Popotnik
134102 ogledov

Sloveniji se ne obeta nič dobrega

Ljubljana Profimedia
Po epidemiji covida-19 svet pretresa ukrajinsko-ruska vojna. Kakšen vpliv bi lahko imela na slovenski turizem?

Slovenski kot tudi svetovni turizem je v zadnjih dveh letih pod velikimi pritiski. Medtem ko se bila zaradi epidemije meje dosti časa povsem zaprte, kasneje pa veljali številni koronski ukrepi in je bilo marsikomu onemogočeno oziroma neprijetno potovati, je bilo za leto 2022 s strani mednarodnih turističnih institucij napovedano okrevanje in dobre napovedi predvsem za poletno turistično sezono. A ne za dolgo, vojna v Ukrajini bo imela velike posledice na odločitve turistov glede potovanj in ciljnih destinacij. Turizmu v Sloveniji se zaradi vojne v Ukrajini tako ne piše nič kaj dobrega niti letos.

Ljubljana turizem Popotnik Sloveniji še vedno ne uspe priti na zeleno vejo

Čeprav je o točnih številkah upada števila gostov iz posameznih trgov v povezavi z ukrajinsko-rusko krizo še preuranjeno govoriti, na Slovenski turistični organizaciji (STO) največji vpliv vojne pričakujejo na izostanku gostov iz prekomorskih trgov. Tja v prvi vrsti uvrščamo Združene države Amerike, ki za slovenski turizem že vrsto let predstavljajo enega ključnih trgov. Prav faktor bližine Slovenije z Ukrajino bi pri ne izbiri Slovenije za njihovo (poletno) destinacijo s strani ameriških gostov igral ključno vlogo. Kot so nam dejali na STO, je poleg čistoče destinacije, prijaznosti lokalnega prebivalstva pri izbiri potovanja ali počitnic med ameriškimi turisti eden izmed pogojev tudi osebna varnost.

Blejski pletnarji Bled otok | Avtor: Anže Petkovšek Blejski pletnarji Anže Petkovšek

Zna se torej zgoditi, da bi gostje iz Amerike, ki že vrsto let predstavljajo enega ključnih trgov slovenskega turizma, za potovanje izbrali neevropske destinacije, oddaljene od vojnega območja. Kaj bi to za nas pomenilo v številkah? Slovenski turizem vse od leta 2009 beleži pozitivni trend števila prihodov in prenočitev iz ZDA. Če pogledamo čas pred korono; v letu 2018 je njihov trg ustvaril prek 138.486 prihodov oziroma za skoraj 12 odstotkov več kot v letu 2017. To jih je v letu 2018 postavilo na 12. mesto med državami po številu prihodov v Slovenijo. Po številu prenočitev so prav tako zasedle 12. mesto s 314.862 ustvarjenimi prenočitvami, kar je za skoraj četrtino več kot v letu 2017.

Mateja Kregar Gliha turistična vodnica Popotnik "Ko jih vodiš, se počutiš kot ta glavni na trgu"

Ameriški turisti, ki obiščejo Slovenijo, konkretno gostje iz ZDA, se uvrščajo tudi v sam vrh lestvice glede na povprečno dnevno potrošnjo turistov v Sloveniji. Anketa iz leta 2019, ki je bila izvedena med tujimi turisti v Sloveniji, je pokazala, da znaša njihova potrošnja več kot 159 € na osebo na dan. To velja za turiste, ki potujejo brez turističnega paketa. Štiričlanska družina tako v Sloveniji na dan zapravi okoli 640 evrov na dan in kar 4480 evrov na teden. Tudi sicer pri prebivalcih ZDA, ki potujejo, velja, da gre za turiste z visokimi prihodki. Po podatkih USTOA jih je kar 85 odstotkov z letnimi prihodki med 100.000 in 250.000 ameriškimi dolarji, ter 45 odstotkov z visoko izobrazbo.

Pogrešali bomo tudi radodarne Ruse

Poleg ameriških gostov bomo velik manko čutili od gostov iz Ruske Federacije in Ukrajine. Ti so po podatkih STO med vsemi tujimi turisti pred epidemijo pri nas skupno ustvarili 4% nočitev, v letu 2021 pa dobra 2% prenočitev. Da so ruski gostje lahko oklicani kot dobri gostje, pričajo tudi podatki, da je njihova potrošnja bistveno nad povprečjem potrošnje tujih gostov, saj znaša 175 evrov na dan. Za potovanje v Sloveniji si vzamejo dosti časa – njihova povprečna doba bivanja znaša kar 9 dni v kraju anketiranja, še povedo pri STO.

Rogaška Slatina | Avtor: Jure Kravanja Jure Kravanja
Ne prihod ruskih gostov bo predvsem prizadel kraje s termami, v prvi vrsti zdraviliški kraj Rogaška Slatina, kamor Rusi radi zaidejo. V Zdravilišču Rogaška so se ob prvi novici vojne že soočili s hitrim odhodi domov in preklicanimi spomladanskimi rezervacijami s strani ruskih gostov. Ti so v predkoronskem času sicer po besedah direktorja slatinskega zavoda za kulturo in turizem Dina Markovinoviča v Rogaški Slatini ustvarjali 40 odstotkov vseh nočitev, njihov izostanek pa bo predstavljal težak udarec za hotelirje.

Hrvaška plaža Poletne počitnice Popotnik Toliko cenejši bi bil lahko letošnji dopust

STO je zaradi ukrajinsko-ruskega spora svoje načrtovane aktivnosti na ruskem trgu (začasno) že zaustavila: "Promocijske aktivnosti smo in bomo tudi v prihodnje prilagodili skladno  razmeram na trgu in stališču Vlade RS, Evropske Unije in ETC glede aktivnosti na ruskem trgu ter v sodelovanju s slovenskim turističnimi gospodarstvom ter drugimi ključnimi partnerji slovenskega turizma." 

Tudi letos slovenskem turizmu ne preostane drugega kot, da se usmeri na bližnje trge. Pomembno vlogo pa bo tudi v letošnjem letu odigral domači gost, zato STO nadaljuje s promocijsko kampanjo Moja Slovenija.

Komentarjev 3
  • zvone92 13:46 20.marec 2022.

    Če se spreš z Ameri, Kitajci, Rusi, EU parlamentarci, si težko obetaš turistični obisk. Bojo samo Huni, Poljaki in Čehi...pa kak domoljubni izseljenec.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 12:32 20.marec 2022.

    Slovenija je rajska dežela, samo TV sprejemnik odklopit pa bo tudi zdravje super!

  • rd2dmk2 08:45 19.marec 2022.

    no da vas spomnin. med covid zaprtjem , so v benetkah domačini spet lahko videli, kako izgleda plavanje ribe v vodi. in pri nas na Bledu so v jezeru o groza, odkrili da je voda lahko tudi zeleno modra, ne ...prikaži veče samo rdeča..in za povrh čistilne naprave načrtujejo in delajo po podatkih stalno prijavljenih oseb. potem pa pride turistična sezona in se prebivalstvo potroji. hvala bogu da sava teče proti Ljubljani , pa njim odnaša darila turistov, katerih čistilne naprave ne morejo predelati.

Sorodne novice