Popotnik
33633 ogledov

V teh krajih le še nekaj prostih terminov

Kopanje na Bledu Profimedia
Turistični delavci so s trenutnim z izplenom poletne turistične sezone zadovoljni, v nekaterih krajih zgolj še nekatere proste nastanitve.

Po trenutni obiskanosti smo povprašali šest najbolj obiskanih krajev v Sloveniji, ki v poletnih mesecih po navadi pokajo po šivih. Kako pa je letos?

Kopanje na Bledu | Avtor: Profimedia Profimedia
Lahko bi rekli, da je največji 'korona dobičkar' v letošnjem letu gorenjski biser Bled, kjer so v primerjavi z lansko sezono junija beležili skoraj polovično porast nočitev. Po podatkih Občine Bled je ta znašala 40.818 nočitev, kar je sicer še vedno povsem neprimerljivo z letom 2019, ko je bilo junija na Bledu ustvarjenih 142.000 nočitev. Pri Turizmu Bled se dobrih rezultatov nadejajo tudi v juliju in avgustu, vse je seveda odvisno tudi od širjenja virusa, ob čemer poudarjajo, da je občina Bled v samem vrhu precepljenosti v Sloveniji. Bled so letošnjega junija najbolj množično obiskali domači gostje (11979 nočitev), za katere pri Turizmu Bled pravijo, da so "dobri gostje, veseli smo, da se odločajo ne samo za obisk Bleda pač pa tudi za dopust na Bledu". Takoj za petami slovenskim gostom sledijo Nemci s 7217 nočitvami, nato Madžari (4644) in Čehi ter Avstrjici s približno 2000 nočitvami. Največjo rast glede na junij 2020 Bled pa beležijo med gosti s Poljske – v juniju 2020 so na Bledu opravili 83 nočitev, v juniju letos kar 1990.

Grajsko kopališče Slovenija To je Furs sporočil glede novih bonov

V še enem gorenjskem biseru – Bohinju, pa se soočajo z manjšim obiskom od lanskega. Krivdo za 30-odstotno slabše skupne številke gre pripisati slabši zimski sezoni, ki je bila lani do sredine marca še brez vpliva korone. "Od odprtja nastanitvenih obratov v mesecu maju pa v obeh mesecih beležimo veliko boljše številke kot lani. V mesecu juniju tako beležimo 47% povečanje števila nočitev v primerjavi z lani, pri čemer je razmerje domačih in tujih gostov 62% : 38%," se mudijo razlagati na Turizmu Bohinj, kjer opozarjajo, da vrhunec sezone pričakujejo v zadnjih dnevih julija do sredine avgusta in je proste kapacitete mogoče najti zgolj še v posameznih terminih.

Tako kot Bled sta tudi obmorski mesti Piran in Portorož lahko razglašena za 'korona dobičkarja'med slovenskimi mesti, saj je bilo v občini Piran v primerjavi z lani ustvarjenih še za 5,5% več nočitev (244.000 prenočitev). To je sicer v primerjavi letom poprej 66 odstotkov manj, a še vseeno toliko, o čemer nekatere ostale slovenske občine lahko zgolj sanjajo. Tudi na slovenski obali prednjačijo slovenski gosti, ki jih je bilo v mesecu juniju kar 72%, med tujimi pa je bilo največ Avstrijcev, ki so jim sledili Madžari in Nemci. Ob tem na Turističnem združenju Portorož dodajo, da je v juliju število tujih gostov tako naraslo, da jih je sedaj že približno polovica.

poletje 2020 slovenska obala | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kako pa je z zasedenostjo? "V 18 dneh julija smo zabeležili približno 91.000 hotelskih prenočitev, kar je 13 % več kot lani in samo 7 % manj kot leta 2019. Hoteli in druge nastanitvene kapacitete na naši destinaciji so zelo dobro zasedene, tu pa tam se sicer še najde kakšna prosta soba," še povedo in upajo, da bodo njihove kapacitete polne še ves julij in avgust. "Če bo situacija to omogočala, se bo sezona zagotovo podaljšala tudi v jesen. Lani so bile npr. kapacitete polno zasedene do konca oktobra, ko so bile nastanitve primorane zapreti svoja vrata," sklenejo.

Terme Zreče preverili smo cene Popotnik V teh termah bo štiričlanska družina plačala najmanj

Tudi v Kranjski Gori se turističnim delavcem ta čas lahko smeji, čeprav so bili še dva tedna nazaj projekcije precej zaskrbljujoče. "Zasedenost za mesec julij in avgust se je gibala nekje okoli 70%, za september 35%. Po uveljavitvi BON21 se je povečalo povpraševanje, naraslo je tudi število rezervacij," se grenko spominjajo v Turizmu Kranjska Gora. Gostje, med katerimi ponovno prevladujejo domačini, so junija sicer ustvarili 45.340 nočitev. To je za okoli 15.100 nočitev več kot v istem obdobju lani. V primerjavi z letom 2019, ko je bilo skupno v mesecu juniju 76.524 nočitev, vseeno beležijo 40,7-odstotni upad.

Kranjska Gora jezero Jasna | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vrhunec sezone pričakujemo meseca avgusta. Lani smo tudi na račun turističnih bonov imeli več kot 90% zasedenost razpoložljivih namestitvenih kapacitet, prva dva tedna v mesecu avgustu celo 100%. Ob koncih tedna je bila praktično polna zasedenost in je bilo brez vnaprejšnje rezervacije težko dobiti prosto zasebno ali hotelsko sobo oz. apartma," povedo. Za letošnjo sezono so nekoliko bolj previdni pri napovedih in ne pričakujejo, da bi dva meseca v poletni sezoni rešila letošnjo turistično sezono.

"Vsekakor bo ublažilo izpad dohodka, vendar letošnje sezone rešiti ne more. Iz dneva v dan spreminjajoči se pogoji o novih zaostrovanjih ukrepov za zmanjševanje širjenja koronavirusa gostov ne navdaja z upanjem, kar se pozna pri rezervacijah. Iz hotelov poročajo o večjem številu 'last minute' rezervacij," še sporočijo iz Turizma Kranjska Gora.

 

Podobno kot v Kranjski Gori so tudi kraji v Dolini Soče letos slabše obiskani. V obdobju med 1.1. in 13.7. 2021 beležijo skupen padec obiska za 25%, predvsem na račun slabšega obiska slovenskih gostov. Če se je sezona začela nekoliko slabše, pa se v Turizmu Dolina Soče nadejajo boljšega nadaljevanja: "Hotelske kakor tudi druge kapacitete se polnijo, tako da sta julij in avgust že skoraj polna. Največ gostov pričakujemo prav zdaj do konca avgusta, saj so se končno sprostili turistični boni, in ker je stanje v Evropi (zaenkrat) sproščeno."

Sivka PROMO Popotnik Proste kapacitete: ponudniki, kjer lahko koristite bone
Komentarjev 5
  • Bobby_Armstrong 09:36 27.julij 2021.

    Zdaj bo Google za spletno delo od doma plačeval od 25.000 do 30.000 dolarjev na mesec.Z mojo zadnjo mesečno spletno plačo sem prejel 27483 dolarjev iz računa paypal. Več o tem na tej spletni strani ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar jate
    jate 16:45 25.julij 2021.

    turisticni delavci pa res niso tako zadovoljni kot piše novinar...najbrž je mislil na njihove šefe in direktorje

  • lada 15:32 25.julij 2021.

    fa f a f a f a f a nima naslednikov, tako da se lahko okuži, kot njeni podrepniki ! smrt komunistom in podjebnikom, ki zajedajo delovne Slovence !

Sorodne novice