Popotnik
6083 ogledov

Bo Blejsko jezero prevzelo sloves italijanskega Coma?

Bled Profimedia
Manj znani kotički Evrope med zvezdniki postajajo vse bolj priljubljeni.

The Telegraph poroča, da naj bi igralec George Clooney in žena Amal zaradi pretirane medijske pozornosti kmalu prodala dopustniško graščino blizu jezera Como v Italiji. Dopust raje preživljata na ogromnem, 170 hektarjev velikem vinogradniškem posestvu Domaine de Canadel v bližini mesta Brignoles v francoski Provansi.

Jezero Como sicer velja za priljubljeno točko med turisti, saj ga obkroža slikovita pokrajina. Njeno veličasnost so prepoznali tudi številni filmski producenti, ki so tu posneli različne znane filmske prizore. Med drugim je bil ob jezeru posnet delček Bondovega filma Casino Royale, Oceanovih 12 in Vojna zvezd.

jezero Como | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjih letih se od obleganih turističnih destinacij vse pogosteje umikajo tudi druga velika imena glasbene, filmske in modne industrije. Zatočišče poiščejo v manj znanih lokacijah, ki so še zmeraj dovolj prestižne, a hkrati ne privabljajo množico turistov.

Trend je že pred leti postavil igralski par Tom Hanks in Rita Wilson, ki sta takrat na nepoznanem otoku Paros kupila veliko vilo. Otok se je odtlej sicer razvil v butično destinacijo za bogatejše.

reka Tara uganete, kateri? Popotnik Med osupljivimi vodnimi biseri Evrope tudi en slovenski

Nekateri bogataši se pred turisti zatečejo na drage jahte, poleti sta se po Sredozemskem morju tako denimo zibala milijarder Jeff Bezos in partnerica Lauren Sanchez. Pevka Dua Lipa in režiser Romain Gavras sta dopust preživljala na manj znanem grškem otoku Sifnos, medtem ko je igralka Margot Robbie izbrala Folegrandos.

Zvezdniki lahko v Sloveniji dopustujejo "brez strahu pred paparaci"

Voditelji prestižnih turističnih agencij so za The Telegraph še povedali, da med najbogatejšimi gosti postajajo vse bolj priljubljene manj konvencionalne destinacije, kamor sodijo Islandija, jugozahod Francije in Irska, kjer dopustuje igralski par Sarah Jesica Parker in Matthew Broderick.

Tom Marchant iz prestižne britanske potovalne agencije med najboljšimi cilji pa omenja tudi Slovenijo: "Še ena destinacija, za katero opažamo, da postaja vse bolj priljubljena med najimenitnejšimi strankami, je Slovenija. Čeprav ni splošno znana kot takšna kulinarična destinacija, kot sta recimo Italija ali Francija, ima neverjetno vinsko sceno in inovativno kulinariko, pri tem ni prav veliko strahu, da bodo ugledne stranke preganjali paparaci."

Vila Bled preverili smo Popotnik Toliko stane nočitev v nekdanji Titovi vili na Bledu

Med tujimi, znanimi gosti je priljubljen predvsem Bled. Kar nekaj premožnejših gostov je na blejskem otoku dahnilo usodni DA. V letošnjem poletju, natančneje 7. julija, je na Bledu svojo dolgoletno izbranko Anamarijo Goltes zaročil slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončič. Za lokacijo je izbral razgledno točko Vile Bled s prekrasnim pogledom na blejski otok. Na omenjenem mestu se je zgodilo že kar nekaj zarok, pa tudi porok. Pričakujemo lahko, da se bo število dogodkov po tej zaroki zgolj še povišalo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic)

Tudi sicer Vila Bled, čeprav odmaknjena od blejskega vrveža in za bujnim zelenjem skrita na hribčku ob Blejskem jezeru, nikakor ni neopazna. Da gre za stavbo posebnega pomena, potrjujeta že njena velikost in oblika. Bela fasada marsikateremu obiskovalcu Bleda, posebej tistemu iz tujine, v spomin prikliče ameriško belo hišo, kjer so od leta 1800 živeli vsi predsedniki Združenih držav Amerike. Tudi v vili na Bledu je bival predsednik, pa čeravno ne ameriški.

Vila Bled | Avtor: Booking.com Booking.com

 V vsej svoji zgodovini je vila v svojih prostorih sprejela številne eminentne goste jugoslovanskega predsednika Tita, med drugimi etiopskega cesarja Haileja Selassieja, voditelja Sovjetske zveze Nikito Hruščova, jordanskega kralja Husseina, predsednika indijske vlade Džavaharlala Nehruja, egiptovskega predsednika Gamala Abdela Naserja, japonskega cesarja Akihita, predsednika Zambije Kennetha Kaundo, vladarja Centralnoafriške republike Jean-Bédela Bokasso in predsednika Severne Koreje Kim II Sunga.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Suli
    Suli 17:16 24.oktober 2023.

    Druga Švica smo baje že zdaj bomo baje še Como😂

  • fuckZ24 07:14 08.oktober 2023.

    Turisti so blagoslov in prekletstvo. Najprej bi vsi razvijali turizem, da bi dobili čim več denarja, ko ga razvijejo, bi pa radi turiste pregnali, ker domorodci ugotovijo, da se je njihov kraj spremenil v diznilend, oni pa v opice v ...prikaži več zoo. Hiše padajo, rastejo hoteli v lasti multinacionalk, domorodci pa nimajo kje živet, ker še tiste privat nepremičnine, ki niso padle, služijo za rbnb.

  • dare326 20:09 07.oktober 2023.

    Čim manj turistov in migrantov. Slovenija ni več tisto, kar je bila, oaza.