Popotnik
1298 ogledov

Tudi kino bo ta dan brezplačen

Kinodvorišče Domen Pal
Za slovenski kulturni praznik, 8. februarja, javni zavodi in številne nevladne organizacije s področja kulture pripravljajo raznolik program za vse generacije.

Ob osrednjem slovenskem kulturnem prazniku bodo muzeji, galerije in ostale kulturne ustanove vsem obiskovalcem brezplačno odprla vrata. Pripravili smo pregled ponudbe, ki so jo pripravila tri največja slovenska mesta. 

Ljubljana

V prestolnici bo kot tradicionalno ob Prešernovem prazniku osrednji dogodek potekal med 12. in 14. uro na Prešernovem trgu – 37. recital Prešernove poezije. Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije – igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT – bodo z recitiranjem pesmi Franceta Prešerna počastili slovenski kulturni praznik. Med nastopajočimi bodo tudi vrhunski dramski umetniki, prejemniki najvišjih državnih in občinskih priznanj. 

Ljubljana Vprašali smo Popotnik To je po mnenju direktorice Turizma Ljubljana najlepši kotiček v mestu

Ta dan bo pestro tudi v ostalih ljubljanskih zavodih s področja kulture. V mestnem kinu Kinodvor bodo 8. februarja predvajali kar štiri slovenske filme: Moja Vesna bo na ogled brezplačno, na sporedu pa bodo še dokumentarci Smučarske sanje, Pošvedrani klavir in LGBT_SLO_1984. Vstopnice za brezplačen ogled Moje Vesne bodo od 7. februarja na voljo za prevzem na blagajni kina. 

Precej prešerno bo tudi v mestni knjižnici Šiška, kjer bodo organizirali Zajtrk ob poeziji. Takrat bodo knjižničarji recitirali pesmi njim ljubih poetov in goste povabili, da tudi oni preberejo njim drago pesem. Otroci se bodo lahko razveselili gledališke predstave o Povodnem možu družinskega gledališča Kolenc, po gledališki predstavi pa lahko prisluhnite še uri pravljic. 

Na kulturni praznik nove člane čaka brezplačna enoletna članarina. S seboj prinesite osebni dokument in kartico Urbana, ki jo lahko kupite tudi v knjižnici. 

Zanimivo bo tudi opoldne, ko bo knjižnici potekal osrednji dogodek dneva Poezija v mestu – pogovor s pesnico, esejistko, prevajalko in sociologinjo Natašo Velikonja. Da bo Prešernov dan še bolj prešeren, se bodo po knjižnici dogajale zanimive, razgibane, ustvarjalne in izobraževalne delavnice: izdelovanje knjižnih kazal, risanje portretov z ogljem, knjižnični lov na zaklad, pisanje poezije, ogledali si boste lahko razstavo fotografij knjižnice ter prebirali misli Prešernovih nagrajencev. 

Ljubljanski grad | Avtor: Anže Petkovšek Ljubljanski grad Anže Petkovšek
Tudi na Ljubljanskem gradu so pripravili pester kulturni program z brezplačnimi vodenimi ogledi, na katerih bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi. Za najmlajše so ga začinili z interaktivno dogodivščino Pridruži se Zmajski druščini, družbo pa jim bo tega dne delal tudi najstarejši grajski prebivalec – ljubka podgana Friderik. 

Na osrednji kulturni praznik si bodo lahko vsi obiskovalci brezplačno ogledali stalne razstave Slovenska zgodovina, Grajsko orožje in Lutkovni muzej, kratki film o zgodovini gradu v Virtualnem gradu ter se povzpeli na Razgledni stolp, od koder se odpira čudovit pogled na mesto pod Grajskim gričem. 

V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane pa bodo organizirana brezplačna vodstva, delavnice za družine in odprtje razstave. V Mestnem muzeju Ljubljana bodo tako med 10.30 in 17.30 uro na vsako uro pripravili polurna vodstva po razstavi Plečnik: metropola, kraj, vrt, polurna vodstva po razstav. Ob 15., 16. in 17. uri bo v sklopu LUV festa v organizaciji Turizma Ljubljana potekala Ljubezen do..., brezplačno doživljajsko vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto., ob 17. uri pa bo sledilo odprtje razstave Skrivnostni grob brez trupla: emonska grobova iz Argentinskega parka. 

Asta Vrečko Slovenija Zaradi Muzeja osamosvojitve zdaj letijo že grožnje

Za družine so v Mestnem muzeju pripravil še Arhitekturni izziv, ustvarjalnica (4+) drop-in izkustvene delavnice in branje slikanice Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani, ArhitektUrice za družine (6+) samostojen ogled razstave Plečnik: metropola, kraj, vrt s tiskanim vodnikom in Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano (4+) in Kako je nastajalo najlepše mesto na svetu? (8+) samostojen ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. za družine s tiskanima vodnikoma.

Medtem ko si boste v Mestni galeriji lahko ogledali razstavo Mitje Ficka in Marka Jakšeta Z neba v nebo. Zadnje vodstvo po razstavi z umetnikom Mitjo Fickom bo ob 17. uri.  V Plečnikovi hiši pa bodo potekali vodeni ogledi originalno ohranjenih Plečnikovih bivanjskih prostorov. 

Med 10. in 16. uro bodo v MGLC Švicariji in Gradu Tivoli poleg vodenih ogledov po skupinski razstavi Naravna vera, razstavi Črtomirja Freliha Grafike in risbe. Štiri desetletja. ter razstavi Neže Jurman Slišne linije med drugim organizirana še predstavitev publikacije Mythopoeias. Med 12. in 14. uro pripravljajo tudi eksperimentalno in ustvarjalno sprostitveno delavnico za družine Moja rešilna bilka, ki jo vodi režiserka in lutkarica Barbara Bulatović

Pionirski teater vabi še na premierno izvedbo predstave Fantek in punčka, ki bo 8. februarja ob 18. uri v Festivalni dvorani v Ljubljani. S predstavo, ki je nastala po istoimenski knjižni uspešnici Blaža Lukana (založba Mladinska knjiga, 2021), se bodo na kulturni dan poklonili našemu največjemu pesniku, Francetu Prešernu. Pod predstavo, ki je namenjena otrokom od 3. leta dalje, se podpisuje uveljavljeni dramski igralec Tadej Pišek, nastala pa je v produkciji Pionirskega doma. 

Maribor

Tudi Maribor, ki se letos poteguje za najboljšo evropsko destinacijo, se na dela prost dan splača obiskati. Eden izmed bolj zanimivih brezplačnih dogodkov bo zagotovo brezplačno vodenje po Hiši Stare trte z virtualnim doživetjem zgodbe najstarejše trte sveta, na katerega pa se je treba predhodno prijaviti. Vsi, ki boste za prijavo prepozni, boste na svoj račun lahko prišli v Muzeju najstarejše trte na svetu, kjer vas od 11. do 18. ure čaka brezplačno vodenje. Vrata bosta imela prav tako odprta Pokrajinski muzej Maribor in Muzej narodne osvoboditve Maribor s številnimi vodenimi ogledi razstav. Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, na široko odpira svoja vrata in vabi v objem umetnosti tudi Umetnostna galerija Maribor.

Maribor | Avtor: Profimedia Profimedia

V čast kulturi bo v Evropski prestolnici kulture leta 2012 organiziran še sprehod KoI:Tura, ki se bo on 10.00 začel na promenadi Mestnega parka. Gre za kratek pregled in spomin na nekatere mariborske "bisere", ki jim jih je uspelo ustvariti na področju kOlture. Sprehajalec bo Vid Kmetič, zraven pa bo tudi gostja presenečenja.

Maribor boj za naziv Popotnik Na vrhu Evrope namesto Ljubljane tokrat Maribor?

Celje

V našem tretjem največjem mestu lahko prav tako pričakujete pester program. Med drugim lahko med 9. in 17. uro obiščete Muzej novejše zgodovine Celje, ki bo ob kulturnem prazniku na ogled za vse brezplačen. Tam bodo ta dan potekale številne zanimive in vodene razstave. Ob 17.00 bo v muzejski kavarni še pogovorni večer o dveh celjskih umetnikih, Milanu Lorenčaku in Jelici Žuža.  

Prav tako boste lahko brezplačno obiskali Pokrajinski muzej Celje, ki bo odprt od 10. do 16.00. Ta dan bo tam potekala otroška ustvarjalnica Stara grofija (10.30), ob 11.00 pa predavanje Knežji dvor, ki ga bo vodila Gabrijela Kovačič

Celje | Avtor: Wikipedia Pogled na Celje. Wikipedia
Zavod Celeia Celje bo v sodelovanju s TIC organiziralo brezplačno vodenje po mestu, na katerem bodo lahko udeleženci ob sproščenem sprehodu ugotovili, da se celjske ulice bohotijo s spomeniki, ki so posvečeni književnim ustvarjalcem. Vstop bo med 9.00-17.00 prav tako prost na Stari grad. Brez vstopnine pa boste lahko vstopili tudi v Galerijo sodobne umetnosti in Likovni salon, kjer posebej za kulturni praznik organizirajo vodena ogleda po aktualnih razstavah.

Svoja vrata bo vsem obiskovalcem odprl tudi Zgodovinski arhiv Celje, kjer napovedujejo vodstvo po razstavi z naslovom Je bilo v Celju dovolj mostov?, pod vodstvom avtorja dr. Bojana Himmelreicha

Matija Kovač intervju Slovenija Celjski župan: Nismo še prvaki, a želeli bi postati
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice