Popotnik
3498 ogledov

V telesu imam kovinski tujek – grem lahko na letalo?

letališče prtljaga kontrola Profimedia
Na spletu smo zasledili vprašanje enega izmed članov Facebook skupine Letalske karte in poiskali odgovor.

Posameznika, ki je po operativnem posegu zaradi delovne nesreče v lobanji prejel kovinske vijake, je zanimalo, če naprava pri kontroli na letališču kovinske dele zazna in bi zaradi tega utegnil imeti težave. S strani zavarovalnice je sicer prejel t. i. implantat passport plastično kartico, a ni bil prepričan, če to zadostuje pravilom letališča.

Letališče Brnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Iz varnostnih razlogov morajo namreč vsi potniki pred vstopom v območje izhodov opraviti varnostni pregled oseb in ročne prtljage. "Varnostno osebje in policija jemljejo varnost zelo resno, zato bodo na morebitne sume, da imate v posesti prepovedane predmete, ukrepali v skladu s predpisanimi postopki in pooblastili," piše na spletni strani Fraport Ljubljana, ki opravlja z največjim slovenskim letališčem.

Letališče Brnik popotnik Popotnik Hrvati nož v hrbet našemu letališču

Dilemo potnika smo naslovili na Fraport Ljubljana, kjer so nam odgovorili: "Na potniški varnostno kontrolni točki Letališča Ljubljana imamo od začetka leta nameščen telesni skener, ki omogoča enostaven varnostni pregled tudi v primerih, ko ima potnik v telesu kovinski tujek. Pregled se namreč opravi s pomočjo neškodljivih kratkih radijskih valov, ki potujejo od oddajnika do kože potnika, zato tujki v telesu več ne predstavljajo težav pri pregledovanju. Prav fako potnik ne potrebuje zdravniškega potrdila. V primeru, da telesni skener za pregled ni na voljo, se opravi ročen varnostni pregled potnika."

Ob tem potnikom svetujejo, naj pri varnostnem pregledu v naprej opozorijo osebje na varnostno kontrolni točki, ki bo poskrbelo za prilagojen varnostni pregled. V tem primeru bo varnostno osebje podrobneje pojasnilo, kako ta poteka.

Razkrijejo nam še, da s strani potnikov občasno res prejmejo tovrstna vprašanja. Pri tem potnike največkrat zanima, ali potrebujejo zdravniško potrdilo. Nikoli pa se ni zgodilo, da bi v teh primerih, potniku zavrnili vstop na letalo.

letališče Slovenija Popotnik Brnik: Ne boste verjeli, kaj je želel nesti s seboj na letalo!

O tem, katere stvari (ne) smete nesti na letalo in kaj je posameznik želel prinesti na krov, lahko preberete v preteklem prispevku. Predmeti, ki so lahko nevarni, so na letalu prepovedani in jih ni dovoljeno prenašati v ročni prtljagi, zato vam bodo ob varnostnem pregledu odvzeti. Dovoljeno jih je spakirati v oddano prtljago. "Pomembno je, da se držite pravil in na letališče ne vnašate predmetov, ki so varnostno sporni," še opozarjajo pri Fraport Ljubljana. Več izkušenj bralcev s kovinskimi tujki in potovanji v telesu pa lahko najdete TU.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 18:31 18.november 2023.

    Lahko ampak jadralno letalo !!