Slovenija
6016 ogledov

Pahorju očita, da je del težave

Spomenka Hribar Nik Rovan
Pod vprašaj postavlja njegovo ravnanje po predčasnih parlamentarnih volitvah.

Spomenka Hribar se je z javnim pismom, ki so ga objavili v Delu, obrnila na predsednika države Boruta Pahorja. Povod za njeno javno pismo je intervju, ki ga je na začetku junija Pahor dal za Primorske novice. Sporen se ji je zdel tudi sklic tiskovne konference, na kateri sta v prvem tednu po volitvah nastopila skupaj z Janšo. 

Hribarjeva je ošvrknila Pahorja, ki je Janšo označil za "močno osebnost". Po njenih besedah je Janša močna osebnost, ker je "pohrustal vse sorodne stranke", zdaj pa se mu osamljenost na desnici "vrača kot bumerang". Ob tem je dodala, da se mu je uspelo izmakniti odgovornosti za (pre)prodajo orožja, da si "dovoli manipulacije z zgodovino, z dejstvi, z dokumenti, ki taji svoje dohodke, govori neresnice, prepisuje govore, piše prostaške tvite, da ne veš, ali je pri zdravi pameti. Pa Depala vas!"

Pahor, Janša | Avtor: Saša Despot predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na predčasnih državnozborskih volitvah dobila največ glasov Saša Despot

Pahor, Janša Pri Pahorju Slovenija Janša: Če bo nekdo drug zbral večino podpisov, mandata ne bom sprejel

Močno in verodostojno ni enako

Pahorju očita, da je zavezan populizmu, ko govori o trendu močnih političnih voditeljev. "Ob tem ste prezrli razliko med »močno osebnostjo« in verodostojno osebnostjo! To ni isto! Močna politična osebnost ni vedno verodostojna. In Janša to ni! Če močna osebnost ni verodostojna, se pravi etična, je nujno avtoritarna," je zapisala Hribarjeva. Spomnila je na današnje "močne voditelje" (Putina, Erdogana, Orbana, Trumpa), o katerih v svetu nimajo dobrega mnenja. 

Ne strinja se niti z njegovo tezo, da dovolj močne demokratične institucije lahko nadzorujejo močne voditelje. "Po mojem poznavanju zgodovine "močne osebnosti" ukinjajo demokratične institucije ali jih vsaj onemogočajo, kaj šele, da bi se jim pustile nadzorovati ali celo omejevati!" Hribarjeva Pahorju očita, da je prezrl vsa Janševa poglabljanja sovraštva med Slovenci, da Janšo za mandatarja podpira iz načelnih osebnih in ideoloških razlogov, da je zavzemanje za mandatarja Janeza Janšo "neverodostojno, nedostojno, prejudic, prehitevanje po desni". Pahor, Janša Mu bo uspelo? Slovenija Janša o vodenju vlade: V SDS jaz nisem edina opcija!

Po njenem mnenju slovenske demokratične institucije že leta tolerirajo ali celo paktirajo z Janezom Janšo in SDS. Ob tem je spomnila na izjavo ustavnega sodnika dr. Klemna Jakliča, ki je po izvolitvi na to mesto dejal, da je "zdaj JJ dokončno največja osebnost slovenske zgodovine. Kdor se temu smeji, se mu bodo nekoč smejali naši otroci in otroci naših otrok."  

Pozvala je k premisleku o tem, kdo zavira razvoj in delovanje demokratičnih institucij. "V prvi vrsti bi morali o tem razmisliti vi, predsednik republike, ki velikokrat niste generator reševanja problemov, ampak del teh problemov, med drugim tudi s takšno zagnano podporo Janezu Janši kot »močnemu voditelju« za bodočega predsednika vlade! Če naj nas vodijo »voditelji« (pa saj nismo nedorasla raja!), kakršen je Janez Janša, bo smeh naših otrok in otrok naših otrok bolj grenak!"

Miro Cerar in Marjan Šarec Slovenija Sestali so se Šarec, Cerar in Bratuškova, izplen pa …

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 61
  • borut08 15:20 18.junij 2018.

    Seveda je del tezave kakor tudi Jansa saj sta vecna politika in zato smo kjer smo.

  • dragec 10:34 18.junij 2018.

    pahorček - pederček

  • Avatar praufo
    praufo 14:58 17.junij 2018.

    smešno je pa to, da medij sploh objavi take nebuloze, ampak očitno so to spet levičarske zdrahe, kajti levičarji so največji zdraharji in hujskači, od, lenina, hitlerja, stalina, broza naprej in še in še ...

Sorodne novice