Slovenija
17 ogledov

98-odstotna podpora za Janšo

Svet SDS Žurnal24 main
Svet SDS je glasoval jasno: Janšev odstop z mesta predsednika stranke z veliko večino zavrnili. Ugotovili, da gre za politikanski konstrukt, utemeljen na zelo čudnih postavkah.

Pričakovan razplet. Po tem ko je včeraj premier in predsednik stranke SDS Janez Janša v pogovoru za nacionalno televizijo dejal, da bo odstopil tudi kot premier, če na svetu stranke ne dobi podpore, vse ostaja po starem.  Članov sveta stranke očitki Komisije za preprečevanje korupcije očitno niso prepričali, saj je ponujeni odstop zavrnilo 98 odstotkov članov.

V tehnično vlado ne grejo

Svet stranke je še sprejel odločitev, da v tehnični vladi ne bodo sodelovali. Če pa bi kdo drug oblikoval vlado, pa bi konstruktivno sodelovali, a odgovornost bi nosili tisti, ki se je za to odločil. "Če se ti poskusi sfižijo, se ne bojimo volitev. Treba pa je vedeti, da bo tisti, ki bi to politično krizo sprožil, imel veliko odgovornost," je po seji sveta dejal Janša: "SDS je pripravljena delati naprej znotraj koalicije, če se bodo koalicijski partnerji držali koalicijske pogodbe. Seveda pa sprejema tudi ostali alternativi, a če kdo želi stopiti po kateri od teh poti, naj to stori čim prej, da ne izgubljamo časa."


"Na tak način v Sloveniji ni moč povzročiti politične krize. Odločitev, ki je bila sprejeta danes, je bila resna in odgovorna," je dejal Zvone Černač. "Odzvali smo se hitro, ker se zavedamo, da si ne moremo privoščiti zamude. To pričakujemo tudi od koalicijskih partnerjev," pa je poudaril Jože Tanko, vodja poslanske skupine SDS.

Nima težav z morebitno nezaupnico

Pred začetkom seje sveta je Janša zavrnil vse, kar mu pri protikorupcijski komisiji očitajo. Pravi, da po 30 letih dela njegovo premoženje znaša manj kot 300.000 evrov, kar je manj kot "razlika v  v ceni, ki sta jo za hišo plačala Kučan in Stanovnik."

Glede na izjave Gregorja Viranta, predsednika državnega zbora in predsednika stranke DL, Janša pričakuje nadaljnje postopke v državnem zboru: "Tega se pravzaprav veselim, čeprav mislim, da imamo pomembnejše delo."

"Morebitna nezaupnica meni ne predstavlja problema. Se morajo pa tisti, ki jo predlagajo zavedati posledic, ki bi nastale," je med drugim dejal.

Preberite še:

Hude obtožbe komisije

Komisija za preprečevanje korupcije je v zaključnem poročilu nadzora premoženja predsednikov parlamentarnih strank ugotovila, da sta predsednik SDS Janez Janša in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković večkrat in sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo.

Janković je od nastopa županske funkcije leta 2006 na svoje bančne račune v Sloveniji skupno prejel 2,99 milijona evrov. Od tega je približno 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso povezana z rednim osebnim dohodkom. Med letoma 2007 in 2011 je Janković vsako leto dobil med 168.000 in 631.000 evri nakazil različnih pravnih oseb (Electa, Electa naložbe in KLM) kot poplačilo dolga, česar pa komisiji ni nikoli prijavil, del finančnih prilivov (208.000 evrov) v obdobju štirih mesecev leta 2011 pa je prispel na Jankovićev osebni bančni račun z naslova verižnih transakcij. Te so se začele v podjetju Grep, ki posluje z Mestno občino Ljubljana.

Pri predsedniku vlade Janši pa je komisija ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin in premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

Komentarjev 70
  • Oseba_ 13:27 11.januar 2013.

    narod vprašaj ali te želimo še za predsednika vlade naše države

  • vicvic 17:41 10.januar 2013.

    Gospod Janša, Radi bi šli živet v Murgle! Ni problema, vse lokacije menjajte za enoin že ste med veljaki preteklosti. Vaša kmetija vas bolj izpopolnjuje??????Vsega pa vsi ne morete imeti, nekaj naj ostane še nam.

  • vicvic 17:37 10.januar 2013.

    Gospod Janša ni problem živeti, v Murglah, Imate več lokacij, vse združitev eno lepo, med veljake preteklosti, Samo bolj utesnjeno, verjetno je nasedanjem naslovu lepše.