Popotnik
12010 ogledov

Takšne želje za dopust imajo najpremožnejši Slovenci

dopust Profimedia
Pozanimali smo se o načrtih in željah za poletne počitnice Slovenk in Slovencev, ki imajo nekoliko več pod palcem, in kako globoko bodo morali za svoj luksuz seči v žep.

Slovenci veljamo za potovalni narod, ki rad odkriva odkrite in tudi manj poznane kotičke sveta. To potrjujejo tudi vsakoletne številke Statističnega urada Republike Slovenije (SURS), ki pravijo, da se je lansko poletje na vsaj eno zasebno potovanje odpravilo 56 % prebivalcev Slovenije. Če nekateri že vrsto let prisegajo na dopust na slovenski oziroma hrvaški obali, spet drugi raje odidejo v bolj oddaljene kraje, bodisi v lastni režiji bodisi s turističnimi agencijami.

dopust | Avtor: Profimedia Profimedia
Vse pogosteje pa so v ospredju tudi luksuzna oziroma individualna potovanja, ki jih turistične agencije prilagodijo željam posameznikov. Po besedah direktorice turistične agencije Star Travel – Barbare Beč, kjer nudijo izključno potovanja po meri, se povpraševanje po tej vrsti potovanj z leti zvišuje in si vedno več ljudi privošči dražja ter posebna doživetja. Kot pove, se posamezniki nanje obračajo z raznovrstnimi željami, ki pa jim v večini primerov uspejo ugoditi.

"Želje so zelo različne; od svit/vil z določenim razgledom, do rezervacij posebnega doživetja, ki ga je treba rezervirati mesece vnaprej. Vsak izmed nas si želi vsaj malo drugačno potovanje, saj smo ljudje med seboj različni in imamo različne želje ter potrebe. Nekomu veliko pomeni hotelska soba, drugemu kulinarika, tretjemu šport. Nekdo se med počitnicami seli iz kraja v kraj, drug ves čas biva na enem mestu. Menim, da je prihodnost potovanj v edinstvenosti in skrbi za posameznikove želje ter zahteve," je prepričana sogovornica.

 

letošnji hit Popotnik Vsi bi si želeli takih počitnic

Na seznamu želja njihovih potnikov se tako pogosto najdejo tudi take, ki se marsikomu na prvi pogled morda zdijo nenavadne. A z leti izkušenj sogovornici nobena zahteva ni več nenavadna. "Slovenske goste je na eni izmed eksotičnih destinacij vsako jutro budila ptica. Ker so se pritoževali, se je direktor hotela odločil, da bo palmo, na kateri je živela ptica, posekal," je le ena izmed prigod, ki jo je z nami delila direktorica.

Meni, da so najbolj zahtevni tisti gosti, ki ne vedo, česa si želijo. "Tisti, ki pa se prepustijo in nam zaupajo, niso nikoli zahtevni. Praviloma pa so po koncu potovanja vsi zelo zadovoljni," svoje izkušnje deli Barbara Beč. Opaža, da si Slovenci na potovanjih najbolj želimo brezskrbnosti. Zanjo pa smo očitno pripravljeni seči globoko v žep. Zgornja meja pri luksuznih potovanjih sicer ne obstaja. Kot enega najvišjih zneskov potovanja, ki so jih kdajkoli organizirali, pa sogovornica navede 150.000 evrov.

dopust | Avtor: Profimedia Profimedia

Na seznamu sanjskih destinacij med Slovenci še vedno prevladuje eksotika, kot so Maldivi, Mavricij, Sejšeli, Karibi. Pri agenciji Star Travel vedno več želja beležijo tudi za Afriko, odkrivanje Antarktike, potovanja z vlakom po Južni Ameriki, do nedavno zelo zaprte Savdske Arabije in za obisk severnih držav, med katerimi prednjači Islandija.

Sogovornica si želi, da bi tudi Slovenija znala bolje izkoristiti svoj potencial in privabiti zahtevne goste: "Žal jih v večini krajev ne znamo zadovoljiti. Slovenija bi lahko bila odlična luksuzna destinacija, a za to nimamo najbolj osnovne baze in žal tudi ne znanja. To me izjemno žalosti."

Celjska koča direktor Turistične zveze Popotnik "Turistični objekti se zapirajo, v nekaterih krajih celo gostiln ni več"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:16 07.julij 2023.

    Če naša generacija ne bi v mladosti garala,naša mladina danes ne bi imela nič

  • bi_ba 17:56 06.julij 2023.

    Socialne države ne obstajajo. So samo take z več ultra bogataši ali manj, ostali prebivalci so pa večji ali manjši reveži. Razslojevanje se povsod povečuje, tudi pri nas in zmeraj slabše bo. Mladi so največji reveži, če nimajo bogatih staršev.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:00 06.julij 2023.

    Socialna država? Procent bogatih in ostali reveži ki delamo zanje.