Slovenija
79716 ogledov

Bo Janša tokrat vrgel puško v koruzo? Hrbet mu je obrnil tudi Jelinčič

Janez Janša Epa
V celotni koaliciji bodo glasovali proti zakonu o nalezljivih boleznih.

Na zadnji redni julijski seji je predvideno glasovanje o predlogu zakona o Nacionalnem demografskem skladu in ponovno glasovanje o zakonu o nalezljivih boleznih zaradi izglasovanega veta državnega sveta. Za slednjega bi morala koalicija zbrati 46 glasov. Podporo zakonu so poleg drugih opozicijskih strank danes odrekli tudi v stranki SNS, ki jo vodi Zmago Jelinčič. Tudi Janez Janša pa je na novinarski konferenci pravkar povedal, da sprememba zakona o nalezljivih bolezni v tej fazi najbrž ni potrebna, zato bodo poslanci koalicije po vetu glasovali proti zakonu. Predlagana bo nova novela zakona o nalezljivih boleznih, s tem pa ne bo upoštevan rok ustavnega sodišča.

Janša je potrdil tudi, da bo koalicija predlagala preložitev glasovanja o zakonu o nacionalnem demografskem skladu.

V primeru, da bi zakon dobil zadostno podporo, bi sindikati začeli zbirati podpise za referendum, so napovedali. "Podpise bomo zbirali na stojnicah, kot tudi po zavodih in podjetjih, kjer smo organizirani, mislim, da z 2500 podpisi ne bomo imeli nikakršnih težav," je za Radio Slovenija povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič. 40.000 podpisov bi nato zbrali septembra, morebitni referendum pa bi bil izveden oktobra ali novembra.

Poslanci koalicije in stranke SNS podpirajo vladni predlog, v DeSUS-u pa se glede zakona še niso opredelili. Opozicija predlogu zakona nasprotuje.

Obravnavajo tudi predloge novel zakonov

Državni zbor sicer danes obravnava tudi vladni predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki ga podpirajo v koalicijskih strankah SDS, NSi in SMC, nasprotujejo mu v LMŠ-ju, Levici, SD-ju, SAB-u in delno tudi v SNS-u. Opravili so tudi prvo branje zakona o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov, ki ga je predlagala Levica, a poslanske skupine predlogu zakona večinoma niso naklonjene ter prvo branje predloga zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031. Poslanci bodo glasovali, ali so predlogi primerni za nadaljnjo obravnavo.

Sprememba strategije

Ob petih popoldne so pred novinarje sicer stopili predsednik vlade Janez Janša in njegova koalicijska partnerja Matej Tonin ter Zdravko Počivalšek. Spregovorili so o epidemioloških razmerah v Sloveniji in drugih aktualnih temah.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 21
  • Fulmmer 09:30 16.julij 2021.

    Vlak se počasi ustavlja, Jelinčič pa išče alternativni prevoz za naprej....

  • Janez Mušič 05:57 16.julij 2021.

    Kirka in ostali ki non-stop pišete o kraji denarja JJ. Po vseh teh milijonih, ki jih je po vaše nakradel, bi se res še vedno jebu z nesposobno levico v vladi. Človek ni več rosno mlad, pa me zanima kaj ...prikaži več bo z vsemi temi milijoni. Al po vaše krade samo, da špara. Toliko milijonov kot jih je po vaše nakradel JJ bi brez težav nekje daleč proč užival na 30 m jahti z kupom lepotic in boli me kurac za SLO. Na Havajih pa vilo z bazenom in še in še. To je smisel kraje toliko milijonov.

  • rd2dmk2 23:32 15.julij 2021.

    vi kar sanjajte beli in rdeči, levi in desni , na volitvah bo pa glavni bruce lee ben hadži halef.