Slovenija
24 ogledov

Bo MOL uspelo do konca leta?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V središču Ljubljane naj bi do konca leta zagotovili brezplačen brezžični dostop do interneta, a partner dobro leto po objavi razpisa še ni izbran. Središču Slovenj Gradca je intenet odstopila občina, stroški pa so bili 500 evrov.

Na območju znotraj ljubljanske obvoznice bi morali do konca leta vzpostaviti brezplačen brezžični dostop do interneta, do konca prihodnjega leta pa tudi v preostalih naseljenih delih občine, a dobro leto po objavi občinskega razpisa partner še ni izbran. Središče Ljubljane naj bi bilo z brezžičnim signalom pokrito štiri mesece po podpisu pogodbe.

V igri sta Telekom Slovenije in Telemach

Na Telemachu pojasnjujejo, da so pogovore z Mestno občino Ljubljana (MOL) opravili v nekaj krogih, kjer so drug drugemu predstavili svoje poglede in želje. Odprti so še nekateri pogoji, pravijo, v glavnem pa je koncept projekta usklajen. Jeseni tako pričakujejo vabilo k oddaji ponudbe, v katerem bodo na MOL opredelili končne pogoje za izbiro zasebnega partnerja ter tudi podrobno opredelili pravice in obveznosti. Tudi Telekomova ponudba še ni dokončno oblikovana, si pa želijo kot vodilno slovensko telekomunikacijsko podjetje sodelovati kot nosilec razvoja sodobne mestne infrastrukture glavnega mesta.

Razpis predvideva postavitev brezžičnih dostopnih točk, optičnih povezav in postavitev aplikacijske opreme, pa tudi dograditev in posodobitev optičnega omrežja MOL.

Ponekod dostop do interneta na voljo že leta

Medtem je v nekaterih občinah to vprašanje urejeno že nekaj let. V Postojni so od leta 2006 vzpostavili več kot 70 dostopnih točk, so pa tudi omejili dostop do nekaterih spornih vsebin in onemogočili nalaganje velikih količin podatkov oziroma nezakonito pridobljenih programov in datotek.

Občini Velenje in Maribor sta brezplačen brezžični dostop do interneta uvedli leta 2008. V Velenju in okolici dostopanje do spletnih vsebin ni omejeno, a če se na eno dostopno mesto priključi 30 uporabnikov, se samodejno vključi dvourna omejitev povezave. V mariborski občini so promet omejili z določeno maksimalno hitrostjo prenosa podatkov in časovno omejitvijo – uporabnik je lahko povezan največ dve uri na dan.

Središču Slovenj Gradca je občina odstopila internet, ki ga uporablja občinska uprava, tako da so bili stroški vzpostavitve brezžičnega dostopa za domačine in obiskovalce nizki, okoli 500 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.