Popotnik
1281 ogledov

Tako se lahko poklonite najbolj prizadeti regiji

Slovenj Gradec iz zraka Tomo Jeseničnik
Na Koroškem so začeli s kampanjo "Vzemi si čas. Za Koroško. Moja Slovenija", s katero vabijo turiste.

Koroško je zajela ujma, kot je v naši državi ne pomnimo. Posledice naravne katastrofe so alarmantne, sanacija pa bo dolgotrajna. Velikansko škodo so poplave prinesle tudi koroškemu turizmu, čeprav je o številkah daneš še težko ugibati. Na vrhuncu poletne sezone so se Korošči soočali s številnimi odpovedmi rezervacij. Kljub temu ostajajo optimistični in povezani kot kadarkoli do sedaj.

reka Krka strokovnjak za turizem Popotnik "Turizem si želi vode, nenazadnje tudi morje lahko poplavi"

Medtem ko se obiskovanje določenih predelov Koroške odsvetuje, saj tam intenzivno potekajo sanacijska dela, ostali predeli Koroške po ujmi znova vabijo turiste. Večina ponudnikov, razen na najbolj prizadetih območjih, kot je denimo Črna na Koroškem, normalno obratuje. Ker želijo ljudi ozavestiti, da se destinacija počasi vrača v normalne tire in je ponovno varna ter pripravljena na turizem, so začeli s kampanjo "Vzemi si čas. Za Koroško. Moja Slovenija". Ta je usklajena z nacionalno kampanjo Moja Slovenija.

Pohorje | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vašega obiska bomo zelo veseli, saj naša regija tudi v tem smislu potrebuje podporo bolj kot kadarkoli do zdaj. Solidarnost v teh dneh se kaže kot izjemna vrlina Slovencev, pa tudi preko meja mislijo na nas. Hvala vsem tudi v našem imenu. Ostajamo zakladnica presenečenj in optimistično zremo v prihodnost. Prepričani smo, da bo naša Koroška kmalu spet zelena in gostoljubna destinacija na celotnem območju. Dobrodošli!" vabijo na RRA Koroška d.o.o. 

hribi pozor Popotnik Pohodniki, teh planinskih poti še ne obiskujte!

Turističnih znamenitosti ne manjka

Čeprav je to ena najmanjših regij v Sloveniji, je zelo raznovrstna in slikovita. Zelena destinacija Koroška že dolgo velja za skriti zaklad narave in kar vabi k pobegu iz urbanega vrveža. Obiskovalce tako že sprejemajo na Pohorju, v Mislinjski in Dravski dolini, ki veljajo za manj prizadeto območje. Pa tudi v Mežiški dolini se stanje počasi izboljšuje in večina ponudnikov turističnih storitev spet obratuje.

V največjem gorsko-turističnem središču Kope, ki ponuja številne možnosti za rekreacijo, zabavo in popolno sprostitev v objemu pohorskih gozdov, so pripravili celo novo turistično atrakcijo – adrenalinski park Kope. Tam je možno tudi kolesarjenje in pohodništvo po prekrasni naravi.

Prav tako vas gostoljubno pričakuje Slovenj Gradec s svojo okolico. Tam si lahko obiskovalci ogledajo prikupno mestno jedro, katero izmed okoliških turističnih kmetij, Medeni raj Perger 1757, Bazenski kompleks Aqualatio, Koroško galerijo likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej in še in še …

Slovenj Gradec — pogled z Rahtela | Avtor: Tomo Jeseničnik Tomo Jeseničnik

Z 18. avgustom je svoja vrata ponovno odprlo Podzemlje Pece, ki smo ga pred poplavami na Žurnal24 že obiskali in bili nad njim izjemno navdušeni. Dostop do podzemlja je trenutno malce spremenjen, obiskovalcem svetujejo, da se pripeljejo preko Avstrije, mimo malomejnega prehoda Raunjak. Za obisk dovolilnice niso nujne, za vse oglede pa so obvezne predhodne rezervacije termina.  

Podzemlje Pece | Avtor: Tomo Jeseničnik, arhiv: STO Tomo Jeseničnik, arhiv: STO

Dan kasneje, torej 19. avgusta, so z vožnjami na Dravi pričeli tudi koroški splavarji, ki ponujajo nepozabno doživetje na tradicionalnem splavu. V zgornjem delu Dravske doline je prebivalcem reka Drava prizanesla, lokacija splavarskega pristana tudi sicer ni na poplavnem območju. Splavarske vožnje in izleti po koroškem se bodo tako povsem nemoteno odvijali vsak vikend in tudi med tednom vse do konca meseca oktobra.

Odprtih rok vabi tudi prvi in edini biološki bazen v Sloveniji, kjer za čistočo in kakovost vode skrbij izključno z naravni organizmi – Vodni park Radlje ob Dravi. Ta je bil primoran s kopalno sezono za letos sicer že zaključiti. Nepozabna in doživeta izkušnja vseeno ostaja nočitev v njihovih glamping hišicah. Kopanje pa je še vedno možno v Bazenskem kompleksu Aqualatio Slovenj Gradec in v olimpijskem bazenu na Ravnah na Koroškem.

Radlje ob Dravi | Avtor: Wikipedia Radlje ob Dravi. Wikipedia

Koroška prav tako velja za izjemno kolesarsko destinacijo, ki pa je zdaj na žalost precej okrnjena. Vseeno se še najde možnost tudi za ljubitelje kolesarjenja ter pohodništva.

Kolesarska pot Mislinjski dolini | Avtor: Nika Hölzl Praper, arhiv RRA Koroška Nika Hölzl Praper, arhiv RRA Koroška

Stanje dveh, pri turistih precej priljubljenih kolesarskih poti; Dravska kolesarska pot in Štrekna – kolesarska pot po Mislinjski dolini, je sledeče:

1.     pregled trase Dravske kolesarske poti v regiji: Na etapi Dravograd - Radlje ob Dravi je popolna zapora v smeri Dravograd – Trbonje. Obvoz pa je urejen po glavni cesti Dravograd – Maribor.

2.     pregled trase Štrekne v regiji; kolesarska pot, ki je speljana po opuščeni trasi nekdanje železniške proge med Velenjem in Dravogradom, je prevozna na relaciji Gornji Dolič – Mislinja – Slovenj Gradec – Šentjanž. Kolesarska pot po Mislinjski dolini je bila pred tem oklicana za eno infrastrukturno najbolje urejenih kolesarskih poti v Sloveniji. Dolga je 24 kilometrov in je v celoti asfaltirana.

Kolesarska pot Mislinjski dolini Štrekna Popotnik Je to infrastrukturno najbolje urejena pot v Sloveniji?

Poškodovana je tudi kolesarska brv ob porušenem mostu v Otiškem Vrhu, zato je pot dalje proti Dravogradu onemogočena. Novi odsek med Velenjem in Gornjim Doličem jo je odnesel malo slabše. Štrekna bus trenutno ne vozi. Vsekakor so povsem varne gorsko kolesarske in pohodniške poti na področju Pohorja. Obratujeta še priljubljena gorsko kolesarska parka na Jamnici nad Prevaljami in Poseka.

Kam se lahko v tej čudoviti regiji še odpravite, preverite na povezavi Slovenske turistične organizacije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice