Popotnik
226 ogledov

Rekordno leto za severno Primorsko

Vipava
1/6
Največ gostov je bilo Nemcev, sledijo jim Italijani in Nizozemci.

Severnoprimorsko gospodarstvo si bo leto 2018 zapomnilo predvsem po večji rasti na področju turizma. Med januarjem in oktobrom je regijo obiskalo 445.425 turistov, od tega kar 81,4 odstotkov tujih, ustvarili pa so dobra 1,1 milijona nočitev in v regiji bivali povprečno po dva dneva in pol.

Vipava Zemono | Avtor: Jan Skočaj Jan Skočaj
V pogovoru za STA je direktorica severnoprimorske gospodarske zbornice Nevenka Volk Rožič izpostavila, da se zanimanje za turistični obisk v regiji povečuje tudi zaradi uvrstitev na različne lestvice ter vse boljšega turističnega marketinga. Vendar se bodo rezultati tovrstnih prizadevanj še bolj poznali v prihodnjih letih.

"Sicer pa ima povečan turistični obisk multiplikativen učinek tudi na druge gospodarske panoge. Naša težava je le v tem, da gostje v regiji ostajajo manj časa kot drugje v Sloveniji in bomo zato morali narediti še marsikaj, da jih zadržimo dalj časa," je povedala Volk Rožičeva in dodala, da regijo najraje obiskujejo Nemci, ki ustvarijo 25,2 odstotka prenočitev, sledijo jim Italijani s 14,9 odstotka in Nizozemci z 8,6 odstotka nočitev. Najdaljši povprečen čas bivanja v regiji pa imajo turisti iz Nizozemske s povprečno 3,43 dneva.

Vipava Naša dolina Popotnik Vipavska dolina ne očara le tujih gostov

Razmišljajo tudi o novih turističnih nastanitvah

Zaradi vse večjega turističnega obiska se povečuje tudi raznovrstna turistična ponudba, vse več pa je tudi različnih turističnih nastanitev. Marsikje razmišljajo tudi o novogradnjah - tako ajdovska občina intenzivno išče zasebnega vlagatelja v nov hotel sredi mesta, saj kronično primanjkuje večje število nočitev.

Marsikje je pomanjkanje določenih strokovnih kadrov večja ovira hitrejšega in tudi siceršnjega gospodarskega razvoja. V regiji potrebujejo kuharje, natakarje, delavci v gradbeništvu, strojni in elektro industriji in poklici v zdravstveni negi so tisti, ki jih severnoprimorski delodajalci najbolj iščejo.

Nova Gorica | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice