Slovenija
1020 ogledov

Takšno kazen sta za ugrabitev 79-letnega Mirka dobila prebežnika

Policija Anže Petkovšek
Pred sodnika so stopili trije prebežniki, obtoženi ugrabitve 79-letnega moškega iz Bele Krajine.

Trem prebežnikom, dvema Alžircema in Maročanu, je tožilstvo očitalo kazniva dejanja ropa, ugrabitve in odvzema motornega vozila. Od 10. maja, ko so jih s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, so bili zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti v priporu. 

Trojica je danes stopila pred sodnika. Dva, 18-letni Alžirec in 25-letni Maročan sta priznala krivdo za ugrabitev 79-letnega moškega. Pri tretjem se je zadeva zapletla. Alžirec, ki naj bi bil prav tako star 18 let, vsaj tako je dejal policiji ob zaprosilu za azil in tako kažejo tudi podatkih iz sodnega spisa, namreč trdi, da je mlajši od 18 let. Sodišče ga je zato iz postopka izločilo, saj namerava prej preveriti njegovo dejansko starost. 

Moška, ki sta priznala dejanje, sta dobila po eno leto in devet mesecev zapora. Po prestani kazni pa ju bodo za pet let izgnali iz države. Osemnajstletni Alžirec in 25-letni Maročan sta se na zaslišanju opravičila ugrabljenemu in Sloveniji ter dogodek obžalovala, češ da sta imela zaradi dolgotrajne poti v Evropo psihične težave. 

Zvezanega dali v prtljažnik avtomobila in odpeljali

MIrko Moravc | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
Spomnimo, 8. maja je 79-letni Mirko Moravc delal v vinogradu, ko je do njega pristopil tujec in ga prosil za vodo. Ko je odložil škropilnico, sta do njega pristopila dva moška, eden je imel v rokah nož. Moravcu so zvezali roke za hrbtom, nato pa še noge in ga namestili v prtljažnik avtomobila.  Po šestih urah vožnje se je njihova pot končala v vasi Prelože na Krasu, od koder so moški odšli v smer proti Italiji. Moravcu se je uspelo rešiti iz avtomobila in poiskati pomoč pri prvi hiši.  Slovenski policisti so o dogajanju obvestili tudi italijanske kolege, ki so tri osumljence prijeli v Bazovici. Vse tri osumljence, ki so jih slovenski policisti obravnavali že konec aprila, so italijanske oblasti vrnile v Slovenijo. 

Policija Slovenija Policija pojasnila, kako so štirje migranti v Beli krajini ugrabili 79-letnika

"Ne smem reči, da so me tepli, me niso. Vse sem slišal, kaj so govorili, vendar ne poznam tega jezika, da bi kaj razumel," nam je po dogodku povedal pretreseni Moravc. Ugrabitelj, ki je "skrbel za njega", ga je med vožnjo večkrat pokril čez glavo, vendar je gospodu uspelo, da je osvobodil dva prsta ter nekoliko odstranil odejo, da je videl, kam se vozijo. "Kakih 100 metrov do Kolpe so najprej zavili levo in nato hitro desno in nato vzvratno proti reki. Takrat me je prijela panika," je povedal. Prepričan je bil, da so ga ugrabitelji hoteli vreči v reko.

Ugrabljeni 79-letnik Slovenija Mirko Moravc: "Roko sem dal na srce, ker mi je tako tolklo"

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 5
  • Avatar vec
    vec 10:49 27.avgust 2019.

    niso prebežniki ampak ILEGALCI, ilegalno so prečkali državno mejo RS, kar je KAZ dejanje, seveda velja samo za Slovence za ostale naši zakoni ne veljajo.

  • Avatar praufo
    praufo 19:25 26.avgust 2019.

    čakte, a se nislo našli pametnjakoviči, tudi novinarji, ki so po dogodku trdili, da se je ugrabitelj vse skupaj izmislil ... se pravi, akterji so priznali dejanje, torej kje so sedaj tisti, ki manipulirajo z nami in nas bašejo, da ...prikaži več je vse skupaj izmišljeno ... prosim če se bleferji javite in napišete svoj komentar

  • Avatar Maja Kajza
    marelica 18:43 26.avgust 2019.

    laznjivi pokvarjeni smrkavci, ki si ne zasluzijo niti sojenja...doma bi jih ustrelili.