Slovenija
4578 ogledov

Beović: Ljudje z okužbo dihal naj se gredo testirat

Bojana Beović STA/Nebojša Tejić
Vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović poudarja, da je pomembno še naprej izvajati testiranje v čim večjem obsegu.

Testiranje mora biti dostopno, saj je po besedah Bojane Beović, vodje strokovne svetovalne skupine, pomembno, da se odkrije vsak pozitiven primer. V pogovoru za Odmeve TV Slovenija je poudarila, da naj se gredo ljudje z okužbo dihal testirat in naj ne čakajo doma. Ob morebitnem pozitivnem rezultatu se namreč lahko izvedejo vsi ukrepi, s katerimi se lahko zameji širjenje okužbe. 

Dotaknila se je primera v Mariboru. Način, na kakršnega so se pristojni lotili tega manjšega izbruha, je po njenih besedah vzorec, ki ga bodo tudi v prihodnje uporabljali v primeru okužb s covidom-19. To pomeni, da se izolira družinske člane in kontakte okužene osebe. V primeru mariborske okužbe se je pokazalo, zakaj je primerno, da se razredi v šolah ne mešajo med seboj. "Če bi se razredi mešali med sabo, če bi epidemiološka služba ugotovila, da spoštovanje teh navodil ni bilo dovolj dosledno, bi bilo verjetno treba zapreti celo šolo," je pojasnila. 

V mariborskem primeru še vedno niso našli izvora okužbe. "Bolje je, da izvor najdemo," je dejala Beovićeva. Če ga ne bi našli, bi to namreč pomenilo, da je nekje v populaciji še nekdo, ki je bolan, kar bi lahko pomenilo novo žarišče. 

Ljudi, ki so v karanteni, niso testirali na okužbo s covidom-19, saj bi lahko bil ta test trenutno negativen. Pomembno je, da ti ljudje ostanejo izolirani v karanteni za čas inkubacijske dobe, s čimer se prepreči morebiten prenos okužbe. "To pomembno ne samo za njih, ampak tudi za njihove bližnje in praktično vso Slovenijo," je dejala. 

Novi koronavirus Slovenija Po tretješolcu potrjena še ena okužba v Mariboru

Ne gre za sezname s smrtno obsodbo

Beovićeva je spregovorila tudi o vložnih listih, ki so bili pripravljeni za stanovalce domov starejših občanov. Poudarila je, da gre za obrazce, ki ocenjujejo stanje kronične bolezni, s katerimi se lahko zdravniki orientirajo glede bolnikovega stanja. "Če gre za nekoga z razširjeno metastatsko rakavo boleznijo, pri kateri so onkologi že ugotovili, da zdravljenje ne bo več uspešno in so ga prenehali, je seveda smiselno pri bolniku to vedeti in mu nuditi pomoč v tej smeri, ne pa ga začeti ponovno specifično zdraviti. Podobno velja za druge take napredovale kronične bolezni," je povedala.

To se po njenih izvaja vedno, a ne v vseh domovih. "Pravzaprav bi lahko rekla ‒ če govorim za čas zunaj epidemije ‒ premalo pogosto. Mi v bolnišnico prevečkrat dobimo bolnika brez dokumentacije, zraven ne piše, v kakšnem stanju so njegove kronične bolezni in potem je lahko to zdravljenje napačno. Bodisi ga zdravimo pretirano, z ukrepi, ki mu ne bodo več pomagali. Lahko se pa zgodi prav obratno, da je v akutni fazi ta bolnik videti slabši, mi imamo napisane samo diagnoze, ne pa ocene stanja, in odstopimo od intenzivnega zdravljenja, ker mislimo, da je stanje tako slabo. To je ta zdravniška predaja, ko bolnika opišemo, ocenimo in to zapišemo v njegovo dokumentacijo." Zavrnila je, da bi šlo za sezname z neko smrtno obsodbo, ki bi pomenili, da človek ne sme iti v bolnišnico. 

Tomaž Gantar Minister Gantar Slovenija Minister: "Nekateri so očitno delo organizirali na način, ki ni v celoti sprejemljiv"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 07:33 05.junij 2020.

    Dej baba spokej nekam in se zakoplji 2 metra globok,da ne bo še večje sramote,pa še unga Crackerja s sabo vzem,ker je še več aberveznik kt ti!!

  • Avatar ovca
    ovca 11:29 04.junij 2020.

    Ali mi lahko nekdo razloži, na kakšen način se pridobi prekuženost?

  • TistoPravo 11:14 04.junij 2020.

    A to pri nas pomeni, da si prostovoljno okužen in testiran...no testiranje bo kaj kmalu lahko še samo prisilno kot kaže..okuženost pa se bo morala dokazovat na sodišču

Sorodne novice