati