Slovenija
77319 ogledov

Brat je skril mamino oporoko, zdaj sem jo našla. Kaj lahko storim?

Denar, evri Profimedia
Brat je skril mamino oporoko, ki je bila zame ugodna, zdaj sem jo po naključju našla. Kaj lahko storim, glede na to, da je zapuščinski postopek že zaključen, se sprašuje bralka.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V naši novi rubriki pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme. 

Mene pa zanima sledeče: Tik preden je umrla moja mama, mi je zaupala, da je sestavila oporoko, v kateri je večji del zapuščine zapustila meni. Omenila mi je tudi, da se oporoka nahaja v neki zaklenjeni omari v njeni hiši. Ko sem kasneje odklenila to omaro, sem ugotovila, da je prazna. Ker oporoke nismo našli, je prišlo do zakonitega dedovanja in tako sva dedovala jaz in moj brat, ki je sicer problematičen in brezdelnež. Kasneje se je izkazalo, da je brat izvedel za oporoko, ki je bila zanj manj ugodna, in jo odtujil ter skril v svojem stanovanju. Našla sem jo povsem naključno, ko sem pospravljala njegovo stanovanje, medtem ko je bil v bolnišnici. Zdaj me zanima, ali imam še kakšne možnosti, da zahtevam svoj delež, saj je zapuščinski postopek že pravnomočno končan?

Da, določene možnosti še imate, ne glede na to, da je zapuščinski postopek že pravnomočno zaključen. Če se namreč po pravnomočnosti sklepa o dedovanju najde oporoka, jo sodišče razglasi, zapuščinsko sodišče pa na njeni podlagi ne opravi nove zapuščinske obravnave, temveč prizadete opozori, da lahko svoje pravice iz oporoke uveljavljajo v pravdi. To pa storite tako, da na sodišče vložite tako imenovano dediščinsko tožbo, v kateri uveljavljate vašo oporočno dedno pravico kot močnejšo pravico od tiste, na podlagi katere je bil brat ugotovljen kot zakoniti dedič, dejansko pa to ni bil.

Dediščinska tožba je sicer dajatvena tožba. Z njo od brata zahtevate izročitev stvari iz zapuščine. Pri takih tožbah je treba biti pozoren tudi na roke. Pravica zahtevati zapuščino kot zapustnikov dedič sicer zastara naproti poštenemu posestniku v enem letu, odkar je dedič izvedel za svojo pravico in za posestnika stvari zapuščine, najpozneje pa v desetih letih, računajoč za zakonitega dediča od zapustnikove smrti, za oporočnega dediča pa od razglasitve oporoke. A pozor – nasproti nepoštenemu posestniku pa taka pravica zastara v dvajsetih letih. Glede na to, da je vaš brat vedel za oporoko in jo je skril, velja za nepoštenega posestnika, kar pomeni, da lahko zoper njega vložite tožbo še dvajset let od razglasitve oporoke.

Mag. Boštjan J. Turk

Komentarjev 8
  • Avatar NickMason
    NickMason 11:12 25.februar 2023.

    Če imaš enega otroka,se res ne sekiraš za zapuščino,a če jih imaš več,se bi spodobilo da urediš zadevo, ko si še živ .Nekateri celo življenje vlagajo v hišo ,pa nazadnje ni lastnik???,jaz osebno mislim da je butast in si je ...prikaži več čisto sam kriv.Preden začneš urediš lastništvo ,kjer boš živel in ne vem zakaj vsak upa, da bo kar samo od sebe se to njemu dalo.

  • rd2dmk2 09:13 25.februar 2023.

    hm.. mene zanima tole. list papirjaki je počečkan ima kakšno pravno vrednost, če ni nekako overjen vsak z pričami, ki upam da so žive in grejo pričat. drugič. kako je možno da nekdo ni kazensko odgovoren, če odtuji "uradno listino" ...prikaži več in tretjič.. aaa. kako je dovoljeno brskat po tujem stanovanju ? intakole za povrh... a res kdo misli da bi nekdo skril oporoko, ki mu škodi. to gre vpeč takoj.

  • miho 07:56 25.februar 2023.

    Zapuščinska pravda? Ali niso zapuščinski postopki nepravdni? OMG!