Popotnik
13387 ogledov

Ta vzpetina ponuja razgled, ob katerem vam bo zastal dih

Sabotin
1/4
Profimedia
Zaradi prepleta naravne in kulturno-zgodovinske dediščine je to izjemna izletniška točka.

Nad dolino smaragdne Soče se tik ob Novi Gorici oziroma nad Solkanom s 609 metri nadmorske višine dviga vrh, ki očara prav vsakogar. Čeprav je nekoliko nižji, nam vseeno nudi prelep pogled na Sveto Goro, Škabrijel, Vipavsko dolino, Kras, Furlansko nižino in Julijske Alpe. Tudi zaradi prečudovitih razgledov je vzpetina priljubljena izletniška točka med pohodniki in kolesarji. 

Sabotin | Avtor: Profimedia Profimedia

reka Temenica pri nas Popotnik Idilični kotiček, ki vse bolj opozarja nase

Verjetno ste ugotovili, da govorimo o "samotarskem" hribu Sabotin, ki ga je reka Soča ločila od Svete gore. Sabotin je zanimiv tudi iz zgodovinskega vidika. Je poln zgodb, ki nas spremljajo ob poti, ko se sprehajamo po številnih vojaških rovih in kavernah. Med prvo svetovno vojno je bil namreč prizorišče krvavih prizorov med italijanskimi in avstroogrskimi vojaki, ko so se borili na Soški fronti. Danes pa je njegova vloga učilnice v naravi, ki želi ohraniti mir na svetu. 

Sabotin | Avtor: Profimedia Profimedia
Po drugi svetovni vojni so po ozkem grebenu Sabotina potegnili novo državno mejo med Italijo in Jugoslavijo, zato je bil dostop na Sabotin vse do osamosvojitve Slovenije omejen. Po vrhu grebena se vijejo mejni kamni, o meji pa pričajo tudi opuščeni bunkerji in stražnice. Nanj se lahko povzpnemo iz šestih različnih smeri, ki so povečini tehnično nezahtevne in nam vzamejo uro in pol.

Sabotin | Avtor: Profimedia Profimedia
Tik ob vznožju se nahaja še ena znamenitost tistega konca – Solkanski most oziroma viadukt čez reko Sočo. Ta je dolg kar 220 metrov in s svojim lokom velja za največji kamniti most na svetu. Z njegovo izgradnjo se je praktično zaključilo večtisočletno obdobje gradnje velikih kamnitih mostov, saj so bili na obzorju že prvi veliki betonski mostovi, ki so leta 1910 že dosegli razpon stotih metrov. Med 1.svetovno vojno je bil glavni lok mostu razstreljen in so ga obnovili šele leta 1927.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brda (@goriska_brda)

Predvsem pa je Sabotin poznan po napisu Naš Tito, ki so ga pred nekaj leti odstranili.

Sabotin | Avtor: Profimedia Profimedia

Jezersko se strinjate? Popotnik Je narava v tem delu Slovenije res najlepša?

dezurni@styria-merdia.si

Komentarjev 4
  • jazalen 12:31 23.februar 2024.

    Marsikdo od sodržavljanov, se sploh ne zaveda v kako lepi deželi smo doma.

  • miran29 08:26 23.februar 2024.

    židi ne morejo brez provokacije s Tito napisom... :)