Popotnik
9508 ogledov

Nekdanja stevardesa razkrila, kateri so najslabši in najboljši sedeži na letalu

Letalo, letenje, potovanje, počitnice, dopust Profimedia
Tudi najmanjše podrobnosti – kot je bližina izhodov, kuhinje ali stranišča, lahko močno vplivajo na vašo potovalno izkušnjo.

Beth Windsor, ki je 10 let delala kot stevardesa, je iz izkušenj razkrila, kateri so najboljši in najslabši sedeži na letalu in zakaj je tako.

Najboljša mesta za sedenje na letalu

Vrsta pri zasilnem izhodu

Sedeži ob zasilnem izhodu so po navadi na voljo z doplačilom, zato je manj verjetno, da bo vrsta polna in boste zato imeli več prostora. Sedeži so primerni tudi za visoke potnike, saj imajo veliko prostora za noge. Slabosti sedežev pa so, da je pri vratih včasih hladneje kot drugje na letalu in da morate v primeru nesreče upravljati izhodna vrata in pomagati drugim potnikom. Med vzletom in pristankom pa morate vse svoje stvari nujno pospraviti na prostor nad glavo.

Sprednji del letala

Med sedenje v sprednjem delu letala boste uživali v gladki in tihi vožnji. Prvi boste na vrsti, ko bo posadka začela streči hrano in pijačo in boste tako imeli več izbere, v primerjavi s potniki v zadnjem delu letala.

Srednji del letala

Ta del je nameščen neposredno nad krilom, ki je najstabilnejši del letala, zato sedenje tukaj omogoča optimalno vožnjo, če letalo naleti na turbulenco. Slabost sedežev pa je, da so lahko bolj hrupni, saj boste v bližini motorjev letala.

Kjerkoli ob oknu

Sedež ob oknu je najboljši sedež na letalu. Zagotavlja čudovite, sproščujoče razglede, ki vas zamotijo, če ste ob letenju nervozni. Drugi potniki vas ne bodo motili, ko bodo vstali na stranišče, zato boste lahko mirno spali in celo glavo naslonili na okensko steklo.

letalo, telefon, prenosni računalnik | Avtor: Profimedias Profimedias

Najslabša mesta za sedenje na letalu

Sedeži neposredno pred ali za pregrado (stena med poslovnim in ekonomskim razredom)

Pred sedeži za pregrado ni nikjer prostora za vaše stvari, zato boste morali vse spraviti v predal nad glavo. Če boste želeli mizico boste morali prositi posadko za posebno mizo za vaš sedež. Tam so pogosto postavljeni tudi otroški vozički, zato, če med letom ne želite slišati otroškega joka, dvakrat premislite o izbiri sedeža za pregrado. Velika pomanjkljivost je tudi, da sedežev neposredno pred pregrado ni mogoče nagniti. Če pa vas moti, da ljudje spustijo svoje sedeže v vaš prostor ali potisnejo vaš sedež vsakič, ko uporabijo mizo, potem je sedež za ali pred pregrado pravi za vas.

Sedeži v bližini stranišča

Okoli vašega sedeža bo stalna gneča s potniki, ki čakajo v vrsti za stranišče. Ne boste se mogli skriti pred zvoki splakovanja stranišča, močnimi lučmi in neprijetnimi vonjavami, vam pa verjetno ne bo treba čakati v vrsti za stranišče.

Zadnji del letala

Zadnji del letala je zagotovo najslabši prostor za sedenje potnikov, ki ne prenesejo turbulenc, saj je daleč od težišča letala. Ta del je lahko tudi zelo glasen, saj imajo nekatera letala na tem delu motorje in pomožne pogonske enote, ki povzročajo veliko hrupa.

Turizem Avstrija, Austria.info V Avstriji Popotnik 4 top destinacije za zimske izlete Lifeclass PROMO Uporabno Jesen na Obali Avstrija, Austria.info Kam na drsanje Popotnik Tri naravna jezera, na katerih lahko pozimi drsate Turistične kmetije Oddih Popotnik Raziskali smo ponudbe za jesenske počitnice: Takšne so cene Varaždin Na Hrvaškem Popotnik Ideja za jesenski izlet: S kolesom po gradovih