Popotnik
2692 ogledov

Vau, kakšna pohvala zopet Sloveniji!

Soča Profimedia
Lonely Planet je kolesarsko pot Trans Dinarica, ki se začne v Sloveniji, uvrstil v svoj vodnik Best in Travel 2024

Kolesarsko pot Trans Dinarica, ki kot prva in edina kolesarska pot povezuje vseh osem držav Zahodnega Balkana, vključno s Slovenijo, je sloviti popotniški vodnik Lonely Planet razglasil za eno najboljših potovalnih izkušenj za leto 2024 (Best in Travel). Leta 2022 se je na ta seznam kot ena od top destinacij, priporočenih za obisk, zavihtela tudi Slovenija. Takrat jo je Lonely Planet zaradi njene raznolike kulinarične ponudbe, številnih možnosti aktivnih doživetij v neokrnjeni naravi in kot vodilne destinacije na področju trajnostnega razvoja uvrstila na peto mesto med desetimi priporočenimi državami za obisk v letu 2022. Poleg Norveške je bila Slovenija edina evropska država, ki se je uvrstila na ta seznam.

soteska Zarica pri nas Popotnik Ste že videli ta skriti čudež narave?

3364-kilometrska pot se vije skozi Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Albanijo, Severno Makedonijo, Kosovo in Srbijo. Pot, ki se začne prav v Sloveniji, daje poudarek na trajnostno in aktivno raziskovanje narave, dediščine in kulinarike. Vodi mimo gorskih verig, Jadranskega morja, jezer in rek.

"Vodnik Best in Travel na ogled postavlja najboljše destinacije, potovanja in doživetja za prihajajoče leto. Navdušeni smo, da je med njimi tudi kolesarska pot Trans Dinarica, ki naj bi zaživela v letu 2024," je po poročanju Slovenske turistične organizacije (STO) povzel Tom Hall, predstavnik založbe Lonely Planet. Dodal je, da gre za 3364 kilometrov dolgo nepozabno doživetje na dveh kolesih, ki se začne v Sloveniji in odstira vpogled v edinstveno krajino tega konca Evrope.

 Slovenija je našla svoje mesto tudi na drugih omembe vrednih seznamih Best in Travel: leta 2006 se je uvrstila med top destinacije, leta 2014 je bila Ljubljana druga na lestvici najbolj zanimivih evropskih destinacij, leta 2018 je regija Julijske Alpe prejela priznanje za eno najboljših regij in leta 2019 si je Slovenija prislužila priznanje kot destinacija, kjer popotnik dobi največ za svoj denar.

"Kot je eden od sokreatorjev te poti lepo poudari v knjigi; ta kolesarska pot je idealna za tiste, ki si želijo na svojem potovanju združiti nepozabno adrenalinsko doživetje, kulturo in kozarec dobrega vina," je še pristavil. Vodilna globalna založba popotniških vodnikov, ki letos praznuje 50. obletnico delovanja, je težko pričakovano knjižno izdajo vodnika Best in Travel 2024 premierno predstavil 24. oktobra.  

Direktorica Slovenske turistične organizacije, mag. Maja Pak, ob tej priložnosti izpostavlja: "Izredno nas veseli, da je Lonely Planet kolesarsko pot Trans Dinarica, ki se prične v Sloveniji, razglasil za eno najboljših potovalnih izkušenj za leto 2024. Lonely Planet je globalno prepoznavna blagovna znamka in eden najvidnejših medijev na področju potovanj, ki se ponaša s potencialnim dosegom več milijonom bralcev po vsem svetu. Izpostavitev mednarodne kolesarske poti, ki združuje aktivni oddih v neokrnjeni naravi, kulturo in vrhunsko gastronomijo, je odlična priložnost za dodatno krepitev prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot zelene in trajnostno usmerjene destinacije za edinstvena doživetja."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.