Popotnik
1500 ogledov

To so destinacije, kamor boste lahko sploh potovali

Potem ko je slovenska vlada spremenila odlok o prehajanju meje in objavila nove barvne sezname svetovnih držav, so se številni začeli spraševati, kam lahko sploh še potujemo.

Jesenske počitnice so že skoraj pred vrati, številni dopusta in lovljenja zadnjih sončnih žarkov željni posamezniki pa že nestrpno pogledujejo, v katere države bodo sploh lahko potovali. Veliko od njih se jih s tovrstnimi vprašanji obrača na ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ), kot so dejali za MMC, pa odgovore oblikujejo na podlagi podatkov, ki jih dobijo neposredno od drugih držav, ali pa jim jih posredujejo naša veleposlaništva po svetu.

 | Avtor:
Da takšnih posameznikov ni malo, potrjujejo tudi seznami odhodov slovenskih turističnih agencij v drugi polovici oktobra, ki so polni kot že dolgo ne.

Iskanje destinacije dopusta pa bi zagotovo olajšal seznam, ki bi na enem mestu v slogu vladnega semaforja glede vstopa v Slovenijo ponujal tudi podatke, kakšne pogoje so za vstop slovenskih državljanov postavile druge države. A iskali ga boste zaman. Preglednice, kam Slovenci lahko odpotujemo brez omejitev, kje od nas zahtevajo karanteno ali negativni test (in od katerih institucij), in kje nas niti v tem primeru ne spustijo v državo, ni in je očitno tudi ne bo kaj kmalu (če sploh).

Potovanje covid-19 potrošniške pravice Popotnik To morate vedeti, če nameravate potovati

Na MZZ svojo odločitev, da vsaj za zdaj ne bodo oblikovali enovitega seznama, ki bi vključeval vse države, utemeljujejo z besedami, da podatkov za večino držav ne prejmejo na način, ki bi zagotavljal zanesljivo osnovo za konkretno potovanje. "Razmere v regijah, posameznih državah in njihovih delih se zelo hitro in nepričakovano spreminjajo, zato bi bile morebitne netočne ali necelovite informacije lahko zelo zavajajoče in celo nevarne," so pojasnili na MZZ-ju.

Osvežene podatke o pogojih vstopa lahko najdete edino tako, da jih poiščite sami na uradnih spletnih straneh pristojnih organov v ciljni državi. Za nasvet glede tega pa se je mogoče obrniti tudi na naša predstavništva v konkretni državi, kjer ta so, še svetuje MZZ. V ta namen imajo na svoji spletni strani objavljen tudi abecedni seznam predstavništev po posameznih državah.

Pomoč z 'napako'

Ena izmed uporabnih spletnih platform za iskanje vstopnih režimov znotraj držav članic Evropske unije pa je po besedah MZZ podatkovna baza Re-open EU. Gre za interaktivno orodje v 24 jezikih, ki daje "pogosto posodobljene informacije, ki jih potrebujete, da lahko brezskrbno načrtujete svoja potovanja in počitnice v Evropski uniji, hkrati pa ostanete zdravi in varni", kot je zapisano na njihovi spletni strani.

Vseeno pa tu ni odveč opozoriti na to, da čeprav uradni portal obljublja pogosto posodobljene informacije, se prav pri iskanju podatkov za vstop v Slovenijo izkaže, da ti le niso takšni, kot bi morali biti. Slovenska vlada je že 10. septembra potrdila skrajšanje obdobja odreditve karantene iz epidemiološko nevarnih držav s 14 na 10 dni, konec septembra pa uvedla še možnost vstopa z negativnim testom ter spremenila barvne sezname držav in merila zanje.

Ti podatki na platformi Re-open EU pa vse do danes še vedno niso bili posodobljeni. Kar pomeni, da so morebitnim tujim turistom, ki iščejo pogoje o vstopu v našo državo, ponujene napačne informacije, saj še vedno mislijo, da je pri vstopu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena. Verjetno pa so objavljeni neposodobljeni podatki tudi za druge evropske države, zatorej večkratno preverjanje pogojev in zahtev pred potovanjem v tujino nikakor ni odveč.

 | Avtor:

Evakuacijskih dejavnosti ne bo več

Na ministrstvu slovenskim državljanom še svetujejo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje novega koronavirusa in njegove razširjenosti na območju načrtovane poti preverijo pogoje vstopa v ciljno državo in upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti.

Zemljevid Evrope z barvnimi oznakami držav glede na tveganje za okužbo z novim koronavirusom (velja od 29. septembra 2020) | Avtor: Urad vlade za komuniciranje Urad vlade za komuniciranje

"Tistim, ki se odločajo za potovanje, svetujemo trezen razmislek o tem, ali je potovanje zares v njihovem interesu in zares potrebno ter predvsem, naj potujejo na tak način in tja, od koder se bodo v primeru spremenjenih okoliščin lahko varno in samostojno vrnili. Evakuacijskih dejavnosti, kot so potekale v začetnih mesecih epidemije covida-19, namreč ne bo več. Turistične agencije in drugi organizatorji turističnih potovanj so na to opozorjeni in morajo v svoji ponudbi to upoštevati," so v odgovoru za MMC še poudarili na ministrstvu.

Pri načrtovanju poti torej upoštevajte, da se boste morali iz tujine vrniti sami, če bi se razmere zaradi covida-19 poslabšale. Kot nasvet pri načrtovanju dopusta pa naj omenimo, da so tiste države, kamor se bodo po zadnje jesenske sončne žarke z agencijami najpogsteje odpravili številni Slovenci, Grčija (Rodos, Kreta), Italija (Sicilija, Apulija,Toskana ) in Portugalska (Madeira). 

psi na letališču potovanje med epidemijo Popotnik V tej državi psi odločijo, če smete potovati
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice