Volitve 2018
1851 ogledov

Ali bo Janši uspelo?

Janez Janša Žurnal24 main
Srečanje je namenjeno oceni možnosti, da Janša sestavi novo slovensko vlado.

Predsednik republike Borut Pahor bo danes na neformalnem pogovoru sprejel relativnega zmagovalca volitev v DZ, prvaka SDS Janeza Janšo, ki mu namerava podeliti mandat za sestavo vlade.

Srečanje je po navedbah iz Pahorjevega urada namenjeno oceni možnosti, da Janša sestavi novo slovensko vlado. Medtem šest strank lahko pričakuje pismo Marjana Šarca.

Prvak SDS, ki je v nedeljo zmagala s 24,94 odstotka glasovi in 25 mandati, bo najverjetneje dobil možnost za sestavo vlade, uradno pa še ni znano, ali in s kom se je o koalicijskem sodelovanju že pogovarjal.

Javno je napovedal le, da bo osnova za pogajanja program in da namerava k pogovorom povabiti vse stranke, tudi tiste, ki zatrjujejo, da v vlado s SDS ne bodo šle.

Janez Janša Urška Bačovnik Janša SDS Intervju Slovenija Janez Janša: Vlada brez SDS ni možna

Ravno zaradi teh napovedi, ki so jih v več strankah, ki so se v nedeljo prebile v parlament, poudarjali že pred volilno nedeljo, je sestava tretje Janševe vlade uganka. Po mnenju političnih analitikov in tudi predstavnikov nekaterih strank bo oblikovanje vladne koalicije težavno.

Sicer pa bo povezovalno pobudo očitno prevzel tudi drugouvrščeni na volitvah, predsednik LMŠ Marjan Šarec. Po nekaterih informacijah naj bi na vse stranke, razen SDS in SNS, najpozneje danes naslovil pisno povabilo k sooblikovanju predloga o sodelovanju pri nekaj ključnih programskih točkah.

Marjan Šarec Prevzema pobudo Volitve 2018 Šarec s pismom o sodelovanju vseh strank, razen SDS

V DZ je bilo na nedeljskih predčasnih volitvah glede na delne neuradne izide poleg predstavnikov SDS izvoljenih 13 poslancev LMŠ, po deset poslancev SD in SMC, devet poslancev Levice in sedem poslancev NSi, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS sta dobili po pet poslancev, SNS pa se je v parlament prebila s štirimi. Mandatar za sestavo vlade sicer v DZ potrebuje podporo 46 poslancev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Franjo Erman 19:41 08.junij 2018.

    samo vlada brez sds je možna

  • Avatar čavez
    čavez 07:54 07.junij 2018.

    Nove volitve, levakom ki jim ni v interesu sodelovanje, država in državljani nimajo v politiki kaj iskat.