Popotnik
1095 ogledov

Najdebelejše slovensko drevo

Lipovec Tilia cordata
Veste kje se nahaja najdebelejše slovensko drevo, ki si je prislužilo vzdevek "mati vseh lip"?

Ob Najevnikovi domačiji na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem rase prav posebno drevo – Najevska lipa, najdebelejše drevo v Sloveniji. Čeprav so drevesu domačini nadeli vzdevek "mati vseh lip", je Najevska lipa pravzaprav lipovec. Obseg debla meri 10,56 cm, visoko pa je 24 metrov.

pogozdovanje Pohvalno Popotnik Več kot 400 prostovojcev posadilo 10.000 sadik dreves

Znanstveniki starost Najevske lipe ocenjujejo na okoli 700 let. Legenda pravi, da so nekoč Turki na begu pred domačini na mestu, kjer danes stoji drevo, zakopali zaklad in nad njim zasadili 12 lip, da bi zaklad našli ob svoji vrnitvi. Strokovnjaki pa domnevajo, da je lipa zrasla skupaj iz sedmerih debel, so zapisali na spletnem portalu Enciklopedije naravne in kulturne dediščine na Slovenskem Dedi.

Drevo je obdano z leseno zaščitno ograjo, v sredini je votlo, na severni strani pa je poraščeno z mahovi in lišaji. Od leta 1991 se pod "materjo vseh lip" vsako leto tradicionalno srečujejo slovenski politiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice