Popotnik
4149 ogledov

Vipavska dolina ne očara le tujih gostov

Vipava
1/6
Vipavsko dolino je Lonely Planet uvrstil med top regije v Evropi. Kaj pa opažajo na tamkajšnjem zavodu za turizem?

"Posejano z malimi vasicami in gotskimi koničastimi zvoniki ter vinskimi trtami, ki se povzpenjajo po hriboviti pokrajini, je Vipavsko dolino hitro možno zamenjati za rustikalno toskansko idilo," je Lonely Planet zapisal v obrazložitvi o uvrstitvi Vipavske doline na seznam evropskih top regij. Glas lepote Vipavske doline je tako največji svetovni založnik potovalnih priročnikov ponesel daleč v svet in mnogi so sprejeli vabilo.

Do oktobra skoraj toliko turistov kot lani v celem letu

V primerjavi z letom 2017 je Vipavo letos že obiskalo skoraj toliko turistov kot lani, ko so jih po podatkih Statističnega urada Slovenije (SURS) lahko pozdravili 4315. "Turisti so vsako leto številčnejši in vedno več je tujih turistov. Prihajajo iz celega sveta, največ tujih gostov je iz Francije, Nemčije, Belgije, Nizozemske, Italije, Avstrije, v zadnjih petih letih pa beležimo porast gostov iz ZDA, Velike Britanije in Avstralije," ugotavlja mag. Iris Skočaj, direktorica Zavoda za turizem TRG Vipava.

Vipava Zemono | Avtor: Jan Skočaj Jan Skočaj

"V poletnih mesecih imamo največ individualnih gostov, predvsem parov, nekaj je tudi družin. V spomladanskih in jesenskih mesecih pa je več organiziranih skupin. Največ skupinskih obiskovalcev je iz Slovenije, predvsem članov društev in šolarjev. Iz tujine so skupinski obiskovalci predvsem iz sosednjih držav in jih v glavnem zanima vinska tradicija," o obiskovalcih Vipavske doline ve povedati Skočajeva.

Tuji gosti si želijo Vipavsko dolino doživeti celovito, kar vključuje pristen stik z domačini in naravo. Seveda pa ne sme manjkati obisk vinarjev in vinskih kleti ter izletov v naravo. "Radi doživijo pristno naravo, všeč jim je, da je tukaj mir in veliko možnosti za športne aktivnosti ter vrhunske kulinarične užitke," dodaja direktorica vipavskega Zavoda za turizem.

Soča Izjemno Popotnik National Geographic bo promoviral Slovenijo

Vse drugače. Vse leto.

Vipavska dolina ponuja nešteto možnosti za aktivni dopust, od pohodništva, kolesarjenja in plezanja, vse do adrenalinskega jadralnega padalstva in športnega letenja. Poleg športnih aktivnosti pa so tuji gosti posebej navdušeni nad bogato vinsko ponudbo. V poletnih mesecih so lahko na vipavskem turistično informacijskem centru obiskovalce usmerili v kar 20 odprtih vinskih hramov v Vipavski dolini, izredno radi zahajajo pa tudi v Vinoteko Vipava, ki je poleg TICa.

Jadralno padalstvo - KOVK AJDOVŠČINA Priljubljena točka Popotnik Od 30 do 45 minut prostega letenja

Vinoteka Vipava | Avtor: Jan Skočaj Jan Skočaj
"Vinoteka Vipava predstavlja zgodbo 55 vinarjev Vipavske doline s preko 250 vini. Zato je pri nas aktualen tudi nakup vipavskih vin oz. informacije o obiskih vinarjev. Največje zanimanje je za avtohtona vina, ki jih kot spominke nesejo svojim prijateljem in domačim," zanimanje za avtohtona vina poudarja Skočajeva.

Tujim gostom pa pomagajo rešiti tudi kako zadrego, npr. ko ne vedo kje bi kupili kakšno posebno stvar, z njimi tudi poiščejo ustrezno namestitev in jim svetujejo glede preživljanja počitnic. "Nekaj več težav pa imajo tisti, ki uporabljajo javni prevoz, saj so javne prometne povezave z Vipavo slabe in jim tako pomagamo poiskati primerne možnosti," dodaja direktorica vipavskega Zavoda za turizem.

December v Vipavi

Nastopi domačih glasbenih skupin pred tradicionalno brunarico bodo v petek, 14. decembra, otvorili praznično decembrsko dogajanja v Vipavi. Poskrbljeno bo tudi za kuhano vino in topli čaj.  V Vipavi in okolici bo v božičnem času pa vse do svetih treh kraljev na ogled več kot 100 jaslic. Različna društva, posamezniki in družine bodo postavili jaslice na hišne prage, vrtove, okna in kapelice. Tako bo od naselja Zemono do cerkve sv. Križa na Gradišču pri Vipavi postavljenih preko 100 jaslic v različnih tehnikah in materialih (keramika, les, volna, čipka, glina…).

Na Štefanovo v sredo, 26. decembra, bo v Vipavi potekalo tradicionalno žegnanje konj. Pričetek dogajanja bo v dopoldanskih urah, ko bodo konjeniki trikrat obkrožili župnjisko cerkev sv. Štefana, nato bo sledil blagoslov konj. Postanek konjenikov bo na Glavnem trgu v Vipavi, kjer bo potekalo druženje z obiskovalci, potekala bo tudi praznična tržnica z izdelki domačih ponudnikov in rokodelcev.