Popotnik
1979 ogledov

Tako za praznike kaže Ljubljani in Mariboru

Praznična Ljubljana Anže Petkovšek
Slovenske občine so že vse v praznični preobleki pripravljene na prihod tujih kot tudi domačih gostov.

Slovenija je tudi v zimskem času zanimiva za obisk. To pritrjujejo številke obiskanosti največjih dveh slovenskih občin. Po podatkih Zavoda za turizem Maribor so novembra zabeležili 31.500 prenočitev, kar je za 16 odstotkov več kot novembra lani in 14 odstotkov več kot novembra 2019. Povprečna doba bivanja je bila 3,3 dni. Pozitiven trend obiskanosti so v Mariboru beležili že celo leto; od začetka leta so turisti v Mariboru ustvarili 405.000 prenočitev in 184.000 turističnih prihodov, kar je za 78 odstotkov več kot v letu 2021 in za 5 odstotkov manj kot v letu 2019.

Največ nočitev v letošnjem letu so v Štajerski prestolnici ustvarili turisti iz Slovenije in Nemčije (skupaj okoli tretjino vseh prenočitev), sledijo Poljska, Avstrija, Ukrajina, Hrvaška, Srbija in Italija.  Povprečna doba bivanja od januarja do novembra je bila 2,2 dni.

Čarobni Maribor maribor Popotnik Pri nas: Ta spektakularna turistična atrakcija že dela preglavice

Gibanje števila prenočitev v Mariboru v letih 2022, 2021 in 2019 je prikazano v spodnjem grafu.

Gibanje števila prenočitev v Mariboru v letih 2022, 2021 in 2019 | Avtor: Zavod za turizem Maribor Zavod za turizem Maribor

Zasedenost kapacitet med prazniki

Dober trend pa se bo nadaljeval vse do konca leta 2022. Na Zavodu za turizem Maribor na podlagi podatkov, ki so jih pridobili s strani nekaterih ponudnikov v mestu in bližnji okolici, ocenjujejo, da bo povprečna zasedenost nastanitvenih kapacitet med božično-novoletnimi prazniki okoli 65 odstotna. Za primerjavo: v letu 2021 je bila okoli 40 odstotna, v letu 2019 pa 50 odstotna. Pričakujejo predvsem goste iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Nemčije. 

praznični Maribor | Avtor: Klemen Golob Klemen Golob

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor, ob tem dodaja: "Aktualni turistični rezultati nas navdajajo z zadovoljstvom in pozitivnimi pričakovanji tudi ob zaključku letošnjega leta. Medtem ko je mesto jedro že od začetka decembra v vrtincu dogodkov Čarobnega Maribora, je za nami tudi že težko pričakovani pričetek smučarske sezone na mariborskem Pohorju. Povezovanje lokalnih ponudnikov, organizatorjev dogodkov in partnerskih organizacij ostaja rdeča nit oblikovanja ponudbe za naše goste; in tudi slednje prispeva k našim optimističnim napovedim na področju mariborskega turizma v prihajajočih sezonah." 

Bled Slovenija Popotnik Vsi zamudniki: Z rezervacijo raje ne odlašajte

Nekoliko bolj skromni s podatki o zasedenosti kapacitet so bili v slovenski prestolnici, kjer za razliko od Maribora pričakujejo predvsem tuje goste. Ti v Ljubljani ustvarijo več kot 90 odstotkov nočitev, tako pa naj bi bilo tudi v letošnjem decembru in v času božično-novoletnih praznikov. 

Praznična Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tudi letos je decembrski program v Ljubljani izjemno pester, zvrstili se bodo številni koncerti in prireditve, prav tako poteka tudi praznični sejem z gostinsko in darilno ponudbo. Ta vsako leto postane središče decembrskega dogajanja in ga v normalnih okoliščinah obišče v celem mesecu približno milijon obiskovalcev, v vseh letih pa se ni zgodil še noben incident, ki bi ogrožal varnost ali življenje. "Celotni program bo zagotovo privabil številne domače in tuje obiskovalce. V preteklih dveh letih v času pandemije je bilo celotno decembrsko dogajanje zelo okrnjeno, število obiskovalcev je bilo tako znatno nižje. Za primerjavo, lani decembra je bilo ustvarjenih 78.163 nočitev, v času pred pandemijo, decembra 2019, pa smo beležili 143.083 nočitev. Letos pričakujemo zasedenost namestitvenih obratov med 56-60 %," so nam dejali na Turizmu Ljubljana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice