Popotnik
224 ogledov

Prestižna nagrada za slovenski projekt

Ljubljanica Ljubljansko barje
Projekt predstavlja bogato naravno in kulturno dediščino.

Projekt Ljubljanica, reka, ki povezuje je bil na zasedanju Dnevov evropske dediščine v Strasbourgu izbran med deset najboljših evropskih zgodb. Zasedanje je potekalo med 17. in 19. oktobrom in je bilo v Evropskem letu kulturne dediščine 2018 vrhunec Dnevov evropske dediščine, ki so skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije.

Moja Ljubljanica | Avtor: Jaka Babnik, Moja Ljubljanica Jaka Babnik, Moja Ljubljanica

Projekt Ljubljanica, reka, ki povezuje definira naravna in kulturna dediščina. Vrhniški prostor skozi zgodovinska obdobja pripoveduje zgodbo o komunikacijah in mejah, vojaških območjih in migracijah, socialnih in kulturnih mejah ter o naši skupni evropski dediščini za prihodnost. To sporočilo nosi tudi nova občasna razstava, ki bo na ogled v sklopu razstave Moja Ljubljanica na Vrhniki. Razstavo bodo predvidoma vzpostavili do novega leta.

Prvi izmed dogodkov projekta bo potekal že ta teden, in sicer dnevi odprtih vrat v nekdanji vojašnici 26. oktobra na Stari Vrhniki med 25. in 27. oktobrom. Zaključni dogodki nagrajenega projekta pa se bodo, kot je za STA sporočila ekipa Moja Ljubljanica, zvrstili do kulturnega praznika 8. februarja 2019.

Kot piše v sporočilu za javnost, naravne danosti definirajo zgodovinski razvoj prostora. Vrhnika leži na stiku kraškega in barjanskega sveta, kjer so naravni prehodi skozi zgodovino omogočili najenostavnejše prehajanje iz severnega Jadrana v Podonavje. Strateška lega Vrhnike pa se je najbolje pokazala v nemirnih obdobjih, še posebno v času vojn.

Ljubljansko barje Najdbe Popotnik Zgodovinsko bogastvo Ljubljanice

Ljudje so omenjeni prostor prvič nadzorovali v času pozne bronaste dobe in nato v poznem rimskem obdobju, ko je bil znotraj Rimskega imperija zgrajen sistem zapornih zidov s stolpi - Claustra Alpium Iuliarum. Pomen strateške lokacije je zopet prišel v ospredje po podpisani Rapalski pogodbi, ko se je na obeh straneh začela obsežna gradnja obrambnih linij - Alpski zid, Rupnikova linija. Mogočni zidovi, ki so bili zagrajeni z namenom, da zaščitijo t.i. civilizirane pred barbari, svobodne pred režimi, bogate pred revščino, so opomin njihove nesmiselnosti. To sporočilo nosi tudi občasna razstava, ki bo na ogled v sklopu razstave Moja Ljubljanica na Vrhniki.

V sklopu projekta bodo potekale tudi delavnice, vodstva, razstave in drugi dogodki, pri čemer bo poudarek na obeleževanju 100-letnice konca 1. svetovne vojne, migracijski in begunski problematiki, vključevanju marginaliziranih skupin mladih, lokalnem upravljanju in participatornem načrtovanju.

Partnerji programa so Muzej in galerije mesta Ljubljane, zadruga za kulturo ZA.POLIS, Humanistično in umetniško društvo O in Zavod NaNovo.

Ljubljansko barje | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot še piše v sporočilu za javnost, je na zasedanju Dnevov evropske dediščine je v Strasbourgu beseda tekla o razvojnih potencialih dediščine in zgodbah, ki jih nosi dediščina, o skupni evropski identiteti ter o vključevanju mladih. V otvoritvenem nagovoru je direktor Direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope Matjaž Gruden izpostavil, da ni naključje, da je Evropska kulturna konvencija vstopila v veljavo zgolj leto po Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Zgodbe evropske dediščine so piloten projekt, s katerim želijo identificirati vso razsežnost dediščine v lokalnih skupnostih Evrope. Na natečaj je bilo prijavljenih okoli 100 zgodb s celotnega evropskega prostora, pri čemer je v ožji izbor prišlo 25 projektov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice