Popotnik
1871 ogledov

Znano, kje so najboljša javna stranišča pri nas

Stranišče
Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je ocenilo javna stranišča po Sloveniji.

Najbolje urejena javna stranišča so v Kopru, je ugotovilo Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen, ki vsako leto podeli naziv Naj javno stranišče. Naziv najbolje urejene toalete na bencinskem servisu si je prislužil Petrolov servis Starine. Člani komisije so pregledali 80 javnih stranišč v občinah in 55 na bencinskih servisih ob avtocestah.

Člani komisije so med letom prevozili 5192 kilometrov in si ogledali 137 lokacij stranišč po vsej Sloveniji. Ocenjevali so dostopnost, urejenost, označenost dostopa, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material.

Straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča je prejela Izola. Med ocenjenimi bencinskimi servisi pa ima najslabše urejena stranišča Bencinski servis OMV Fernetiči v smeri meje z Italijo.

"Stanje ni več takšno"

"V omenjeni raziskavi, ki je bila izvedena v poletnih mesecih, je bila bencinskemu servisu OMV Fernetiči, smer Italija, podeljena slaba ocena. Le-ta je bila do nedavnega utemeljena, od začetka oktobra dalje pa stanje ni več takšno," sporočajo iz OMV Slovenija. Na lokaciji, kjer vsakodnevno beležijo veliko število domačih in tujih gostov, "smo začetek oktobra odprli dodatne sanitarne objekte, v katerih garantiramo za čistočo in urejenost. Poleg postavitve novih sanitarnih objektov smo poskrbeli tudi za okrepitev vzdrževanja čistoče, kar bo zagotovo dvignilo kakovost uporabe toaletnih prostorov". 

V družbi so dodali, da se zavedajo pomena urejenosti stranišč in so prepričani, da bodo izboljšave, ki so jih izvedli, koristile obiskovalcem bencinskega servisa.

Javno stranišče Magazin Leglo bakterij: Straniščem s to napravo se raje izognite

Po desetih letih odziv občin nič boljši

Predsednica ocenjevalne komisije akcije Naj javno stranišče Petra Leskovšek Lasetzky po desetih letih ocenjevanja opaža, da se je odziv občin izboljšal. "Še vedno smo zaskrbljeni nad podatkom, da kar 41 občin od 80 ocenjenih občin nima javnih stranišč, po drugi strani pa nas veseli, da se tiste občine, ki jih imajo, zavedajo njihovega pomena in skrbijo, da so urejena," je dodala.

Koordinatorka akcije Naj javno stranišče Danica Koren je izpostavila, da so na bencinskih servisih najbolj čista stranišča tam, kjer je ves čas prisotna čistilka. Korenova pa problematizira plačljivost toalet. "Menimo, da ta način zelo oteži dostop do stranišča, zato smo vsa ta stranišča pri kriteriju plačljivost/neplačljivost ocenili z oceno 1," je pojasnila.

Stranišče Zdravje Čepenje nad školjko ni najboljša ideja

7000 Slovencev ima te težave

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen ima več kot 1550 članov. Pomagajo ljudem s Crohnovo boleznijo in ulceroznitnim kolitisom. Gre za imunsko pogojene bolezni, ki povzroča vnetje črevesa ali celotne prebavne cevi. Najpogosteje se pojavi med 15. in 35. letom. V Slovenji se s to boleznijo sooča okoli 7000 ljudi.

Najpogostejše težave, ki spremljajo bolnike, so odvajanje mehkejšega in vodenega blata, bolečine v trebuhu, krči in nujni, pogosti in hitri pozivi na blato. V času zagona bolezni morajo bolniki na stranišče tudi do 30-krat na dan in zato potrebujejo stalen ter hiter dostop do stranišč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Sulinna
    Sulinna 00:19 17.november 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top

Sorodne novice