Popotnik
54470 ogledov

To so evropska mesta, ki se jim obeta turistična katastrofa!

Stadrun v Dubrovniku
Spletni portal Holidu je sestavil seznam 35 evropskih mest, ki se jim v poletnih mesecih splača izogniti.

Množični turizem je postal trn v peti številnih evropskih mest, ki so zaradi prevelikih vplivov že začela sprejemati ukrepe za ublažitev pritiska. Preden se boste letos odpravili na dopust, velja torej dobro premisliti, kam vas bo ponesla želja po počitku in užitku. Pri tem si lahko pomagate z nedavno raziskavo spletnega portala Holidu, ki je s pomočjo statističnih podatkov napravil seznam 35 evropskih mest, ki imajo največ turistov na prebivalca.

reka Nadiža pri nas Popotnik Na tej priljubljeni turistični točki uvedli poletni režim, obiskovalci na nogah

Eno izmed mest, ki se v zadnjih tednih znašlo na naslovnicah tujih medijev na račun uvajanja ukrepov, je slikovita avstrijska vasica Hallstatt z manj kot tisoč prebivalci. Lokalne oblasti so nedavno namreč uvedle dnevne omejitve števila avtobusov in avtomobilov, ki lahko pridejo v vasico.

Hallstatt | Avtor: Profimedia Profimedia

S še večjimi težavami zaradi (pre)številčnih obiskovalcev kot Hallstatt se sooča hrvaški biser Dubrovnik, ki se poleti spremeni v pravo mravljišče turistov z vsega sveta. Nedavna raziskava je razkrila, da je Dubrovnik mesto, ki ga obišče največ turistov glede na število v mestu živečih ljudi, in sicer kar 36 na prebivalca. Holidu tudi navaja, da je mesto še posebej priljubljeno julija in avgusta.

 

Stadrun v Dubrovniku | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugo mesto so zasedle italijanske Benetke, ki veljajo za eno najbolj priljubljenih evropskih mest. Prav zaradi prekomerne obiskanosti so mestne oblasti napovedale, da bodo za ogled starega mestnega jedra od turistov zahtevale rezervacijo in plačilo vstopnine v višini desetih evrov. V Benetkah so čezmerni turizem v zadnjih letih v veliki meri pripisovali križarkam, zaradi česar so oblasti od avgusta 2021 linijskim ladjam prepovedale prihod vse do središča mesta.

Verona pomladni izlet Popotnik To je vikend pobeg, ki si ga boste zlahka zapomnili

Sledita belgijsko mesto Brugge in grški Rodos, oba z 21 turisti na prebivalca. Na petem mestu je glavno mesto Islandije – Reykjavik (16), sledita Firence in grški Heraklion s 13 turisti na prebivalca. Turistično zelo priljubljeni Amsterdam zaseda osmo mesto (12). Zadnji dve mesti, ki zaokrožujeta prvih deset, pa sta Dublin (11) in Talin z desetimi turisti na prebivalca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 06:24 06.julij 2023.

    no jest vem za eno vas ki ima 2900 prebivalcev pa jo letno obišče 500.000 turistov da ne omenjam še kakih 100.000 avtob, ki gre samo skozi , ko gredo v lov na gozdne sadeže. zdej pa zračunite kolk turistov ...prikaži več pride na glavo domačina. da ne omenjam kolk avtov in kolk dreka, ki ga za sabo pustijo. tisti žabarji se kregajo okol svoje kanalizacije, po Savi pa jim prihaja 1000 krat več dreka. no ja pa lebašte groše v žep od turistov, fohrnih kot hudič, ki piksne vozijo nazaj domu, da dobijo kavcijo.

Sorodne novice