Slovenija
20 ogledov

AUKN podpira dokapitalizacijo NLB

nlb Žurnal24 main
Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) podpira dokapitalizacijo NLB. Če bodo razmere dovoljevale, so za več kot minimalno dokapitalizacijo.

AUKN si prizadeva, da bi NLB zagotovil dodatni kapital, ki bi banki zagotovil kapitalsko ustreznost in omogočil odločnejše izvajanje strategije. "Prizadevanja AUKN so usmerjena v to, da se ne zagotovi samo minimalen znesek, kot zahteva Banka Slovenije, temveč, če bodo razmere na trgih to dovoljevale, tudi dodatni kapital, ki bi omogočil odločnejše izvajanje strategije banke," so sporočili iz AUKN. Zaradi zaščite interesov banke aktivnosti v teku ne želijo podrobneje komentirati.

Zato tudi niso želeli odgovoriti na vprašanje, ali se bodo tudi pri dokapitalizaciji nLB poslužili podobne strategije kot pri NKBM. Takrat je AUKN nekaterim državnim podjetjem dala navodilo, naj kupijo dokapitalizacijske delnice NKBM.

Svežih 400 milijonov evrov

Banka Slovenije je z odredbo od Nove Ljubljanske banke (NLB) zahtevala, da do konca letošnjega leta izboljša kapitalsko ustreznost, ciljne količnike kapitalske ustreznosti pa doseže z dokapitalizacijo.

Uprava in nadzorni svet sta na skupščini konec junija na podlagi omenjene zahteve Banke Slovenije sicer predlagala novo dokapitalizacijo v višini 250 milijonov evrov, a sta se nato v luči trenutnih gospodarskih razmer in počasnejšega izvajanja ukrepov iz strategije banke od pričakovanj odločila za višji znesek. V četrtek je tako nadzorni svet NLB podprl predlog dokapitalizacije v višini 400 milijonov evrov do konca tega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.