Popotnik
2757 ogledov

Pred odhodom v Grčijo nujno preverite to

Sarakiniko, Milos, Grčija Profimedia
Pred kratkim uvedeni obrazec za turistični obisk Grčije pri popotnikih povzroča številne preglavice.

Grčija kljub pandemiji ostaja priljubljena evropska turistična destinacija. Da bi ohranili pozitivno epidemiološko sliko, pa je grška vlada pred kratkim uvedla spletni obrazec, ki ga morajo pred obiskom države izpolniti vsi turisti. Ta je podoben tistemu, ki so ga Slovenci vajeni za obisk Hrvaške, na njem je treba predvsem zapisati ime in lokacijo prenočitve v času obiska.

Ob izpolnitvi spletnega obrazca vam nekaj ur pred odhodom nato grške oblasti pošljejo QR-kodo, ki jo morajo turisti pokazati ob vstopu v državo.

obrazec pred obiskom Grčije | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Obrazec, ki je dostopen na spletni strani grške vlade, pa povzroča nemalo nevšečnosti. Z evropskih letališč namreč poročajo o številnih zapletih. Kot poročata britanski časnik Telegraph in RTV MMC, naj bi na enem izmed poletov iz Lutona v Atene zavrnili kar 28 potnikov, ki so morali poiskati in plačati nove polete na dopust.

Glavni kamen spotike se skriva v nefleksibilnosti obrazca, na katerem lahko zlahka napravite napako, ki vas stane dopusta. Poleg dvoumnosti nekaterih polj za izpolnjevanje se obrazca ne da niti popraviti, saj so telefonske linije za pomoč potnikom stalno zasedene, ob koncih tedna celo ne obratujejo.

Turisti destinacija poletja Popotnik To je letošnji hit med dopustniki

letalo | Avtor:
Prav tako nekateri potniki sploh ne prejmejo QR kode, oziroma jo dobijo prepozno. Dodatno zmedo povzroča tudi dejstvo, da letalske družbe, ki morajo pred vkrcanjem na letalo preveriti ustreznost potovalne dokumentacije potnikov, različno tolmačijo pravila za izpolnitev obrazca.

Potnike so v nekaterih primerih zavrnili, ker obrazca niso izpolnili za vsakega družinskega člana posebej, ali ker k svojemu imenu niso dodali srednjega imena, čeprav po jasnih navodilih grške vlade za izpolnjevanje obrazca to dvoje ni nujno.

Če načrtujete pot v Grčijo v naslednjih dneh, se torej dobro prepričajte, da ste pravočasno in pravilno izpolnili obrazec, in po možnosti pri organizatorju potovanja preverite, ali je za zahtevano dokumentacijo poskrbljeno.

Nina Simić intervju Popotnik "Skoraj kot v mestu zombijev"
Komentarjev 2
  • ilija 12:50 12.avgust 2020.

    Kaj se toliko napihuje sploh ni toliko zakomplicirano v roku parih dneh dobiš kodo izpolni kdaj in kako potuješ vse je super organizirano.

Sorodne novice