Slovenija
50354 ogledov

Pripravite se: Arso prižgal oranžno opozorilo

Vreme, sneg in veter Profimedia
Arso prižgal oranžno opozorilo zaradi vetra. Poleg tega bo nevarnost snežnih plazov v večjem delu naših gora nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov jutri znatna.

Čaka nas vremenski preobrat, zaenkrat se sočno in lepo vreme poslavlja. Tako kaže z vremenom v naslednjih dneh, znano tudi, kje bo meja sneženja.

V petek čez dan bo najbolj vetrovno na Primorskem in Notranjskem, tam bodo sunki vetra presegali 70 km/h. Zato so na Agenciji RS za okolje prižgali oranžno opozorilo.

Opozorilo | Avtor: Arso Arso
Razmere bodo zahtevne tudi v visokogorju.

Nevarnejša so mesta z napihanim snegom. Na strmejših pobočjih visokogorja se še lahko spontano sprožijo posamezni plazovi mokrega snega, večinoma pa jih lahko sproži pešec ali turni smučar.

Sneg se je zaradi razmeroma toplega vremena v prejšnjih dneh predvsem na prisojnih straneh do višine okoli 2000 metrov že precej preobrazil, snežna odeje se je v precejšnji meri stabilizirala. V visokogorju in na osojnih straneh je snežna odeja pomrznjena. Zapadel bo nov sneg, v zahodnem delu Julijcev lahko zapade do 30 centimetrov novega snega.

Razmere v visokogorju | Avtor: Arso Arso
Močan jugozahodni veter

Na tej povezavi lahko spremljate radarsko sliko padavin.

V petek bo oblačno in megleno z obilnimi padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov, ob močnejših padavinah pa lahko zlasti na območju vzhodnih Julijcev in zahodnih Karavank sneži tudi nižje. Pihal bo zmeren do močan veter južnih smeri. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 1, na 2500 metrov okoli -4 stopinje Celzija. V soboto zjutraj bodo padavine večinoma oslabele in ponehale. V soboto in nedeljo bo delno jasno, predvsem na zahodu so še možne snežne plohe. Pihal bo zmeren veter jugozahodnih smeri.

Julijske Alpe zima sneg | Avtor: Profimedia Profimedia
V petek se bo nevarnost zaradi novega snega postopno povečevala, najprej v zahodnem delu naših gora, nato tudi vzhodneje. Čeprav bo snežilo nižje kot v preteklih epizodah, pa so pobočja pod 1900 metrov precej kopna, zato novi sneg ne bo predstavljal take nevarnosti kot v visokogorju. Jugozahodni veter bo prenašal sneg in nastajale bodo nove klože ter opasti. Skupno lahko do sobote zjutraj v zahodnem delu Julijcev zapade tudi več kot meter novega snega, drugod bodo količine novega snega manjše, do 80 centimetrov.

Kakšno vreme nas čaka v začetku marca, pa si preberite v srednjeročni napovedi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:42 22.februar 2024.

    ARSO spet barva pobarvanko.

  • ivo5 17:30 22.februar 2024.

    Te objave in napovedi vremena tega portala so navaden ,,jebiveter''.