Popotnik
244 ogledov

Meje EU se kmalu odpirajo, a ne za …

Potovanje covid-19 Profimedia
Evropska unija (EU) 1. julija ponovno odpira svoje zunanje meje, a ne za vse obiskovalce.

Turistična sezona brez Američanov in Rusov?

Seznam t. i. varnih držav EU še vedno sestavlja, končne verzije še niso objavili. Trenutno naj bi imeli dve različici osnutka. Seznam bodo sicer redno pregledovali in prilagajali razmeram po svetu, zeleno luč pa bodo prižgali le za tiste države, kjer je epidemiološka slika boljša ali enaka kot v EU.

S prepovedjo potovanja v EU se med drugimi soočajo ZDA, Brazilija, Mehika, Rusija in Indija, kjer se še vedno spopadajo z visokim številom primerov obolenj s covidom-19.

Za primer: povprečno število novih okužb v EU v zadnjih dveh tednih znaša 16 na 100.000 ljudi, v Rusiji 80 na 100.000 ljudi, medtem ko je v ZDA to število precej višje, 107 na 100.000 ljudi. V Braziliji je še huje, beležijo kar 190 novih okužb na 100.000 ljudi.

Slaba epidemiološka slika v ZDA

V ZDA so doslej zabeležili že več kot 2,3 milijona primerov koronavirusa in 120.000 smrtnih primerov – več kot v kateri koli drugi državi na svetu. Število okužb tam ponovno narašča. Tovrstni ukrepi bodo sicer povzročili hud udarec našemu turizmu, saj EU vsako leto obišče približno 12 milijonov Američanov.

Izjeme: študentje, družinski člani, visoko kvalificirani delavci

V EU pa bodo po vsej verjetnosti lahko prispeli državljani Nove Zelandije in Avstralije, najbrž tudi Kitajske.

Obetajo se tudi določene izjeme. Omejitve prehoda po 1. juliju naj ne bi veljale za državljane članic EU, državljane držav znotraj schengenskega območja ter državljane zunaj EU in njihove družinske člane, ki imajo stalno prebivališče v Evropi (ne glede na to, iz katere države se vračajo). Prav tako omejitve ne bodo veljale za študente, ki se šolajo v tujini, in za visoko kvalificirane delavce, ki niso iz EU, "če je njihova zaposlitev z ekonomskega vidika strateškega pomena in dela ni mogoče preložiti ali opravljati v tujini", navaja Komisija EU.

dezurni@zurnal24.si

Plaža na Hvaru Covid-19 Slovenija Tako dramatične so razmere na Hrvaškem in drugje po Evropi
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice