Popotnik
3550 ogledov

Neverjetno doživetje, s katerim se ne morejo pohvaliti niti tujci!

Untouched by light
1/3
Žurnal24
V Radgonskih goricah so ustvarili penino, ki velja za prvo svoje vrste na svetu.

V Radgonskih goricah po klasični metodi z vrenjem v steklenicah že več kot 170 let pridelujejo Zlato radgonsko penino, ki velja za največkrat nagrajeno slovensko penino. Ta odleži na kvasovkah najmanj 24 mesecev, posebni letniki pa na kvasovkah zorijo tudi 10 let in več.

Sedaj imajo v ponudbi prav posebno vrsto penine, pri kateri letno ustekleničijo zgolj 2000 steklenic. To nenavadno vrste penine, ki so ko so jo poimenovali Untouched by light in je pridelana iz chardonnaya, obiskovalci okušajo trinajst metrov globoko v nedrih grajskega hriba. Najbolj prepričljive degustacije potekajo v čisti temi, zaradi česar sta čut za vonj in okus še bolj intenzivna.

Oče radgonske penine je bil Anton Kleinošek, ki je bil tudi strastni kvartopirec. Legenda pravi, da je v eni sami noči izgubil svoje vinograde in podjetje. Slednje je nato odkupila švicarsko-francoska družina Bouvier, katere daljna sorodnica družine je bila tudi Jacqueline Kennedy Bouvier, žena 35. predsednika ZDA, Johna F. Kennedyja. 

Posebnost omenjene penine pa je, kot že ime pove, da se je v njenem življenjskem ciklusu svetloba ni nikoli dotaknila. Da, prav ste prebrali. Delavci so grozdje trgali ponoči s posebnimi očali za nočno gledanje. Vinifikacija in zorenje sta tako potekali po t. i. "temačni metodi" v stoletja starih kleteh brez dostopa svetlobe.

Untouched by light | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Za povrh je penina polnjena v temne steklenice in zapečatena v črno folijo. Kako izgleda tovrstna izkušnja, lahko preverite v spodnjem videoposnetku.

Ljubljana Ljubljana Popotnik O tej zanimivi slovenski hiši govorijo celo tujci

dezurni@styra-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.