Popotnik
11890 ogledov

Tolikšen prihodek smo "podarili" Hrvatom

Hrvaška Profimedia
Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji je delila podatke o višini lanskoletnega prihodka z naslova turizma na Hrvaškem.

Očitno se Hrvaška po pandemiji vrača močnejša, kot še nikoli prej. Po podatkih sistema eVisitor, ki zajema turistični promet, realiziran v komercialnih in nekomercialnih objektih ter navtičnih čarterjih, je bilo na Hrvaškem v letu 2022 realiziranih 18,9 milijona prihodov in 104,8 milijona prenočitev. To v primerjavi z letom 2021 predstavlja velik skok in že skoraj dosega ravni, ustvarjene pred letom 2019. Največ nočitev so na Hrvaškem ustvarili gosti iz Nemčije, sledili smo Slovenci in Avstrijci.

Hrvaška obala Svet Popotnik Zelo slaba nemška popotnica Hrvaški pred turistično sezono

Dober turistični obisk je posledično prinesel tudi visok prihodek. Po podatkih Hrvaške narodne banke (HNB) je ta v lanskem letu s strani tujih turistov znašal 13,1 milijarde evrov, z domačimi turisti vred pa 15 milijard evrov.

Bol, Hrvaška, morje, narava | Avtor: Profimedia Profimedia
Zelo spodbudni so tudi podatki za letošnje leto, ki kažejo na še eno obetavno turistično leto. Po prvih podatkih iz sistema eVisitor je bilo v prvem kvartalu leta 2023 na Hrvaškem ustvarjenih več kot 1 milijon prihodov in 2,7 milijona nočitev. To predstavlja 1-odstotno rast prihodkov in 11-odstotno rast nočitev v primerjavi z letom 2019.

"Če podrobneje pogledamo na turistično gibanje Slovencev na Hrvaškem v prvem delu leta 2023, ugotovimo, da so Slovenci s 23 % več prihodov in 26 % več nočitev kot v letu 2019 prvi med vsemi tujimi turisti," so dejali na Hrvaški turistični skupnosti v Sloveniji na poslovnem brunchu, ki so ga organizirali v Hotelu Slon.

Vsesplošne podražitve, ki so odraz trenutne gospodarske situacije, inflacije ter so odvisne od razmerja med povpraševanjem in ponudbo, se poznajo tudi pri cenah turističnih destinacij na Hrvaškem, pojasnijo na HTS. Dodajo, da so višje cene prav tako povezane z večjimi investicijami in novimi produkti, "ki jih ponudniki ustvarjajo za bolj udobno, bolj doživeto in nepozabno doživetje obiskovalcev na Hrvaškem". Predstavniki HTS zagotavljajo, da se Hrvaška ni strateško odločila za dvig cen.

Hrvaška obala popotnik Popotnik Se bo zaradi podražitev res veliko Slovencev odpovedalo dopustu na Hrvaškem?

V času velikonočnih praznikov Hrvaška turistična skupnost pričakuje prvi večji val domačih in tujih turistov. V ta namen so izvedli anketo med županijskimi in regionalnimi turističnimi skupnostmi. Po pridobljenih podatkih turistični sektor ocenjuje, da bo med prazničnim podaljšanim vikendom Hrvaško obiskalo približno 160.000 turistov. Pričakujejo, da bodo v obdobju med 7. in 10. aprilom 2023 zabeležili okoli 550.000 turističnih nočitev.

Prebuja se tudi ta veja hrvaškega turizma

Na dogodku so predstavili tudi vejo turizma, ki je bila na Hrvaškem v preteklosti zapostavljena, sedaj pa priljubljenost vztrajno pridobiva. Gre za ruralni turizem, ki se je v zadnjih petih letih močno spremenil. Po njihovih besedah naj bi imeli sedaj vsi deli Hrvaške zavidljivo raven in visokokakovostno ponudbo kmečkega turizma; od namestitev, do konob, kmečkih gospodinjstev z avtohtonimi proizvodi, interpretacijskimi centri, ponudbo aktivnega turizma, odličnih vinskih kleti in tudi vse več malih craft pivovarn ter destilarn.

Slavonija | Avtor: Profimedia Profimedia
Če je bila pretekla leta v Slavoniji, Baranji in Sremu visoka sezona le spomladi in jeseni, je zdaj prav tako poleti težko najti sobo, vedno več namestitev pa je polno zasedenih še v času zime.

Menijo, da je na razvoj ruralnega turizma vlivala svetovna pandemija. Po začetnem šoku ob pojavu pandemije je večina turističnih ponudnikov namreč začela razmišljati, kaj narediti. Nekateri so začeli razvijati namestitve, saj so ljudje množično iskali oddih stran od urbanih območij, drugi so poiskali možnosti, ki so jih lahko hitro in kakovostno vpeljali v ponudbo brez večjih finančnih investicij. Dodatno priložnost vidijo še v namestitvenih in kongresnih kapacitetah.

Hrvaška obala intervju Popotnik Direktor Hrvaške turistične skupnosti: "Mislim, da se od Slovenije lahko marsikaj naučimo"

Na HTS jih prav tako veseli rast ruralne turistične infrastrukture. Ustanovljeni so bili številni multimedijski centri, ki so manjša in ne toliko turistično obiskana območja oživeli, jim dali potrebno vsebino in tako začeli privabljati turiste. Zanimivi jim postajajo naravni parki, kot sta Kopački rt in Papuk, ter mnogi drugi, ki aktivno sodelujejo v turistični ponudbi naravnih doživetij in podeželja. "Tako so nekdaj manj zanimivi turistični ponudniki naredili izjemno velik korak naprej za hrvaški turizem in dvignili ponudbo celotnega hrvaškega turizma na zavidljivo visoko raven," so sklenili na HTS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • dusan72 21:46 07.april 2023.

    Nekaj procentov je verjetno možno pripisati tudi temu, da se jih je več prijavilo, ker so bila potrebna še "potrdila" kje si bil zaradi korone.

  • LolekinBolek 19:01 07.april 2023.

    Promet ja, kaj pa dobiček? Saj so stroške tudi imeli višje an.

  • pravičnik77 17:17 07.april 2023.

    nič nismo podarili, ampak smo kupili njihove usluge. in to ceneje, kot če bi slabše usluge kupili na slovenski obali... za začetek lahko rečemo kakšno o kvaliteti morja, lahko nadaljujemo o hrani, predvsem morski, da o čistoči apartmajev ne govorimo. ...prikaži več spet nabijanje Žurnala tja v en dan...

Sorodne novice