Slovenija
8550 ogledov

Borut Pahor: So stvari, ki jih sam ne bi izrekel

Borut Pahor, predsednik republike
1/5
Saša Despot
Predsednik republike Borut Pahor je v pogovoru za Dnevnik spregovoril o aktualni zdravstveni krizi in tisti, ki še prihaja, pa tudi o svojem odnosu z vlado Janeza Janše. Kot je dejal, poskušajo delovati enotno, nestrinjanje ostane med štirimi zidovi. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo po koncu predsedniškega mandata končal politično kariero.

Pahor je v pogovoru spregovoril o spopadanju z epidemijo novega koronavirusa. Ponosen je na ljudi, ki spoštujejo ukrepe. Če bi se sam okužil, bi bil v samoizolaciji, urad predsednika pa bi posloval prek digitalnih orodij. Če funkcije ne bi mogel opravljati, bi njegove pristojnosti prevzel predsednik DZ.

Sprejete ukrepe v glavnem pozdravlja. Dodal je, da politika odloča arbitrarno o stvareh, pri katerih nima zanesljivih znanstvenih ali drugih podlag. "Za to politika tudi je! Odgovornosti, ki jo ima vlada, ne more zavidati nihče med nami," je navedel.

Poudaril je, da njegovo sodelovanje z vsemi temelji na njegovi filozofiji o tem, kaj pomeni predsedovati državi. "Tukaj nisem zato, da bi vlado hvalil, jo kritiziral ali ji dajal kakšna navodila, na tem položaju sem zato, da z vlado sodelujem," je izpostavil. In enak odnos ima do premierja Janeza Janše.

Janez Janša Slovenija Janez Janša: Vaše partnerice se redijo na žuljih davkoplačevalcev Janez Janša Slovenija Janša besno nad slovenskega novinarja, nemški Spiegel vrača udarec

"So stvari, ki jih sam ne bi izrekel, vendar je premier v težki situaciji, in tudi to je treba upoštevati, ko od njega terjamo več potrpežljivosti," je komentiral Janševa ravnanja in zatrdil, da iz njegovih razgovorov z Janšo ne izhaja, da bi razmišljal o tem, da bi položaj izkoriščal za povečevanje pooblastil vlade.

SDS je pohitela – osnutek predloga partnerstva za razvoj so Pahorju poslali že p | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Razmere pa po njegovih besedah niso takšne, da bi morali slediti ukrepom, kot so na Madžarskem, kjer je parlament na premierja prenesel vsa pooblastila. Slovenija po njegovih besedah dokazuje, da je mogoče življenja reševati po demokratični poti.

Skrbijo ga socialna, gospodarska, verjetno tudi politična kriza, ki bi lahko sledile zdravstveni, "verjetno se bomo znašli v globalni depresiji". Več bo nezadovoljstva, apelov, protestov. "Prišlo bo do družbenega vrenja, ki ga bo treba regulirati na pameten način. Takrat bo za vse, ki imamo politične pristojnosti, zelo pomembno, da ohranimo izjemno mero potrpežljivosti, kljub kritikam in tudi kakšnim zelo grdim besedam. To bo treba znati požreti," je dejal.

Spregovoril je tudi o EU, v kateri obstaja možnost kolizije treh kriz: zdravstvene, migrantske in gospodarske recesije. Tudi tokrat rešitev po njegovem mnenju ni manj, ampak več unije. Je pa obžaloval, da so vsi v EU podcenili grožnjo pandemije, kar dodatno krepi občutek med ljudmi, da EU ne potrebujemo.

Posvet o privatizaciji pri Pahorju | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pri vzporednicah s finančno krizo pred desetletjem, ko je bil sam premier, je dejal, da tokrat koncept zadolževanja temelji na predpostavki, da gre za krizo za določen čas, čeprav ta hip še ne vemo, koliko časa bo treba z zadolževanjem preživljati zamrznitev gospodarstva. "Toda zaradi tega sam dolg ni nič manjši problem, je pa problem drugačne vrste (...) V evrskem območju to sproža zelo mučno debato, ki ji za zdaj ni videti srečnega konca, ga bo pa treba najti, če hočemo ohraniti evro in EU. Mislim, da bo na koncu prišlo do kompromisa, ki ga pa zdaj še ne poznamo," je bil optimističen.

Janez Janša Zdravje WHO in covid-19: Janša podprl Trumpa Čeferin vs Janša Obtožbe Šport Janša z vso silo po Čeferinu: "Pohlepno, neodgovorno, kriminalno!"

Pri tem je opozoril, da sta bili Nemčija in Francija pri preseganju finančne krize bolj enotni, kot sta danes. "Merklova in Sarkozy sta bila motor vlaka, ki ga danes pogrešam. Z njim bi bilo Sloveniji mogoče veliko lažje razumeti, kam gredo stvari in katerim ukrepom se priključiti," je dejal. Hkrati pa ne misli, da bi morali zdaj nemško-francosko zavezništvo zamenjati z višegrajskim, četudi imamo na Poljskem, Slovaškem, na Madžarskem in Češkem velike prijatelje. "Slovenija je jedrna država Evropske unije in taka mora ostati," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 19:16 11.april 2020.

    Jedrna oziroma država v osrčju Evrope je Nemčija.Slovenija je pa začetek Balkana.En politolog s 30 let delovnimi izkušnjami bi moral to vedeti.Se ti ne zdi Borut? Kaj naj mi s teboj Borut? Borut,vzemi večjo staro čebulo,jo sesekljaj in si jo ...prikaži večo položi na kolena,pa daj gor še veliko soli(kompresijska obloga).Boš videl,da bo pomagalo.

  • andrej084 15:02 11.april 2020.

    Borut, najlrej se opravici za arbitrazo.

  • sam50 14:49 11.april 2020.

    Po končanem mandatu pa bi končal politično kariero-a je sploh kaj drugega počel v življenju,kot mešal meglo.....