Slovenija
9298 ogledov

Takšno podporo je dobil Janša

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Anže Petkovšek
Javno mnenje o tem, kako naj se odvija sestavljanje vlade po parlamentarnih volitvah.

S stališčem strank, ki zavračajo sodelovanje s SDS v vladni koaliciji, se ne strinja 49,8 odstotka vprašanih v junijski anketi Vox populi. Podporo stališču pa jih je izreklo 43,5 odstotka vprašanih. 

Da bi bil Marjan Šarec najboljša izbira za mandatarja, če bi Janezu Janši spodletelo sestavljanje vladne koalicije, je ocenilo 32 odstotkov sodelujočih v anketi, 14,8 odstotka se jih je izreklo za kakšnega drugega kandidata, ki bi ga predlagala SDS. Predsednika SMC Mira Cerarja je izbralo 10,8 odstotka vprašanih, predsednika SD Dejana Židana 10,5, za nekoga drugega pa se jih je odločilo 14 odstotkov.

Na vprašanje, ali ste zadovoljni z rezultatom parlamentarnih volitev, ki so bile 3. junija, je pritrdilno odgovorilo 38,1 odstotka anketirancev, nezadovoljnih jih je 51,1 odstotka, 10,8 odstotka pa se jih ni moglo odločiti.

Državni zbor | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kdo bi ostal pred vrati DZ?

Če bi bile parlamentarne volitve danes, bi po rezultatih ankete s 25,1 odstotka zmagala SDS. Sledile bi ji LMŠ z 11,6 odstotka, SMC in SD s po 9,2, Levica z 8,8, SAB s 3,8, SNS s 3,4, NSi s 3,2 in DeSUS s 3,1 odstotka. V parlament tako ne bi prišli ne poslanci Nove Slovenije ne DeSUS. Prav tako bi pred vrati ostali člani Stranke Alenke Bratušek in Slovenske nacionalne stranke. 

Druge stranke bi dobile skupaj 4,3 odstotka. Neodločenih je bilo 14,3 odstotka vprašanih, 3,9 odstotka pa jih je odgovorilo, da ne bi šli na volitve.

Borut Pahor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Med politiki še vedno prvi Pahor

Med politiki je tudi po junijski anketi najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor z oceno 3,49, za njim sta evropska komisarka Violeta Bulc s 3,35 in predsednik državnega zbora Milan Brglez s 3,11. Do desetega mesta pa prvim trem sledijo evropska poslanka Tanja Fajon, predsednica SAB Alenka Bratušek, poslanka NSi Ljudmila Novak, Cerar, Židan, Šarec in koordinator Levice Luka Mesec.

Anketa je preverila tudi zadovoljstvo z delom Cerarjeve vlade, ki zdaj opravlja le še tekoče posle. Da je vlada uspešna, je ocenilo 37,4 odstotka vprašanih, 53,8 odstotka sodelujočih pa jo je prepoznalo kot neuspešno.

Telefonsko raziskavo javnega mnenja Vox populi je za časnik Dnevnik in Radiotelevizijo Slovenija pripravila agencija Ninamedia. Izvedla jo je med 12. in 14. junijem, v njej pa je sodelovalo 700 anketirancev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • mph 07:55 18.junij 2018.

    A prav ne morete nehat s temi "anketami" za ustvarjanje javnega mnenja?

  • Avatar Askotta
    Askotta 00:47 18.junij 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com