Slovenija
5294 ogledov

Janša potegnil ročno zavoro: Vlada se je zakonom odpovedala!

koalicijski trojček
1/8
Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše ter podpredsednikov vlade Mateja Tonina in Zdravka Počivalška, na kateri so spregovorili o aktualnih epidemioloških razmerah in drugih aktualnih temah.
Obeta se nam sprememba strategije.

Pred kamere so stopili predsednik vlade Janez Janša in njegova koalicijska partnerja Matej Tonin ter Zdravko Počivalšek.  

Janša je v uvodu spet poudaril, da je zdaj, ko imamo dovolj cepiva, ko lahko ljudje izbirajo, odgovornost na vsakemu posamezniku, da zaščiti sebe in svoje bližnje: "Na voljo imamo dovolj instrumentov, da ni treba spet omejevati javnega življenja, gibanja in zapirati gospodarstva. Treba je združiti moči, da se doseže čim večja precepljenost prebivalstva. V zvezi s tem bo ministrstvo za zdravje pripravilo spremembe nekaterih uredb."

Vse poslanske skupine pozvale k cepljenju

V državnem zboru so vse poslanske skupine podpisale skupno izjavo, s katero pozivajo vse državljane k cepljenju. To je po mnenju Janše velika stvar, ki je prišla še v pravem času: "Tudi zato smo se v koaliciji odločili, da zakon o nalezljivih bolezni v tej fazi ni potreben v tako hitrem času, zato bodo poslanci koalicije glasovali proti zakonu. Vlada si bo vzela čas do jeseni, da nekatere pripombe ponovno prouči in predlaga novo novelo. Vlada je hitela ravno zaradi roka, ki ga je postavilo ustavno sodišče. V tej fazi se uspešno spopadamo z epidemijo. Z umikom zakona želimo tudi razbremeniti čas v naslednjih tednih, da dosežemo zadostno precepljenost. Morebiten referendum, ki ga je napovedala opozicija, bi pomenil le negativen učinek pri cepljenju. Ta trenutek je precepljenost prioriteta."

Če odločbe ustavnega sodišča ne bi bilo, ne bi bilo sprememb ZNB, je bil odločen Janša. "To smo naredili, ker smo morali. Je pa brezpredmetno, da se ukvarjamo z nečim, kar bi v vsakem primeru padlo, če bi bil referendum. Ne želimo, da kampanja okoli oslove sence vpliva na kampanjo za cepljenju. Ker je zadeva zelo povezana, se lahko kampanjo o zakonu hitro poveže s kampanjo o cepljenju."

Politično ozračje preveč razgreto za glasovanje o demografskem skladu

Podobno je pri zakonu o demografskem skladu, saj sindikati že napovedujejo zbiranje podpisov za referendum, je dogajanje opisal Janša in dodal, da je politično ozračje tako razgreto, da bi lahko bilo glasovanje iracionalno. Zato se je koalicija odločila, da bo predlagala preložitev glasovanje o demografskem skladu: "Nočemo, da se o tako pomembni temi glasuje v tako pregretem političnem ozračju. Gre za eno od strateških odločitev, kako zagotoviti stabilne pokojnine v prihodnje. Glede na to, da se ta zakon poskuša sprejeti že desetletje, ne verjamemo, da bi lahko bila v kratkem še kakšna priložnost za to. Upravljanje državnega premoženja je še naprej razdrobljeno, viri za pokojnine pa manjši, kot jih ima Slovenija na voljo."

Janša zatrdil, da pri Andrijaniču ne gre za politično odločitev

Glede novega ministrstva, ki ga vlada uvaja, pa je Janša poudaril, da je bilo, ko je v državni zbor poslal predlog za novega ministra za koordinacijo digitalne preobrazbe, kup pomislekov, zakaj novo ministrstvo leto pred koncem mandata. "Razlog je, da je evropska komisija Sloveniji odobrila načrt za okrevanje, v katerem je veliko denarja za digitalno preobrazbo za javno upravo, gospodarstva, na sploh vsega, kar ljudem omogoča hitrejše postopke, manjša čakalne vrste, ... Ta denar bo začel v Slovenijo prihajati v naslednjih mesecih, zelo pomembno je, da so te investicije usklajene. Tako službo v tem času uvajajo številne evropske države. Kandidat se je izkazal na čelo strateškega sveta za digitalizacijo, predlagali so praktične predloge sprememb."

Kar se tiče novega ministra, ta ni obvezen, poudarja Janša: "Tukaj ne gre za politično odločitev, pač pa vprašanje, ali je opozicija sposobna racionalnega premisleka in razumevanja razlogov, zakaj ga predlagamo. Mislim, da je vsem v interesu, da se postopek digitalizacije začne čim prej."

Tonin pa je poudaril, da bo pri tem glasovanju videti, kam pluje opozicija: "Če bodo proti, bo to pomenilo, da svoje lastne interese postavlja pred državne. Jutri bomo torej videli razliko med konstruktivno in destruktivno opozicijo."

Tonin ne bi več zapiral javnega življenja

Poudaril je, da si vsi želimo, da bi bila letošnja jesen drugačna kot lani, brez omejevanj in zapiranj javnega življenja. "Prišel je čas, da odgovornost za prihodnost prevzamemo v svoje roke," je dejal in pojasnil, da je cepiva dovolj, zato mora vsak posameznik prevzeti odgovornost. NSi pa bo v prihodnjih razpravah zavzela stališče, da se javnega življenja ne omejuje več, temveč se striktno upoštevajo pogoji PCT.

"Če jih bomo uveljavili širom družbe, je to najboljši in enostaven način da ohranimo življenje s čim manj omejitvami," je zatrdil obrambni minister. Po njegovih besedah so zdaj pred nami novi izzivi, med ključnimi je digitalizacija in imenovanje novega ministra za digitalizacijo. Kot je pojasnil Tonin, bo Andrijanič odgovoren za to, da se predloge prelije v prakso. "Podporo strokovne javnosti ima. Digitalizacija je pomembna za prihodnji razvoj, zato to ne bi smela biti točka političnega obračunavanja," je dodal.

S tem se je strinjal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.


dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
 • krucefiks 20:11 16.julij 2021.

  JJ mu ni nič za verjet,iz svoje kože pa ne more it.ne bo se on zlepa umaknil ,preveč patetično za njega

 • Avatar @narhist
  @narhist 19:29 15.julij 2021.

  PV s svojima pribočnikoma res ni vrgel puške v koruzo. V koruzo so zapeljali kar oklepnik in potegnili ročno zavoro. Oklepnika pa ne bodo več našli, tudi ko bo koruza požeta.

 • Ender3 18:44 15.julij 2021.

  Tu ne gre za ročno...gre za priznanje kapitulacije in nesposobnost procesiranje predloga zakona skozi parlamentarna sita. Novinarska konferenca je pokazala vso bedo govorcev, ki se zanašajo na manipulacijo in demagogijo, ko govorijo o uspehih nihovega ne/delovanja. Tako govorijo njihova dejstva, ...prikaži več nihče pa jim ne pokaže drobnega tiska, kjer vse prikrivajo. Odtod tudi veliko nezaupanje državljanov.

Sorodne novice