Popotnik
3491 ogledov

Ta občina se lahko pohvali z najglobljim podzemnim slapom

Vrhnika K. D.
Uau, kakšna znamenitost!

Vrhnika je kraj, ki leži na robu kraškega sveta in lahko zaradi svoje raznolikosti ponudi marsikatero čudovito naravno znamenitost. Vrhnika se lahko pohvali z izvirom reke Ljubljanice, ribiči se lahko sprostijo na Vrhniškem bajerju in v Sinji Gorici pri ribiškem domu, v času vročinskega vala pa se lahko domačini ohladijo globoko pod Planino nad Vrhniko v Starem malnu, kjer je nad mlinom zajezen majhen bazen. Vrhnika pa se lahko pohvali tudi z nekaterimi jamami.

Poleg Vrhniške, Žirovcove in Roparske jame, je v vrhniški občini tudi Ferranova buža, v kateri se skriva tudi slap. Slap pada v globino 50 metrov in je zato proglašen tudi kot najgloblji podzemni slap v Sloveniji.

Ferranova buža | Avtor: Peter Gedei Peter Gedei

Tu živi tudi človeška ribica

V Ferranovi buži so našli zelo bogat živalski svet. Milan Ferran, jamar, ki je omenjeno jamo leta 2001 tudi odkril, je tam našel 16 različnih živalskih vrst, med drugim tudi človeško ribico. Kot navaja spletna stran Visit Vrhnika, so odkrili tudi pajka, suho južno, ki je postala prva suha južna v Sloveniji, kar pomeni tudi odkritje nove živalske vrste. Poimenovali so jo Hadzinina ferrani.

Znamenitost, namenjena samo jamarjem

Jama, ki se skriva nad Staro Vrhniko pod Planino, je dolga več kot dva kilometra in globoka 350 metrov. Žal pa je Ferranova buža, jama, v kateri se skriva ta edinstvena znamenitost, namenjena samo očem jamarjem. Običajnim obiskovalcem jama ni dostopna, saj so vhodi v jamo precej ozki in oteženi.

Komentarjev 1
  • Stephanie_Smith 18:02 13.avgust 2018.

    Googlova delovna mesta ,,,,, Želite zaslužiti denar od osnovnega dela s prenosnim računalnikom za 34 do 42 ur tedensko, plačati 6285 evrov na 8472 evrov na teden in dobiti plačilo petnajst dni in izbrati svoj čas.Več inf0rmacij ........ ➥➥➥➥➥ www.Earn91.Com