Slovenija
8108 ogledov

Bodoči minister za zdravje: Tako bomo videli, kje je zgornja meja našega zdravstvenega sistema

Svoboda Robert Golob Danijel Bešič Loredan Anže Petkovšek Volilna konvencija stranke Gibanje Svoboda, na kateri so predstavili programska izhodišča in kandidate za državnozborske volitve.
"Želimo dati priložnost vsem, da delajo. Tako bomo videli, kje je zgornja meja našega zdravstvenega sistema," je pojasnil Bešič Loredan.

Najverjetnejša nova koalicija, ki jo bodo sestavljale Gibanje Svoboda, SD in Levica, je v programski del koalicijske pogodbe zapisala več sprememb na področju zdravstva. Med drugim bi odpravili popoldansko delo pri zasebnikih in koncesionarjih. Na napoved so se odzvali Mladi zdravniki Slovenije, ki opozarjajo, da takšna odločitev ne bo prinesla tako želene rešitve. "V primeru drastičnih omejitev dela izven matične ustanove zdravnikom, zaposlenim v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, brez konkretnega povišanja plačila v državnih zdravstvenih ustanovah, ni potrebno imeti kristalne krogle, da lahko napovemo: plaz odhodov zdravnikov iz bolnišnic in zdravstvenih domov, sesuvanje terciarja, padec kvalitete izobraževanja za specializante ter privatizacijo zdravstva po balkanskem modelu. Pod črto - katastrofo za slovensko javno zdravstvo," so prepričani. 

Bodoči minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je za Radio Slovenija dejal, da je njihov namen zgolj razmejevanje javnega in zasebnega zdravstva. Še pred tem pa bodo sprejeli interventni zakon, s katerim bodo skrajšali čakalne dobe - z vsemi izvajalci, tudi s koncesionarji in zasebniki. "Želimo dati priložnost vsem, da delajo. Tako bomo videli, kje je zgornja meja našega zdravstvenega sistema," je dejal.

"Naša ideja je, da pridemo do tega, da v vseh državnih, javnih bolnišnicah zdravniki lahko delajo dopoldne in popoldne za ustrezno plačilo ob ustrezni spremembi sistema plač javnih uslužbencev. Vemo pa, in tega si ne bi nikoli dovolili, da bi prepovedali komur koli delati," je pojasnil. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
 • leonardo 07:15 18.maj 2022.

  Ne vem no, zgleda, da se zdravniki borijo samo za celodnevno delo. Ponavadi je v vseh poklicih tako, da človek, ko pride iz službe si zaželi počitka, sprostitve in uživanje v družinski sreči. Zdravniki (zgleda) imajo toliko energije, da razmišljajo ...prikaži več samo o tem, kako bodo delali po 14 + ur dnevno.Že po tem se vidi koliko cenijo življenje ( svoje ali bolnikov).

 • joze95 20:21 17.maj 2022.

  Tako pravi novi minister: Najprej bomo zdravnike, ki ne poslušajo Levice zaklali, potem pa bomo videli, kdo bo iz jame ušel. Tistega pa damo na poseben seznam za maltretiranje. Zdravniki, ki radi poslušate, kako vam pravijo doktorji (pred priimkom) sedaj ...prikaži več pa dokažite ali veste zakaj ste študirali ali pa ste navadne spužve in čakate na plačo konec meseca, medtem pa jemljete kuverte!!! Najbrž razumete prejšnji stavek?????

 • Avatar Marie Cankar
  marie3 19:16 17.maj 2022.

  Idvisno je komu bo ZZZS placevala in kako bo delila denar med javne zdravstvene ustanove in koncesionarje. Dvomim, da bodo zdravniki kar drli k zasebnikom, ce bodo dobivali placo zgolj pri njih bodo prekleto dobro pretehtali dobrobiti na drugi strani…izobrazevanja, ...prikaži več seminarji itd prinzasebnikih odpadejo, zgolj delo in se vec dela, da bodo profitabilni. Lahko dvozivkam danes fiksna placa z dodatki v javnem, popoldan pa bombomcki pri zasebnem, kjer so po moznosti udelezeni tudi lastnisko.