Popotnik
7591 ogledov

Prečudovit koralni otok navdušuje z novo atrakcijo

Zlarin Profimedia
Otok Zlarin, znani "koralni otok", je dolga stoletja čuval svojo dragoceno dediščino – korale. Od nedavnega pa je na otoku moč obiskati prav posebno atrakcijo.

Na Hrvaškem je 1246 otokov, med njimi pa je nekaj resnično posebnih. Mednje lahko zagotovo uvrstimo otok Zlarin. Čeprav je enostavno dostopen, saj se lahko do njega z redno linijo Jadrolinije pripeljemo iz Šibenika, Vodica, Prvić Šepurine in Prvić Luke, pa tudi s taksi čolni iz omenjenih krajev, je brez hrupa avtomobilov.

Procida tudi dva hrvaška Popotnik To so sredozemski otoki, kjer še ni trume turistov

Prav tako si otok prizadeva postati otok brez plastike, zato na nobenih kulturnih ali zabavnih prireditvah ne uporabljajo plastične embalaže za enkratno uporabo, v trgovinah tudi ne prodajajo plastičnih vrečk.

Zlarin | Avtor: Profimedia Profimedia

Otok Zlarin, je dolga stoletja čuval tudi svojo dragoceno dediščino – korale. Legenda pravi, da je rdeča korala nastala iz Meduzine prelite krvi, in njena povezanost s človekom sega vse do začetka civilizacije. Povezava med koralom in otokom Zlarinom je bila stoletja neprekinjena in to trdo delo je ohranjalo otočane. Od nedavnega pa je otok postal dom novega Koralnega centra Zlarin, ki na inovativen način predstavlja bogato zgodovino koralnega lovstva, sporoča Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji.

 

 

Zlarin | Avtor: Hrvaška turistična skupnost Hrvaška turistična skupnost

Sodoben center obiskovalcem omogoča, da doživijo čarobnost koralnega sveta na povsem svež način. Koralni center s sloganom "Rdeča, kot je še niste videli" predstavlja edinstveno kulturno ustanovo, ki ohranja dediščino koral in poučuje pomen koral za biotsko raznovrstnost morskega življenja. Inovativni muzej uporablja sodobno tehnologijo, kot so virtualna in obogatena resničnost, avdio posnetki, izobraževalni eksponati, pa tudi klasični eksponati, kot so amfore iz ladij, orodja za pridobivanje koral in koralni nakit. Razstava je razdeljena na tri nadstropja v prenovljeni kamniti hiši Kažerma.

Stubica popotnik Popotnik Tega dela Hrvaške najbrž še niste videli, pa bi ga morali

Lov na korale dovoljen le redkim

Danes je lov na korale dovoljen le redkim, zato sporočilo o nujnosti ohranjanja raznolikega morskega življenja še nikoli ni bilo tako pomembno, pišejo na skupnosti. Z odprtjem Koralnega centra je postala rdeča korala gonilo razvoja otoka na povsem drugačen način – namesto izkoriščanja je postala privlačnost rdeče korale in njen pomen za biodiverziteto temeljna zgodba, ki jo je treba ohraniti.

Zlarin | Avtor: Hrvaška turistična skupnost Hrvaška turistična skupnost
"Ta projekt je zaokrožil fascinantno zgodbo o otoku in človeku, o odnosu med človekom in naravo. Potrudili se bomo čim bolj izkoristiti vse, kar nam ta prostor ponuja, in vse za dobro prihodnjih generacij za katere sem prepričan, da bodo z veseljem prihajale in z velikim zanimanjem vsrkavale to zgodbo," je povedala ravnateljica Trdnjave kulture Šibenik, Gorana Barišić Bačelić.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • darefoks 10:00 28.junij 2023.

    spet ta gnila hrvaska spelte se nekam

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:44 28.junij 2023.

    A zdaj pa vabilo?A ni ste pred enim mesecem govorili,da je za nas hrvaška predraga.

Sorodne novice