Slovenija
22 ogledov

Brezplačnika pod drobnogledom

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Koalicijski poslanci so vložili zahtevo za parlamentarno preiskavo o brezplačnikih Slovenski tednik in Ekspres, ki sta bila po njihovem mnenju pred volitvami 2008 namenjena politični propagandi.

Preiskovalna komisija se bo ukvarjala z ozadjem zgodbe o brezplačnikih, njihovem financiranju in morebitno politično odgovornostjo.

Zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave je v torek vložila skupina 45 poslancev vseh koalicijskih strank, SD, Zares, LDS in DeSUS, je pojasnila prvopodpisana pod zahtevo Melita Župevc (SD).

 

Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem je opozorila, da sta bila omenjena brezplačnega "v funkciji volilne kampanje in eksplicitno na strani ene pozicije". To po njenem mnenju kaže to, da sta bila takoj po volitvah "likvidirana".

Poslanec LDS Anton Anderlič pa ocenjuje, da je šlo v primeru brezplačnikov za poskus zlorabe tako medijev kot državnih institucij.

Preiskovalna komisija se bo po njenih besedah ukvarjala z ozadjem obeh brezplačnikov ter preiskovala, kdo in kako je pred zadnjimi volitvami izigral medijsko in volilno zakonodajo, kdo je vplival na njuno financiranje in izdajanje ter kdo in kako je izkoristil svoj politični vpliv.

Kot pravi Župevčeva, je prav, da ugotovijo tudi, kako so bile s financiranjem brezplačnikov povezane gospodarske družbe v neposredni ali posredni državni lasti ter tudi morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v tej zgodbi.

Brezplačnika Slovenski tednik in Ekspres, ki sta se pojavila pred parlamentarnimi volitvami in kmalu po njih tudi "ugasnila", sicer podpisani pod zahtevo ocenjujejo kot primer domišljene politične propagande in diskvalifikacije.

Poročanje v obeh medijih je bilo izključno v prid takratne vladajoče koalicije, še posebej največje vladne stranke. Ustanovitelji obeh časopisov pa naj bi bili povezani z SDS, še navajajo koalicijski poslanci.

Ni sicer še znano, kdo bo vodil preiskovalno komisijo, saj naj bi se glede tega v koaliciji še dogovorili. Župevčeva je ob tem pojasnila, da bodo na komisijo povabili širok krog ljudi, a o imenih še ni želela govoriti. Po Anderličevih besedah pa še ne morejo govoriti o preiskovancu, torej nekomu, "v katerega bi uperili prst".

Iz poslanske skupine SLS pa so sporočili, da spoštujejo legitimno pravico skupine poslancev do pobude za ustanovitev preiskovalne komisije. So pa skeptični, ali bo preiskovalna komisija prišla do kakšnih ugotovitev, saj "pravzaprav še nobena preiskovalna komisija ni prišla zadevam, ki jih je preiskovala, do dna".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.